U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - Oorlog Zonder Vrienden.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=777 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 738 woorden.

Titel: Oorlog zonder vrienden

Schrijver: Evert Hartman

Uitgever: Wolters

Druk: Penta Basics

Jaar 1ste uitgave: ??

Blz: 319

SamenVatting:

Arnold is een jongen van 14 jaar. Hij wordt op school veel gepest en de leraren doen er helemaal niets aan. Dit komt doordat zijn vader een fanatieke NSB’er is. Zelf zit hij bij de Nationale Jeugdstorm, de jongeren organisatie van de NSB. De vader van Arnold vindt dat hij wat meer van zich af moet bijten. Hij zegt tegen hem dat hij het aan hem door moest geven als er weer iets gebeurde op school. Arnold heeft het daar erg moeilijk mee maar doet toch wat zijn vader hem zegt. Als na een vechtpartij met Martin, Johan en Hans de winkel van Martins vader opeens vernield is vindt Arnold het niet zo erg dat zij vader daarvoor heeft gezorgd. Als hij later Martin met ene Karel ziet lopen achtervolgt hij ze omdat hij vindt dat ze wel heel geheimzinnig doen. Hij komt er achter dat ze samen gestolen spullen verkopen. Eerst chanteert hij ze en zegt dat als ze hem geen geld geven dat hij ze dan verraad. Later als hij weer om geld wil vragen betrappen ze hem en binden ze hem vast en sluiten ze hem op. Hij kon toen ontsnappen en heeft alles aan zijn vader verteld. Hij moest van zijn vader naar de politie om aangifte te doen. Martin en Karel ontsnappen en zijn spoorloos. Iets later komt er een nieuwe leerling op school: Piet Bergman, hij is ook een NSB’er. Piet verraad mensen die dan later door de Duitsers opgepakt worden Arnold heeft het er erg moeilijk mee. Maar hij weet dat zijn vader zich ook met zulke dingen bezig houdt. Als hij in de derde klas zit wordt hij verliefd op Marloes ter Winkel. Hij komt er achter dat ze in het verzet zit. Zijn vader is ondertussen directeur van het distributiekantoor geworden. Als op een dag de kluis met bonnen wordt leeg geroofd komt Arnold er achter dat Marloes’ vader het gedaan heeft. Hij belooft haar niets te vertellen. Als de vader van Marloes opgepakt wordt krijgt hij daar de schuld van. Iets later wordt Arnold door Martin en Karel in elkaar geslagen. Hij moet in het ziekenhuis opgenomen worden. Ietsjes later wordt ene Jeroen gewond binnen gebracht, ze komen naast elkaar te liggen. Jeroen moet naar de gevangenis en daarom wordt hij door Duitse soldaten bewaakt. Jeroen is de eerste persoon die Arnold accepteert. Als Arnold uit het ziekenhuis is helpt hij Jeroen te ontsnappen zodat die niet naar de gevangenis hoeft. Op dinsdag 5 september (dolle dinsdag) komen de Amerikanen, Engelsen en Canadezen er aan om Nederland te bevrijden. Alle NSB’ers willen met de trein vluchten naar Duitsland. Als de trein er aan komt zegt Arnold dat hij nog even naar de w.c moet en hij wacht tot hij de trein hoort wegrijden…Personen:

Er is een hoofdpersoon in het verhaal en dat is Arnold. Verder zijn er ook nog andere personen in het verhaal: Arnolds moeder, Arnolds vader, Arnolds zus Rita, Martin, Karel, Piet Bergman, Marloes ter Winkel en Jeroen. Er komen heel veel personen voor in dit boek dit waren alleen de belangrijkste.

Arnold is een jongen van 14 jaar. Hij wordt op school erg gepest maar doet er niet zo veel aan. Hij kan ook erg agressief worden. Hij vindt het helemaal niet prettig dat zijn vader alles verklikt aan de Duitsers. Hij en zijn moeder trekken op een gegeven ogenblik de NSB in twijfel. Dat komt door het doodvonnis van drie mannen.Tijd:

De tijd waarin het verhaal zich afspeelt is de tweede wereld oorlog. De vertelde tijd is: van donderdag 30 april 1942 tot dinsdag 5 september 1944. De verteltijd is: 319 blz. Er is in dit verhaal veel gebruik gemaakt van tijdverdichting, omdat er natuurlijk een hele lange tijd verstrijkt in het boek en anders wordt het saai..Ruimte:

Er wordt niet zo heel erg veel verteld over de ruimte in het verhaal. Wel dat het meeste op het schoolplein of in de school gebeurt. Maar de plek wordt niet echt duidelijk beschreven.Mening:

Ik vind het een mooi boek, omdat er nauwkeurig beschreven wordt hoe Arnold de oorlog doormaakt en omdat het heel gevoelig is. Het boek is ook erg spannend, omdat de oorlog is gebeuren er vaak onverwachte dingen en het boek heeft een open einde. Af en toe is het ook eng, bijvoorbeeld als Arnold in elkaar geslagen wordt, of als de Duitsers razzia houden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen