U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Tim Krabbe - Het Gouden Ei.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1644 en is laatst upgedate op 10/01/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 843 woorden.

Hij lag in een kist, levend begraven.Het boek dat ik gelezen heb voor mijn boekrecensie heet "Het gouden ei" en is geschreven door Tim Krabbé in 1984.

Het boek heet zo omdat één van de hoofdrolspeelsters, Saskia, als kind droomde dat ze opgesloten zat in een goud ei. Dan vloog ze door het heelal en ze kon niet ontsnappen, behalve door op een ander ei te botsen. Ook Rex (haar vriend) heeft deze nachtmerrie.

Dit boek is denk ik vooral geschreven voor jongeren, onder andere door het taalgebruik.

Er staan haast nergens moeilijke woorden. Ook al denk ik dat volwassenen dit boek ook leuk zullen vinden.

Het boek is haast nergens heel spannend.

Niet dat het niet spannend was, maar je wordt er niet bang van; je wilt graag doorlezen.

Ook al denk ik dat volwassenen dit boek ook leuk zullen vinden.SamenvattingRex en Saskia zijn op weg naar hun vakantiebesteeming aan de Middellandse Zee. Onderweg stoppen ze bij een tankstation om te pauzeren. Saskia gaat drinken halen en Rex fotografeert haar. Rex denkt aan de vakantie van drie jaar geleden. Op een gegeven moment was de benzine op. Saskia heeft toen drie uur in de auto moeten wachten, totdat Rex met benzine terugkwam. Ze was helemaal overstuur. Als kind had ze een nachtmerrie gehad, waarin ze opgesloten zat in een Gouden Ei. Tijdens haar verblijf in de auto was deze nachtmerrie weer naar boven gekomen. Inmiddels wacht Rex al een hele tijd op haar, maar Saskia komt niet terug. Hij gaat naar de servicewinkel om haar te zoeken, maar ook daar weten ze niet waar ze is. Daarna belt hij de politie en het hotel waar ze naartoe zouden gaan, maar niemand kan hem helpen.

Raymond Lemore blijkt al zijn hele leven vreemde gedachten te hebben. Zo vraagt hij zich op zijn 16e af wat er gebeurt als hij van een flat springt. Dit wil hij graag weten, dus springt gewoon. Hierdoor moet hij zes weken in het ziekenhuis liggen. Later werd hij scheikunde leraar. Hij is getrouwd en heeft twee dochters. Er komt weer een rare gedachte in hem op. Hij vraagt zich, nadat hij een kind gered heeft uit het

water, of hij nu ook een moord kan plegen. Vanaf hier gaat hij een plan smelten. Hij bendenkt dat hij iemand gaat ontvoeren, en die vermoorden. Dit doet hij door Sakia te ontvoeren en haar levend te begraven.

Zo gaan er vele jaren voorbij dat Rex niet weet waar Saskia is. Maar doordat hij blijft zoeken, vindt hij op een gegevene moment de dader. De dader verteld Rex dat hij mag weten wat er met Saskia is gebeurd, als hij zelf het zelfde ondergaat. Hiermee gaat Rex akkoord, en Raymond neemt hem mee naar de plaats waar Saskia is gestorven. Rex slaapt, dus hij heeft niks door wat hem te wachten staat.

Als Rex weer wakker wordt, niet hij niks en kan hij moeizaam ademhalen. Nu weet hij dat hij levend begraven is en sterft hij.Mijn beschouwingZoals ik al eerder heb geschreven, is het taalgebruik niet moeilijk. Geen moeilijke woorden dus, maar zo af en toe zitten er een paar rare zinnen tussen. Die moet je dan nog een keer lezen en dan snap je het wel. Ik heb niks op het makkelijke taalgebruik tegen; het leest enkel lekker snel (dat moet ook wel want ik was erg nieuwsgierig). Het verhaal vind ik hartstikke interessant. Het is vrijwel overal wel een beetje spannend, waardoor je nieuwsgierig wordt. Toch is een gedeelte wat minder: er worden vier pagina`s besteed aan een potje badminton, wat eigenlijk helemaal niet hoeft. Het komt namelijk toch niet verder in het verhaal terug. Maar dit is dan ook het enige wat ik op het verhaal aan te merken heb.

Ik vind het wel goed dat hij verteld wat er met Saskia is gebeurd, omdat ik open eindes nooit leuk vindt. Je weet dan nooit zeker hoe het is geëindigd en dan ben ik daar heel nieuwsgierig naar, maar kom je het nooit te weten.

Ik vind dit een aanrader voor degenen die dit boek nog niet gelezen hebben

schrijver Tim Krabbé

titel Het gouden ei

uitgeverij Bert Bakker

jaar van uitgave 1996

plaats van uitgave Amsterdam

ISBN 90-351-0754-3

leeftijdsgroep Voor jongeren (14-15 jaar)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen