U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1646 en is laatst upgedate op 05/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 876 woorden.

Zakelijke gegevens.

* De auteur is Tim Krabbé

* De titel is ‘ Het Gouden Ei ‘

* Het gouden ei, Uitgever Bert Bakker, Amsterdam, 1995, veertiende druk ( eerste druk in 1984 ), 98 bladzijden.

* Het is een roman met het genre thrillerEerste reactie.

* Ik heb dit boek gekozen omdat de titel me aansprak, ik wilde graag weten wat de betekenis van de titel was, het boek was ook te vinden op de boekenlijst.

* Mijn eerste reactie na het boek gelezen te hebben was positief. Het boek was snel uit omdat ik telkens wilde weten hoe het verder zou gaan. Het einde vond ik ook goed, daar vindt een ontmoeting plaats tussen de twee hoofdpersonen die elkaar niet kennen maar toch elkaars vijand zijn.Verdieping

Samenvatting

* De schrijver vertelt het verhaal, er is dus geen sprake van een ik-persoon.

* De personen die voorkomen zijn :

Rex : De vriend van Saskia, die, na haar verdwijning op weg naar een vakantiebestemming in Frankrijk, op zoek gaat naar zijn verdwenen vriendin. Hij heeft nog steeds jeugddromen dat hij opgesloten zit in een gouden ei, dat in het heelal zweeft, er nooit meer uit kan komen en ook nooit meer dood zal gaan.

Saskia : De vriendin van Rex, die na een stop bij een benzinestation onderweg naar St. Nuit-Georges, plotseling van de aardbodem verdwijnt.

meneer Lemorne: Een man die psychisch niet in orde is en ervan geniet een misdaad te hebben gepleegd : hij heeft Saskia ontvoerd.

Lieneke : De nieuwe geliefde van Rex na de verdwijning van Saskia.

* Op weg naar hun vakantiebestemming maken Rex en Saskia een stop om te tanken. Terwijl Rex in de rij gaat staan voor de benzine gaat Saskia even wat drinken kopen. Als Rex klaar is met tanken parkeert hij zijn auto en wacht daar. Als hij merkt dat Saskia wel erg lang weg is, gaat hij haar zoeken, maar ze is spoorloos verdwenen. Na het mislukte zoeken naar Saskia krijgt Rex een nieuwe relatie met Lieneke. Doordat hij toch nog vaak aan Saskia moet denken besluit hij een tijd na de verdwijning in grote kranten advertenties te plaatsen. Op deze advertentie komt uiteindelijk één reactie die leidt naar Saskia.

Meneer Lemorne is een man met nogal vreemde ideeën. Op zeer jonge leeftijd besluit hij van zijn balkon op de tweede verdieping van een flat te springen, gewoon om te kijken wat er dan gebeurt. Hij breekt een arm een zijn benen. Het duurt 21 jaar voordat hij weer zoiets in zijn gedachte krijgt. Als hij een verdwenen meisje terugbrengt naar haar ouders, wil hij na die goede daad ook eens een misdaad plegen. Hij bereidt iets gruwelijks voor. Hij besluit een vrouw van ongeveer 30 jaar bewusteloos te maken, te ontvoeren en daarna levend te begraven. Na vele oefeningen treft hij Saskia bij een benzinestation en hij ontvoerd haar. Hij begraaft haar daarna levend en laat het voorval varen totdat hij een advertentie ziet afkomstig van een man die hopeloos op zoek is naar zijn vriendin, uit de foto blijkt dat Saskia te zijn. Hij reageert.

Als de beide mannen elkaar treffen laat Lemorn zien ,door de situatie op het pompstation precies te beschrijven, dat hij er meer van weet. Rex gaat mee en Lemorn zegt dan dat hij weet wat er met haar gebeurt is. Rex wil graag weten wat er gebeurd is en Lemorn wil dit alleen zeggen door hem hetzelfde te laten ondergaan als Saskia. Ook Rex raakt bewusteloos en als hij wakker wordt is hij levend begraven. Zijn jeugddroom wordt werkelijkheid, hij is in het gouden ei.Onderzoek naar de verhaaltechniek

* Bij de schrijfstijl die de schrijver gebruikt gaat hij veel in op diepgaande gedachten van de hoofdpersonen. In het boek worden eigenlijk twee verschillende personen gevolgd, Rex en meneer Lemorne.

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. De hoofdpersonen worden gevolgd bij hun tocht door Frankrijk. De tijd waarin het zich afspeelt is iets voor onze tijd, dit kun je merken aan de goedkope prijzen van de produkten.

Er zijn 5 hoofdstukken:

H1 : Rex tijdens de verdwijning van Saskia.

H2 : Rex na de verdwijning van Saskia, in relatie met Lieneke.

H3 : Lemorn in zijn aanloop naar de ontvoering en tijdens de

ontvoering.

H4 : Rex tijdens zijn zoekadvertenties naar Saskia.

H5 : De ontmoeting en begraving van Rex.De Thematiek.

* De hoofdgedachte is : Waar is Saskia na haar verdwijning?

* Het tekstgedeelte dat typerend is voor het thema kom je tegen in het derde hoofdstuk als alles duidelijk wordt.

* De titel ‘ Het gouden ei ‘ staat in verband met de titel doordat zowel Saskia als Rex hun leven eindigen in zo’n soort omgeving.Plaats in de literatuurgeschiedenis.

* Het werk is in 1984 voor het eerst gepubliceerd.

* Tim Krabbé heeft nog meer boeken geschreven. Dit boek is twee maal verfilmd en in meerdere vertalingen verschenen.

* Het is niet duidelijk aan het verhaal te merken dat het zich in een bepaalde periode afspeelt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen