Boekverslag : Piet Bakker - Ciske De Rat
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 727 woorden.


Inhoud


Ciske de rat gaat over een jochie dat het thuis erg moeilijk heeft. Hij woont bij zijn moeder. Dat is echt een del van een mens die haar best doet om hem zijn leven zo zuur mogelijk te maken. Geen enkele school wil hem hebben om dat hij gezien wordt als een onmogelijk kind, maar dan komt hij bij meester Bruis in de klas. Meester Bruis neemt zich voor om van die stille zonderling die zich ook echt een buitenbeentje voelt, een gewoon deeltje van de klas te maken. Het ziet er naar uit dat het hem zal lukken ook. Ciske word goede vriendjes met Doris, een klasgenootje dat aan chirurgische t.b.c. leidt. Hij heeft een eigen plaatsje in de klas verworven en hij kan goed met zijn vader en diens nieuwe vriendin opschieten. Zijn moeder vind het echter weer nodig om de boel te verzieken en weigert van Ciske’s vader te scheiden, omdat ze Ciske daar nog wel eens gelukkig mee zou kunnen maken. Uiteindelijk treitert ze hem zo dat hij een groot vlees mes naar haar toe werpt, precies in de halsslagader. Zo’n moedermoord kan natuurlijk niet ongestraft blijven…

Het thema is leven als een verschoppelingetje


Ciske Vrijmoeth is de hoofdpersoon. Hij is nogal een binnenvetter, die snel tot behoorlijke explosies komt. Hij is een groezelig achterbuurtkindje dat heel zijn leven geestelijk mishandeld is door zijn moeder en die daardoor zijn respect voor volwassen zo goed als kwijt is. Het is erg moeilijk om zijn vertrouwen te winnen.

Ook de verteller speelt een belangrijke rol. Meester Bruis is een jonge man vol levensenergie. Hij is soms nog behoorlijk kortzichtig en onstuimig. Na een hoop gedoe heeft hij eindelijk Ciske’s vertrouwen gewonnen en heeft hij het tot gezinsvoogd geschopt.

Ciskes moeder is een ongelofelijke egoïstische del, die de naam moeder niet waard is. Het lijkt wel of ze er alles aan doet om Ciske’s leven zo beroerd mogelijk te maken. Ze zit onder de poeders, parfums en bont en werkt in een kroeg.

Ciske’s vader is een knappe zorgeloze zeeman, die overal wel kinderen heeft en dat kan hem echt niet schelen. ASlleen Ciske gaat hem wel aan het hart en graag zou hij Ciske bij zijn moeder weghalen.

Doris Keulemans is Ciske’s beste vriendje, maar dankzij t.b.c. heeft hij waarschijnlijk niet lang meer te leven. Hij is ondanks zijn toekomstbeeld ontzettend leergierig en haalt het beste uit Ciske naar boven.



Het verhaal speelt zich af in Amsterdam en dat is aan het sfeertje in het hele boek te merken, aan het dialect en aan het taalgebruik.



Het speelt zich begin 20ste eeuw af, dat merk je aan de namen en vooral ook aan het schoolsysteem. Het verhaal word chronologisch verteld.



Het begint gelijk met een eigenlijke gebeurtenis.



Het belangrijkste probleem is eigenlijk dat Ciske in een rot situatie zit thuis, waarin hij niet evenwichtig kan opgroeien. In zekere zin heeft het boek dan ook een goede afloop, hij is weg bij zijn moeder, maar het was natuurlijk beter geweest als dat op een andere manier was opgelost, denk ik. Het boek had een open einde, het is het eerste deel van een triologie.



Je ziet het hele verhaal door de ogen van meester Bruis, het is dus een ik-perspectief.



Het boek heet Ciske de rat, omdat Ciske de hoofdrolspeler is en de rat zijn bijnaam.

Beoordeling


Ik vind het een ontzettend goed boek. Een heel mooi verhaal, dat me ontzettend aanspreekt en op een leuke manier geschreven. Het leest gemakkelijk weg en het raakte me echt. Het was soms zo zielig, dat ik er zelf ook een machteloos gevoel kreeg.

Ik vind dat de karakters ook echt heel leuk zijn neergezet, je kunt echt met ze meeleven.

Om sommige stukjes kon je ook best lagen, dan zat er zulke droge humor in. Zoals meester Bruis over dingen nadenkt is soms echt grappig, de woord keus, dat natuurlijk ook met de tijd te maken heeft, maakt het soms lastig om te lezen, maar wel leuk.

Boeken als deze inspireren mij weer om zelf ook wat voor dit soort kinderen te doen. Om gewoon kinderen die in doffe ellende leven weer een sprankje hoop te geven. Een kleine glimlach in het leven, die het even opfleurt. Het is zo gemeen zo als sommige kinderen worden behandeld. Ciske lijkt erg zielig, maar hij heeft een sterk karakter en weet zich daardoor te handhaven. Kinderen met een minder sterk karakter zouden er echt helemaal aan onderdoor.




Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen