U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Piet Bakker - Ciske De Rat.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/2430328/ en is laatst upgedate op 21/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 442 woorden.


(1e druk als trilogie - 1950)
Wanneer het precies was dat het boek 'Ciske de Rat' verfilmd werd met Danny de Munk in de hoofdrol weet ik niet meer precies. Het zal rond '85 geweest zijn. Ik was nog maar een klein meisje en kan me goed herinneren dat 'Had ik maar iemand om van te houen' een hit was. Deze soundtrack en de film hebben ervoor gezorgd dat Cis voor eens en voor altijd een plaatsje in mijn hart heeft gekregen.


Nu, zo'n tien jaar later, ben ik Ciske nog steeds niet vergeten. Vaak zag ik in de bibliotheek het boek 'Ciske' staan, maar de dikte van het boek schrok me telkens af. Tot afgelopen grote vakantie: toen besloot ik de stoute schoenen aan te trekken en het gewoon te proberen. En wat bleek: het boek was minstens zo mooi als de film en dus helemaal niet erg dat het zo dik was!
In eerste instantie sprak het boek me niet heel erg aan. Dit is geheel te wijten aan het feit dat het verhaal niet overeenkomt met de film. Dat was even wennen; ik moest mijn verwachting van het boek op de achtergrond plaatsen en gewoon verder lezen. Dat deed ik dus ook en al snel zag ik in dat zowel het boek als de film zo zijn eigen charmes heeft.
Van het boek vond ik het erg mooi dat het geschreven is vanuit meneer Bruis, de leraar van Ciske. De film bekijkt het verhaal vanuit Cis, wat natuurlijk heel vertederend is, maar de schrijver weet naar mijn idee in het boek heel mooi weer te geven hoe meester Bruis' liefde voor Ciske gewekt wordt. Juist doordat hij (de ik-persoon, meneer Bruis), vooral in het begin, probeert het verhaal zo neutraal mogelijk weer te geven, zie je hoe erg Bruis gehecht is aan zijn oogappeltje.
Het was grappig om te zien wat de filmmakers allemaal uit het boek geschrapt hebben; juist die dingen waren voor mij het leukste om te lezen, omdat ze het verhaal in een heel ander daglicht stelden.
Maar niet alleen het perspectief gaf bij mij de doorslag dat het boek nu op mijn lijstje favorieten staat; zowel het tijdsbeeld dat het boek in de eerste twee delen weergeeft als de vriendschap tussen docent en leerling hebben mij zo af en toe een traan doen laten en hiermee het boek tot een onvergetelijk werk gemaakt.
Discussiepunten:
1.Verschil boek/film: welke verschillen zijn er en wat is uiteindelijk het mooiste geheel?


2.Deel 2 en 3: zijn ze de moeite waard of moeten ze gezien worden als het uitbuiten van het geslaagde eerste deel?
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen