U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Jaques Weijters - Doodspel.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=776 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 969 woorden.

Titel: Dood Spel

Schrijver: Jaques Weijters

Uitgever: Wolters

Druk: 4de

Jaar 1ste uitgave: 1997

Blz: 174Korte Inhoud:

Het verhaal gaat over een 16 jarige jongen, genaamd Elvis. Die tijdens een voetbalwedstrijd, waarbij hij foto’s moet maken, op de tribune een heel mooi meisje ziet. Na de wedstrijd wacht hij op haar, hij spreekt met haar en ze worden vrienden. Niet veel later worden ze verliefd op elkaar, zij is alles voor Elvis. Tijdens een wedstrijd ziet hij door zijn lens een man op de tribune die precies op zijn vader lijkt. Hij blijft er lang over nadenken, doet er voor de rest niks mee, toch blijft het idee dat zijn vader nog leeft in zijn hoofd rondspoken. Als Renee hem vertelt dat zij tijdens een wedstrijd haar overleden ex-vriendje( Johny ) denkt te hebben gezien, vertelt Elvis haar wat hij heeft gezien en laat haar de foto zien, die hij ervan heeft gemaakt. Ze hebben het er wel eens over, maar zijn beiden tot de conclusie gekomen dat het vast verbeelding is, tenslotte zijn ze beiden dood.

Samen gaan ze dan een keer naar een wedstrijd van hun club ‘Hellas’. Elvis moet echter foto’s maken en zit dus niet op de tribune, maar beneden ‘op’ het veld bij de andere fotografen. In het vak naast dat van Renee breekt een rel uit. De mensen van dat vak klimmen in de hekken,omdat ze weg willen, deze klappen dan om. De mensen,die vlak bij het hek zitten worden zo verpletterd door het hek en de mensen daarop.Velen worden onder de voet gelopen en anderen vallen in de betonnen gracht die voor de tribunes is. Die hekken zijn ondertussen ook al gebroken. Bij deze ramp komt Renee om, Elvis is hier kapot van en weet niet hoe hij er mee om moet gaan. Renee’s moeder vraagt Elvis op de begrafenis of ze samen kunnen praten, Elvis gaat hier op in en bij Renee thuis bekijken en bepraten ze foto’s uit het foto album van Renee. Elvis ziet dan even de foto van Johny en weet nu dat de jongen die hij heeft gezien,die Renee naar de parkeerplaats heeft gedragen Johny is. Elvis vertelt Renee’s moeder dat hij nog foto’s van haar heeft en belooft haar er een paar te geven.Vervolgens gaat hij naar huis.

Als hij tijdens het ontwikkelen van foto’s van Renee fotopapier zoekt, ziet hij brieven van de vriendin van zijn vader van vroeger( Oriana ) . Dan komt de herinnering terug van die man op de tribune zat weer boven en gaat hij op onderzoek. Hij breekt de graven van zijn vader, Johny en Renee open en treft er niks aan. Hij gaat dan naar een volgende wedstrijd om Renee, zijn vader en Johny te zoeken.

Dan breekt er weer een ramp uit, eentje gelijkend aan die waarbij Renee omkwam. Dit keer is hij slachtoffer. Plotseling denkt hij wakker te worden, maar het is een raar soort wakker worden. Hij weet dat hij in de gracht ligt en wil opstaan, maar dat lukt niet. Zijn hoofd voelt licht,maar zijn lichaam is zwaar. Dan ziet hij Renee, vervolgens zijn vader, Oriana bij hem en Johny. Hij probeert na te denken, was het allemaal een boze droom, een nachtmerrie?? Renee komt naar hem toe en tilt hem op, hij vraagt haar of ze altijd samen blijven en zij hem niet meer verlaat, waarop zij “nooit meer” antwoordt.

Zijn moeder krijgt later de fototas van Elvis thuis bezorgt, waarin nog het adres van zijn vader staat. Zij laat de foto’s op het rolletje ontwikkelen en is diep onder de indruk van de mooie foto’s. Zij laat de foto’s publiceren en een schrijver, die getuige was geweest van de ramp gebruikt de foto’s als basismateriaal voor zijn boek. Zijn boek werd een bestseller. Elvis’s moeder kreeg, als enige erfgenaam, de opbrengsten van alle publicatiesPersonen:

De hoofdpersonen van het boek zijn Elvis en Renée. Elvis wil later fotograaf worden, net zoals zijn vader. Doordat zijn vader dood is en zijn moeder niet meer met hem praat, voelt hij zich erg eenzaam. Renée’s leeftijd is niet bekend, maar ze zal wel van Elvis’leeftijd zijn. Wat ze wel zeggen is dat ze erg veel van voetbal houdt. Ook zijn Felix Helmer ( de vader van Elvis ) en Johny belangrijke personen. Zij worden ook enkele malen gezien door Renée en Elvis. Felix Helmer, de vader van Elvis hield, net als Elvis, van fotograferen. Hij werkte, voor dat hij stierf, bij een beklende sportblad. Daar werden ook de foto’s van Elvis gepubliceerd.Tijd:

Het verhaal speelt zich in 1989 af, dat kun je opmaken uit het gegeven dat de vader van Elvis en Johny, 4 jaar geleden waren overleden, en dat was in 1985. Het verhaal wordt ook in de meelopende tijd verteld, dat wil zeggen dat je niet weet wat er nog gaat gebeuren. Er komen wel een aantal flash-backs in voor, maar die duren meestal niet langer dan maximaal 2 bladzijden.Ruimte:

Waar het verhaal zich afspeelt wordt niet vermeld, maar wel, dat het de thuisplaats is van voetbalclub ‘Hellas’. Het speelt zich ook af en toe bij Elvis thuis af, maar voor het grootste deel in de stad of in het voetbalstadion.Mening:

Ik vond het niet echt een moeilijk boek, maar ook niet echt makkelijk. Ik vond het niet echt makkelijk, omdat er veel gebeurtenissen in plaatsvinden, die je allemaal moet onthouden om de rest van het boek te begrijpen. Boven dien moet je veel details onthouden, bijvoorbeeld de jaartallen van gebeurtenissen. Dit vind ik vervelend tijdens het lezen van een boek. Verder vind ik het een heel mooi en goed boek, omdat er veel dingen in behandeld worden die je in het dagelijks leven ook eens moet meemaken, bijvoorbeeld het verwerken van de dood van geliefde. Dit boek zou daarbij kunnen helpen omdat je dan een manier van het daarmee omgaan leert kennen
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen