Boekverslag : Tim Krabbe - Vertraging
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1098 woorden.

1 Zakelijke gegevens

a Tim Krabbé

b Vertraging, Uitgeverij Bert Bakker, Amsterdam, 1994-1, 143 blz.

c Het is een roman.



2 Eerste reactie

a Ik heb dit boek gelezen, omdat iemand me dat had aangeraden.

b Ik vond het een spannend boek dat ik graag zo snel mogelijk uit wilde lezen. Het is erg ontspannend om dit boek te lezen. Voor de rest ben ik niet anders gaan denken en er kwamen niet echt hele spannende dingen in voor. Dat is ook wel weer een rede waarom ik het erg knap vind om zo’n boek te schrijven. Zonder erg veel spannende dingen in het boek te laten gebeuren, blijft het boek toch boeiend.



3 Verdieping

a Jacques Bekker is de hoofdpersoon. Hij is presentator van een televisieprogramma en 47 jaar oud. Hij heeft een vriendin van 27, Sonja. Toch denkt hij nog vaak terug aan zijn oude geliefde van 30 jaar geleden. Hij leeft bij de dag en is nogal impulsief. Moniek Ilegems, in Australië beter bekend als Monica George, is de jeugdliefde van Jacques. Met haar is niet te spotten ze is keihard en weet wat ze wil. Moniek heeft een modeconcern genaamd Madame Twenty.

Op de terugreis van Nieuw-Zeeland naar Amsterdam loopt het vliegtuig van Jacques vertraging op bij een tussenstop in Sydney. Jacques besluit Moniek op te gaan zoeken. Hij vindt haar terwijl ze net bezig is koffers in haar auto te laden. Ze herkent hem en vraagt of hij haar wil helpen. Ze heeft zware fraude gepleegd en wordt gezocht door de politie. Hij aarzelt, maar besluit het dan toch te doen en zo mist hij zijn eerste vliegtuig.

De tweede dag Oostende; de bromfiets hield zich goed. De volgende dag reden ze door naar Frankrijk

Ze rijden door Australië zonder ergens herkend te worden. Totdat ze in een café waren geweest. Daar was een vroeger rivale van Moniek op televisie en daar hadden ze nogal opvallend naar gekeken. Ze worden ‘s nachts in hun auto overvallen. Na een paar nachten in de open lucht doorgebracht te hebben, proberen ze te liften. Ze worden meegenomen door Rick die een truck bestuurd. Hij herkent hun wel, maar zal het tegen niemand vertellen. In ruil daarvoor moeten ze een interview geven aan de dochter van zijn vriendin, Eileen. Ze blijven een paar nachten bij Eileen slapen. Tot Eileen hun midden in de nacht op straat wil zetten, Moniek schiet haar dood.

De volgende ochtend kroop ze zijn tent in. Hier was Oostende voor gebouwd, hier had de aarde voor gedraaid.

Ze vluchten weer huren een huisje op een afgelegen plek, waar niemand hen vindt. Op een dag krijgen ze een brief dat op die plaats een stuwmeer komt en dat het huis ontruimd moet worden. Moniek besluit te blijven. Jacques twijfelt.

Ze stonden geleund tegen de balustrade bij het casino, hun armen om elkaar heen en hun hoofden tegen elkaar aan.

Op het moment dat hij besluit ook te blijven, ziet hij Sonja op de televisie. Hij vlucht, maar Moniek laat hem niet zo maar gaan. Ze gaat hem achterna en na 30 kilometer staat ze weer voor Jacques’ neus. Hij moet instappen. Moniek vertelt hem haar versie van de Oostende geschiedenis en bedreigd hem. Jacques weigert om mee terug te gaan, dan schiet Moniek zichzelf door haar hoofd. Hij wil vluchten, maar bedenkt zich en laat zich vinden door de politie.

Jacques brengt wat foto’s van hen twee naar Moniek. Ze had ze nodig als bewijs voor Christa. Moniek doet afstandelijk en voelt zich meer dan Jacques. Bij het afscheid geeft ze hem een envelop. Hij moet beloven die pas in Oostende open te maken. In de envelop zit een briefje met de tekst: Het was een grap. I’m sorry. Moniek.

b 1 De schrijfstijl is heel speciaal omdat heden en verleden elkaar afwisselen, daardoor wordt het dus spannender, omdat de verhalen steeds onderbroken worden.

2 Het verhaal speelt zich af in de jaren ’90. Het heden (Australië) en verleden (Oostende) wisselen om het hoofdstuk.

3 De verhaalfiguren zijn herkenbaar voor deze tijd (ook al is het niet alledaags wat hun meemaken). In de dertig jaar dat Jacques en Moniek elkaar niet hebben gezien zijn ze niets veranderd. Jacques is erg onzeker en doet daarom alles wat Moniek hem vraagt. Moniek gebruikt Jacques in haar voordeel. Moniek is dus de rijke vrouw die alles voor elkaar krijgt en weinig tegenslagen kent en Jacques de onzekere man die ondanks een succesvolle carrière en een leuke vriendin zijn jeugdliefde mist.

4 Er worden verschillende situaties beschreven. Namelijk die in Oostende en in Australië. Dus in het heden en in het verleden.

5 Er is een auctoriale vertelwijze vanuit de ogen van Jacques. Alleen het laatste hoofdstuk wordt verteld door Moniek.



4 Beoordeling

1 Je ziet dat Jacques nog steeds verliefd is op Moniek dat is eigenlijk heel romantisch, maar ook ontroerend, omdat Moniek hem steeds gebruikt en Jacques zich laat gebruiken. Het boek is ook best wel spannend, maar grijpt je niet echt aan. Wat ook heel voordelig kan zijn.

2 De passage waar ze elkaar opnieuw ontmoeten spreekt mij het meeste aan, omdat de gevoelens van Jacques heel herkenbaar zijn.

3 Ik vond het een heel leuk boek, dus ik ben niet echt negatieve dingen tegengekomen, misschien dat het soms wel een beetje langdradig was.

4 Nee, ik ken niet echt een boek of film die op dit boek lijkt. Hoewel ik bij het lezen van dit boek hetzelfde gevoel kreeg als bij het zien van de film "Sleepless in Seatle".

5 Het is voor mij niet herkenbaar, omdat ik en nog nooit in Australië ben geweest en ik ben nog niet zo oud als Jacques. Voor de rest heeft het me niet aan het denken gezet. Er zit ook niet echt een herkenbaar probleem in, want hoe vaak komt het nou voor dat je iemand gaat op zoeken (een oude liefde nog wel) die net op dat moment gezocht wordt door de politie.

6 Het taalgebruik is gemakkelijk. Je kan het boek makkelijk en snel lezen.

7 Ik vond het een leuk boek. Door de afwisselende tijd in de hoofdstukken kwam er een soort spanning in. Ik kon het boek lekker doorlezen. Het is echte ontspanning.

8 Ja, maar het ligt er aan wie. Ik denk dat niet veel mensen dit boek leuk vinden, omdat het niet

herkenbaar is voor veel mensen en dan vinden de meesten het al niet meer leuk. Waarom ik het wel zou aanraden: het was gewoon een ontspannend boek en dat kunnen sommige mensen wel eens gebruiken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen