U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Rene Appel - De Derde Persoon.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=1190 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1227 woorden.

Inhoud:

Het verhaal begint met Magda die naar buiten kijkt om te zien of Freek Witteveen nog steeds buiten staat. Deze twee mensen hebben net een relatie achter de rug die Magda blijkbaar liever niet had gehad.
Freek wil haar echter met alle macht terug. Hij probeert alles en staat dag en nacht voor haar appartement.
We komen te weten dat zij in een apotheek werkt. Op weg daar naartoe raakte ze door Freeks schuld bijna betrokken in een auto-ongeval.
Dan krijgen we een tussenstukje over een dief die gewoon alsof het een normale job is, overdag bij de mensen inbreekt en al het aanwezige geld steelt.
Magda vindt Freeks aanwezigheid enorm enerverend, maar laat hem toch binnen nadat hij had aangeboden haar boodschappen te doen. Freek probeert haar nog steeds te overhalen om opnieuw als koppel verder te gaan. Magda laat hem buiten en heeft nadien enorme spijt dat ze hem had binnengelaten.
Omdat ze vegetariër is en lid van een vereniging, besluit ze naar een bijeenkomst te gaan. Daar leert ze Cees Berkelder kennen. Wanneer Cees haar na afloop thuis afzet wordt die hardhandig benaderd door een jaloerse Freek. Hiermee is het eerste contact tussen die twee gebeurd en Cees denkt na over wat die man daar eigenlijk doet en wat hij voor Magda betekent.
Nadat ze Freek vertelde dat ze met Cees had geslapen wil Freek haar nooit meer zien. Spijtig genoeg blijft hij niet bij zijn beslissing.
Na een tijdje gaat Magda naar haar ouders om even zonder Freek te kunnen zijn. Terug thuis ziet ze hem daar weer staan en ten einde raad vraagt ze aan haar dominee of die misschien niet kan helpen. Noch hij, noch de politie kunnen iets doen.
Wanneer Cees haar opbelt schiet haar een plan te binnen. Ze nodigt hem uit en ook Freek laat ze in haar appartement komen. Ze laat de twee mannen alleen hiermee hopend dat Cees Freek uit haar leven kan halen. Na haar terugkeer is Freek weg, en zegt Cees dat hij voorgoed weg is.
Magda hoort van een buurvrouw dat Freek dood teruggevonden is achter het appartementsgebouw. De recherche komt haar vragen stellen en ze is niet meer op haar gemak. Cees zegt haar dat ze moet ontkennen hem die avond te hebben gezien en zich aan haar verhaal te houden.
Maar Miltenburg van de recherche gebruikt een psychologische manier om haar te laten praten. Hij toont interesse in wat ze doet en hoe het met haar is gesteld.
Opeens komt het in haar op dat Cees misschien Freek wel heeft vermoord.
In de kerk, na de begrafenisplechtigheid van Freek valt Magda flauw. De spanning van de afgelopen dagen en maanden is haar te veel geworden. Miltenburg stelt haar voor naar haar ouders huis te gaan om eens goed uit te rusten. Daar haalt ze allerlei kinder- en jeugdherinneringen op. Wanneer haar ouders naar de kerk gaan, vindt ze een fles jenever en raakt dronken. Halfnaakt en stomdronken ligt ze op de bank waar haar ouders haar vinden. Ze besluit terug te keren en met hoofdpijn rijdt ze naar huis en hoopt dat de moord opgelost is en dat de politie een dader heeft zodat zij met rust gelaten kan worden.
In de apotheek werd binnen gebroken en Van de Veer, de apotheker, werd neergeslagen. De dief nam enkele verdovende middelen en spuiten mee. Het was dus overduidelijk voor de politie een junkie.
Cees komt bij haar eten en na afloop vrijen ze, ook al wil Magda dit niet. Ze gaat samen met Elwine, een collega, winkelen en probeert haar te vertellen over Cees en Freek maar Elwine heeft enkel belangstelling voor de babykleding sinds ze zwanger is. Magda wordt stees rustelozer en steelt zelfs Valiumpillen om door de dag te raken. Elke avond opnieuw staat Cees voor de deur en elke avond vrijen ze zonder dat zij dat wil.
Ze verzint voor zichzelf een straf, namelijk een biefstuk eten, wat voor een vegetariër bijna onmogelijk is. Nadien is ze er zo ziek van dat ze alles uitbraakt. Maar tegen Cees kan ze niets doen. Hij chanteert haar, en blijft herhalen dat als ze niet doet wat hij zegt, hij onmiddellijk naar de politie gaat om het hele verhaal te vertellen. Op een avond vlucht Magda weg uit haar eigen huis omdt ze weet dat Cees komt. Ze fietst naar een café, drinkt een aantal glazen rode wijn en wanneer ze naar het toilet gaat ziet ze John, de man van Elwine, met een andere vrouw. Meteen rijdt ze naar huis waar ze tegen de dief opbotst die 75 gulden uit haar appartement had gestolen. Ze belt Elwine op en vertelt haar wat ze zag.
Na een helse scène in het café tussen Elwine en de andere dame blijft Elwine bij Magda slapen.
Wanneer Cees aandringt om opnieuw eens samen te komen weigert Magda in eerste instantie. Ze besluit dan om met hem te gaan praten en hem ook te zeggen dat het tussen hen gedaan is. Maar dat loopt voor Cees fataal af. Hij valt tegen een glazen lamp en krijgt een stuk glas door zijn keel.
Enkele dagen later belt Miltenburg haar op en vraagt haar naar het bureau te komen. Hij vertelt haar dat het onderzoek is afgelopen en dat ze de dader hebben gevonden.
Opgelucht gaat Magda met Elwine naar huis en denkt bij zichzelf dat Elwine een vriendin is en er altijd zal zijn.

Eigen mening:

Het onderwerp zelf is een groot miskend probleem waartegen nog steeds niet veel kan gedaan worden. Stalking komt vaker voor dan wordt gedacht.
Het goede aan dit boek is dat de lezer in elk hoofdstuk de gedachten van het slachtoffer en de dader leert kennen. De hoofdstukken zijn hierdoor redelijk kort, maar daardoor ook moeilijker te begrijpen door de overgang van personage naar personage.
Mij viel op dat tussen de twee mannen Freek en Cees veel gelijkenissen bestonden: ze hadden beiden een administratieve job en problemen met hun werkomgeving. Ze gingen beiden naar dezelfde prostituee. Ze proberen beiden via dezellfde list haar appartementsgebouw binnen te dringen ... .
Dit boek is een aanrader voor mensen die zich interesseren voor de problematiek rond stalking, maar natuurlijk ook voor anderen. Na twee keer ben je het wel beu gelezen.

De auteur:

René Appel is geboren op 19 september 1945.
Hij studeerde Nederlands en werkt als taalkundige aan de universiteit van Amsterdam.
Van 1976 tot 1986 recenseert hij thrillers van NRC Handelsblad. Zijn eigen thrillers spelen zich af tegen een hedendaags decor en zijn gekenmerkt door sterke psychologische beschrijvingen.
"De derde persoon" (1990) werd bekroond met de Gouden Strop voor het beste misdaadverhaal.
Ander werk van deze auteur:
  • Handicap : debuut 1987
  • Spijt : 1989
  • Oppassen : 1991
  • Persoonlijke omstandigheden : 1992
  • Vlekkeloos : 1993
  • Geronnen bloed : 1994
  • Tegenligger : 1995
  • Van kwaad tot erger : 1996
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen