U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Ronald Giphart - Giph.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=286 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1087 woorden.

Samenvatting
In het eerste hoofdstuk vertelt de hoofdpersoon wat over zichzelf en vertelt waarom hij schrijver wilde worden. Giph, de hoofdpersoon, schrijft veel te veel over sex vinden anderen. Ze noemen hem daarom ook wel sexgiph. Giph beschrijft veel dingen op een sarcastische en soms cynische manier.
Giph heeft twee vrienden, Monk en Thijm, hiermee kan hij veel praten over literatuur en kan veel dingen met hen bespreken. Hij leert Asja kennen, de serveerster in zijn stamkroeg. Daarna gaat het over, waarom hij nou is gaan schrijven. Giph komt tot de conclusie dat hij schrijft om jonge meisjesharten sneller te doen kloppen.

In het tweede hoofdstuk maakt giph tijdens oud en nieuw een “studentenorgie” mee. Op dit feest gebeuren vreemde dingen en beschrijft hij humoristische dialogen met mensen, zoals de vloerenlegger. Giph noemt de vriendin van de vloerenlegger een rare halfmongool. Hij heeft een gesprek met Andrea over sex. Dan volgt er een “borstenfeest”, zoals Giph dit noemt.
Aan het eind van het feest doet hij nog mee aan een vragenspel, waar hij verteld over zijn sex ervaringen.

Het derde hoofdstuk gaat over zijn ski-vakantie in Veysonnaz. Hij beschrijft hier over het kudde gedrag van mensen. s’Avonds gaan ze met z’n allen naar de disco, waar hij niks aan vindt. Hij wordt daar kort verliefd op een skileraares, maar tijdens zijn versierpoging wordt hij heel chagerijnig waardoor het mislukt. In die disco ontstond bijna een gevecht tussen zijn vrienden en een andere groep.
Op een terrasje denkt Giph dat een man Jeroen Brouwers citeeert. (zijn idool) Dit blijkt niet zo te zijn.
Aan het eind van deze vakantie komt hij in aanraking met een meisje waarmee hij een zogenaamd kijkgevecht heeft. Het meisje gaat er van door met iemand anders.

In het vierde hoofdstuk leest Giph drie brieven voor. De eerste is van de lezer, de tweede van Asja, een vriendin van hem, en de derde is van Freanne. (de moeder van Noëlle)Freanne schrijft in haar brief op een duistere wijze dat ze verliefd is op Giph en nodigt hem, Monk en Thijm uit voor het boekenbal.
Giph vertelt over zijn mislukte poging om vorig jaar het boekenbal binnen te komen. Dit jaar zouden ze dus “legaal” naar binnen mogen. Op het boekenbal is het voor hun spannend omdat ze hopen hun idool, Jeroen Brouwers te zien. Giph beschrijft hoe ze met Brouwers in aanraking komen, wat geen succes werd. Het bakje pinda’s, waar Brouwers uit gegeten had nam giph mee.

In het vijfde hoofdstuk denkt hij na over blijheid. Hij “ontdekt” dat hij soms best blij is en dat er maar een blije mensen clubje moet komen die alle niet-blije mensen afslacht. Dan denkt hij na over een relatie met Freanne en daarna over zelfmoord. Giph vindt dat er soms wel is een meteoriet boven op je hoofd mag vallen. “Een meteoriet, splatsj!” Hij denkt na over de bemoeizucht van mensen en later in het hoofdstuk komt weer een aantal keren de zin: “meteoriet, splatjs!” terug, wanneer hij zich ergert aan mensen.
Hij verteld ook over een zelfmoordpoging van een soldaat in de Wingerd, zijn stamkroeg.

het zesde hoofdstuk speelt in het huis van freanne (Een voormalig bejaardehuis). Hier denkt hij lang na over zijn leven. Hij bekijkt de prachtige
omgeving en gaat naar bed met Freanne. De volgende ochtend komen onverwachts de man, Nic en de dochter, Noëlle van Freanne thuis. Nic zegt gewoon goedemorgen en het lijkt hem niks te doen. Nic en Freanne moeten naar Utrecht. Giph en Noëlle blijven thuis. Ze hebben deze dag veel lol met elkaar en doen alles, film kijken, volleybal, hockey, tennis, praten over liefde.
s’Avonds is het luilakken in Baarn en Noëlle haalt giph over om mee te gaan.
Tijdens luilakken geeft Noëlle toe dat za verliefd is op Giph. Giph vindt dat raar omdat hij daar nog nooit iets van gemerkt had.
De politie had veel mannen ingezet en Giph en Noëlle werden opgepakt. Ze werden vrijgelaten bij een haven en moesten naar huis lopen. Maar Noëlle had hier een boot en het eindigt zoals je van Giph kan verwachten.

In het zevende hoofdstuk is Giph ziek en zit hij op zijn kamer te denken:”was jij maar hier”, jij is de lezer. Hij denkt lang na over Fritsjof, dit is een huisgenoot van hem en iedereen in het huis heeft een hekel aan Fritsjof. Ze noemen hem de huismongool. Aan de ene kant vindt hij het heel zielig voor Fritsjof. Hij denkt na over boekenverkopers, die volgens hem alleen maar geld willen verdienen zonder van literatuur te houden. Monk Thijm en hij zeiden alsmaar: “We gaan de Nederlandse literatuur kapotmaken”. Dan geeft Giph kritiek op alle clubjes en het kleinzielige gepeuter in de Nederlandse literatuur.

In het achtste hoofdstuk, denkt hij aan het begin aan zelfmoord en spreekt de jij-figuur weer aan. “Misschien zeg ik jouw naam wel, dat zou misschien wel het mooiste zijn. Jouw naam op mijn lippen, terwijl ik langzaam wegzak in het eeuwige asfalt van de gelukzalige vergetelheid.” De rest van het hoofdstuk vergelijkt hij zijn twee geliefdes met elkaar, Noëlle en freanne. Maar hij weet nog steeds niet voor wie hij nou moet kiezen.

In het negende hoofdstuk is Giph met Monk en Thijm op vakantie in de Ardennen. Hun plan was om in die vakantie Fritsjof te vermoorden, dit is wel humoristisch bedoeld. De drie vrienden komen op de camping twee meisjes tegen, Daan en Floor. De drie vrienden spreken af om er een wedstrijd van te maken wie de meisjes “krijgen”. Giph noemt het de Belgium Open. Giph verliest en voelt zich gepasseert door zijn vrienden. Aan het eind van het hoofdstuk verteld hij hoe hij met Freanne en Noëlle tegelijk “het bed in dook, tijdens een tuinfeest van Freanne.

In het laatste hoofdstuk verteld Giph over zijn ontmoeting met Jeroen Brouwers.
Er is een feest georganiseerd bij Sub Rosa, een uitgeverij van Freanne en haar man. Op dit feest is ook Jeroen Brouwers aanwezig. Giph Monk en thijm praten een lange tijd met hem en als het feest is afgelopen besluiten ze om ergens anders langer door te feesten. Er wordt veel gedronken en Giph wint een weddenschap over een citaat uit een boek van brouwers. De weddenschap luidde dat als Giph gelijk had, hij de biograaf van Brouwers mocht worden. Giph gaat steeds meer twijfelen aan zijn idool, brouwers is zo erg dronken dat hij allemaal rare dingen tegen Giph zegt. Brouwers wil dat Giph het schrijven van hem overneemt.
Het boek eindigt op de WC, waar Giph al kotsende in de spiegel kijkt en zich afvraagt: “hoe moet dat nou met ons?”.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen