U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Evert Hartman - De Voorspelling.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=773 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1168 woorden.

Jan Stanley Brown

S4NeaTitel: De Voorspelling

Auteur: Evert Hartman

Blz: 256

Druk: 6

Uitgeverij: Lemniscaat, Rotterdam, 1993Korte Inhoud:

Sander Dijkhuizen is achttien jaar en net begonnen aan zijn studie sociologie in Utrecht. Hij woont in een studentenflat en zit midden in de ontgroeningsperiode van studentenvereniging Aliquando. Als hij op een avond dronken op zijn kamer aankomt, wordt er na een tijdje aangebeld. Een man die zich Hadek noemt vertelt Sander dat hij nog maar twee weken te leven heeft. Als Sander dit niet gelooft, vertelt de man hem dat hij een teken zal krijgen, als bewijs dat het geen grap is. Sander zou de boodschap wel willen negeren, maar dat lukt hem niet. Zeker niet als hij bijna wordt doodgereden door een auto. Was dit soms het teken? Hij vertelt wat hem allemaal overkomen is aan zijn vriend Lodewijk. Die denkt dat alles een grap is, en de bijna-aanrijding toeval. Daarna gebeuren er allerlei dingen waarvan Sander denkt dat ze een teken zijn: z’n zusje heeft op de verjaardagskalender een kruis achter z’n naam gezet, hij wordt weer bijna doodgereden en als ze bij de studentenvereniging een geest oproepen, ‘zegt’ die dat Sander binnenkort zal doodgaan. Lodewijk zegt tegen Sander dat hij een lijst moet maken van risicovolle omstandigheden en die vervolgens uit de weg moet gaan, maar dat lijkt Sander onbegonnen werk. Het begint anderen op te vallen dat er iets met Sander aan de hand is. Zelf is hij bang, maar ook laf; een jongetje dat in het water gevallen is, durft hij er niet uit te halen. Want stel dat hij verdrinkt bij z’n reddingsactie?

Inmiddels heeft Sander Daniëlle ontmoet. Zij vertelt hem dat ze in de brugklas van een scholengemeenschap zit. Steeds als Sander in een moeilijke of gevaarlijke situatie zit, duikt zij op om hem te helpen.

Ondertussen is Sander verliefd geworden op Marijn, een meisje dat in dezelfde studentenflat als hij woont. Als hij haar tot in de trein brengt, houden een paar vrienden van Marijn hem vast. De trein rijdt weg en Sander raakt in paniek: hij zit in de verkeerde trein! Door dreigementen van de jongens wordt hij herinnerd aan een gebeurtenis van lang geleden. Hij vertelt aan Marijn wat er toen met hem gebeurd is.

Sander merkt dat hij niet meer zo bang is voor Hadek.

Op een dag komt Lodewijk met een krantenbericht aanzetten, waarin staat dat er een pyromaan ontsnapt is, die ook voor oplichtingen in de gevangenis zat. Sanders vriend is er bijna zeker van dat dit Hadek is. Maar Sander zelf weet dat nog niet zo zeker, totdat het volgende gebeurt:

Hij gaat naar een feestje op Lodewijks kamer, met veel drank. Als Sander en z’n vrienden daar van iemand horen dat er een kennis van hun gestorven is, nadat die is getroffen door de bliksem, komt er een ernstig gesprek over de vraag of de toekomst wel of niet vastligt. Dan blijkt dat het huis in brand staat en met de hulp van Daniëlle kunnen Sander en z’n vrienden aan de dood ontsnappen.

Een paar dagen later wil Sander Daniëlle bedanken, want zonder haar zou hij niet meer leven. Omdat hij haar adres niet weet, gaat hij haar afhalen van haar school. Maar niemand kent haar daar en Sander blijft zitten met ontelbare vragen.Hoofd Persoonen:

Sander is een 19 jaar oude student, in het begin is hij zelfverzekerd, maar na zijn ontmoeting met Hadek wordt hij angstig en bang voor alles. In deze tijd denkt hij verder door over alles wat mensen hem vertellen, vooral de negatieve dingen. Tegen het einde van het verhaal word hij weer meer en meer zelfverzekerd, zeker. In de tussentijd word hij ook goed bevriend met Marijn, en later als hij weer is opgeknapt, word zij zelf zijn vriendin. Nu dat hij niet meer voor alles bang is geniet hij weer van het leven, mischien zelfs meer dan voor hij Hadek ontmoeten.

Hadek: Komt maar weinig voor in het boek, toch draait alles om hem. Zijn karakter wordt niet beschreven in het boek. Hij is een man, in een net pak die Sander zijn boodschap komt brengen. Die boodschap had hij van zijn opdrachtgever gekregen. Dankzij hem raakt Sander overstuur.Tijd:

Het verhaal speelt zich in deze tijd af

Tussen begint tot eind lopen ongeveer twaalf dagen

Het verhaal is chronologisch verteld

Er komt een terugblik in voor, Sander denkt aan vroeger dat hij door kinderen werd bedreigd

Er zijn door het hele boek heen sprongen van een paar uur, en af en toe van een dag.Ruimte:

Het verhaal speelt zich voornamelijk af in Nederland (Utrecht), in en rond Sander's flat, de kroeg, café 'Jasper', het huis van Sander's ouders in Zwolle, in treinen, en de straten rondom het huis. Lodewijk, en het huis van Sander.Mening:

Ik vond dit boek heel erg spannend, want je denkt op het einde van een hoofdstuk steeds dat Sander ‘heengaat’ en dan komt hij er toch weer vanaf door Daniëlle.

Ik vind dit onderwerp erg origineel, ik heb nog nooit een boek gelezen of er zelfs maar van gehoord, waarin iemand van te voren weet dat hij doodgaat.

Het verhaal werd ook erg meeslepend vertelt, je leeft echt met Sander en zijn angst voor Hadek mee. Ik denk alleen niet dat dit in het echt ook zou kunnen gebeuren, ik geloof niet in geesten, dat bovennatuurlijke gedoe enzo. Maar als Hadek gewoon een gek is zou het natuurlijk wel kunnen gebeuren.

Wat Sander meegemaakt heeft, heeft me ook aan het denken gezet wat ik in die situatie zou doen. Hoe zou je kunnen leven met de angst dat je elk moment dood kan gaan?

Toen ik het slot las, was ik erg teleurgesteld. Er blijven alleen maar vragen over, waar je de antwoorden niet op weet. Nu had ik eigenlijk meer dan tweehonderdvijtig pagina’s voor niks gelezen! Als je zo’n dik boek leest, mag je toch ook wel verwachten dat er een fatsoenlijk einde is, in plaats van dat je teleurgesteld word met zo’n eind? Het is nu niet duidelijk wie Daniëlle is, of Sander dood zal gaan, ofdat hij zijn hele leven blijft leven met de angst dat hij er morgen al niet meer is. Er wordt al helemaal niets duidelijk over het feit wie Hadek nu is. Is hij de pyromaan uit het krantenberichtje, gewoon een rare man die een grap wilde uithalen, heeft het echt iets met het bovennatuurlijke te maken en is er een verband tussen Hadek en Daniëlle? Dit krijg je allemaal niet meer te weten. Ik zou wel graag weten hoe het gaat eindigen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen