U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Reina Bakker - Het Geheim Van De Blauwe Steen.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/9485396/ en is laatst upgedate op 01/02/2004.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 548 woorden.


Tom Gwin is de 14-jarige zoon van een wasvrouw die in een herberg woont en werkt. Als zijn moeder op een mysterieuze wijze sterft, erft Tom onder andere een ring met een blauwe, druppelvormige, steen erin die alleen straalt als Tom hem vasthoudt. De waard van de herberg “De Gulden Griffoen” zegt tegen Tom dat hij niet kan blijven.

Tom vertrekt en komt bij de slechte Nabal Twist terecht. Nabal heeft de ring van Tom afgepakt en daardoor blijft Tom 2 jaar bij de man. Op een nacht komen vier ruiters Tom halen. De oudste pakt de ring van Nabal af en zonder dat Tom weet wat er precies gebeurd wordt hij meegenomen door de ruiters.
De oudste ruiter stelt zichzelf voor als
Meester- of Melchior Montijn, een soort magiër.

De andere drie zijn graven. Fergus de bosgraaf, Angus de dijkgraaf en Balthus de heigraaf. Ze moeten heel lang reizen. Langs allemaal landen en gebieden waar vreemde wezens wonen.
Wat Tom nu wel duidelijk is, dat er iets aan de hand is met de steen in de ring. Ook worden ze constant achtervolgt door de slechterik Algol en zijn bende, die heel erg geïnteresseerd is in de steen.
Een hele winter blijven Tom, Meester Montijn en de graven bij de Vogelwezens.

In de lente trekken ze weer verder. Weer komen ze overal en steeds ontsnappen ze aan vijanden, zoals bijvoorbeeld Algol. Van de dwergen krijgt Tom een Aicanuzwaard. Een speciaal zwaard waar alleen Tom mee kan vechten en waardoor hij altijd wint. Dan is er al weer een zomer voorbij en brengen ze de winter door bij koning Zéthur.

In het kasteel verteld Meester Montijn Tom zijn levensverhaal.

Tom heet eigenlijk Thomas Conan Edward William de Mont Turdant. Toms moeder was geen wasvrouw, maar prinses Branwen. Ze leefde in het land Egerdesminde en was de oudste van een eeneiige tweeling. Haar vader, de koning, won altijd oorlogen en regeerde daarom over meerdere landen. Men dacht dat de koning altijd won, door de steen in de scepter. Dezelfde steen uit Toms ring. Branwen trouwde gelukkig en met een goede man, maar haar zusje werd verliefd op Algol. Algol palmde iedereen in en alleen Toms moeder had hem door.
Op een dag verongelukte de koning en koningin op een onverklaarbare wijze, en Branwen werd koningin. Ook werd ze zwanger, maar niet lang daarna stierf Toms vader waarschijnlijk door vergiftiging. Meester Montijn, toen raadsman aan het hof, begreep waar Algol op uit was. Hij zou Branwen en de baby doden en zo koning worden.
Branwen vluchtte, met de steen uit de scepter, naar een land ver weg en werd wasvrouw.
Algol kon nu geen koning worden, want de steen was weg. Hij was woedend en heeft jarenlang gezocht naar Branwen. Hij vond haar eindelijk en vergiftigde haar. Maar haar zoon, Tom dus, en de steen waren al weg.

Als het begint te dooien, gaan de 5 weer op pad. Ze ontsnappen op het nippertje aan Algols bende en komen op een schip terecht, dat het goede schip blijkt te zijn.
Als het schip aanlegt, zijn ze in Egerdesminde. Toms land.

Op een nacht zegt meester Montijn dat het tijd is en Tom wordt in alle stilte gekroond als koning. De volgende dag wil Algol zichzelf kronen tot koning. Op zijn weg komt hij koning Tom tegen en Tom doodt Algol.
Nu heeft Egerdesminde zijn koning weer terug.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen