U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Piet Bakker - Ciske De Rat.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/4431246/ en is laatst upgedate op 21/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1091 woorden.


Jaar van uitgave : 1942


Datum leesverslag : 19-01-2001


Samenvatting
Ciske heet eigenlijk Franciskus Vrijmoeth. Zijn bijnaam is Rat. Ciske is al een paar keer met de politie in aanraking geweest.


Ciske gaat naar een andere school en komt in de klas bij meester Bruis. De klas beschouwt Ciske als een indringer en Ciske toont geen belang om bij de groep te horen. Ciskes moeder is een slechte vrouw. Ze leeft met andere mannen en beschouwt Ciske als een stuk schorre morrie.


De vader van Ciske komt op school om te praten, Hij houdt erg veel van Ciske en hij van hem.


Meester Bruis probeert van alles met Ciske en langzaam aan past hij zich aan en maakt gewoon deel uit van de klas. Op een gegeven moment krijgt Ciske ruzie met Jantje Verkerk, een vervelend jongetje en krijgt hij een schrammetje op zijn arm met een zakmesje. De zaak wordt zwaar overdreven. Jantje komt met een enorm verband om zijn arm op school, en rechercheur Mysken van de kinderpolitie, die goed contact met Ciske heeft, komt eraan te pas. Het schrammetje van Jantje blijkt niet de moeite waard te zijn. Hoe goed Ciske in de klas is opgenomen, blijkt als Ciske en Driekus, de jongen die naast hem zit, ruzie maken. Ze kiezen partij voor Ciske en Driekus staat alleen.


Dan krijgt Ciske een vriendje, Dorus Keulemans een t.b.c patiëntje, dat door een operatie invalide is en door het lange ziekenhuis verblijf ouder is dan de andere kinderen in z’n klas.


Ciske moet ’s avonds in het café werken waar zijn moeder achter de tap staat. Hij moet dan glazen omspoelen. Dit is natuurlijk geen omgeving voor zo’n jong kind. Op een dag gooit Ciske een ruit in bij het politie bureau. De politie heeft de bal afgepakt maar de bal is van Dorus, zijn vriendje. Meester Bruis praat nog eens met de rechercheur en hij vindt dat Bruis geschikt is als voogd over Ciske. De klas gaat op schoolreisje. Dankzij Ciske en Bertje van Gemert, het liefste en domste meisje van de klas, heeft ook Dorus die altijd in een karretje moet rijden een heerlijke dag. Iedereen geniet ervan. Ciskes vader komt op school vertellen dat hij van zijn vrouw wil scheiden om weer te kunnen trouwens zodat Ciske weer een tehuis heeft. De trouwdag van meester Bruis is op de laatste dag voor de zomervakantie.


Meester Bruis geeft Ciske enkele raad voor zijn gedrag in de weken dat hij niet naar school hoeft.


Na de vakantie zegt Ciske dat alles goed is gegaan maar dat is niet waar.


Ciskes moeder is jaloers op de toekomstige 2e vrouw van zijn vader, die tante Jans genoemd wordt.


Ciske wordt naar een andere school gestuurd maar het hoofd weet dit te voorkomen.


Op een avond komt rechercheur Mysken bij meester Bruis met het bericht dat Ciske z’n moeder vermoord heeft. Hij gooide met een mes dat toevallig voor het grijpen lag, met een ongelukkig resultaat. De kinderrechter komt er aan te pas en vindt dat er gestraft moet worden.


De klas is er helemaal door ontdaan. Dorus raakt er zo van in de war dat hij ziek naar huis gebracht wordt, maar hij wil Ciskes vriendje blijven. Ciske komt in een observatietehuis en krijgt voordat hij naar de rechter moet nog één keer bezoek van meester Bruis en van zijn vader. Zij proberen hem een hart onder de riem te steken voor hetgeen dat nog komen gaat. Het is een klein bang ventje dat ze moeten achterlaten.


Titel verklaring : Ciske is de hoofdpersoon van het verhaal, hij lijkt op een Rat in zijn bewegingen en in zijn gedrag.

Typering : Roman

Wat voor soort verhaal is het : Avonturen roman
Tijd : Het speelt zich af in de jaren in de jaren ‘30 in Amsterdam. om precies te zijn in de buurt “de Pijp”.
Hoelang duurt het verhaal? : Het verhaal begint ongeveer aan het begin van het schooljaar en eindigt een paar maanden na de zomervakantie.
Zijn er opvallende


versnellingen of vertragingen? : Nee, er zijn geen opvallende versnellingen of vertragingen.
Het tijdsverloop : Het tijdsverloop is continu.
Ruimte : Het verhaal speelt zich af op school, op straat, thuis bij zijn moeder, bij zijn vader en bij meester Bruis.
Milieu/Sfeer : Het speelt zich in Amsterdam af. en dat staat bekend om zijn ranzige taalgebruik en er schijnt bijna alles te kunnen. Een erg laag niveau dus.


(Hoofd)personen : Er is eigenlijk maar één hoofdpersoon en dat is Ciske/Ratje zelf.

verdere personen : - Meester Bruis


- Moeder


- Vader
Het karakter van de personen : Ciske is een jongen uit een slecht milieu. Hij is 12 jaar en erg eigenwijs. Hij wil alles zelf oplossen, desnoods met geweld. Hij haat zijn moeder, omdat die hem treitert en mishandelt. Hij houdt van zijn vader, maar die is vaak aan het werk. Een leraar van Ciske, meneer Bruis probeert de hoofdpersoon opnieuw op te voeden, wat hem aardig lukt.
Vertelwijze : Het is een hij/zij verhaal omdat er niet echt een verteller aanwezig is.
Thema : - Ruzie


- Armoede

Motieven : - Opstandigheid van Ciske.


- Eigen wijsheid.


- Wraak.
Opening : Informatief
Einde : het einde is gesloten.


Mooiste gedeelte : Het hoogte punt vond ik eigenlijk wanneer Ciske zijn moeder per ongeluk vermoord en dat Dorus dan ziek wordt. Dat raakte mij wel. Ik ken eigenlijk geen boeken die over hetzelfde gaan of die van dezelfde schrijver zijn.
Mijn oordeel : Ik vond het een heel mooi boek ook omdat het nu ook nog wel voorkomt. Ik vond het erg boeiend, Ik wou het als het kon wel in 1 x uitlezen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen