Boekverslag : Tim Krabbe - De Grot
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 901 woorden.

Titel

De grot



Over het boek

Krabbé, T., De Grot, uitg. Bert Bakker, eerste druk, Amsterdam 1997. Een paperback van 180 bladzijden, onderverdeeld in vijf hoofdstukken. De omslag geeft een rotswand te zien, met daarin in glanzende letters de titel. Op de achterkant een foto van Tim Krabbé en een citaat uit het boek (blz 31).



Samenvatting

Hoofdstuk 1, een koffer naar Ratanak brengen (40 blz).

In dit hoofdstuk leren we Egon Wagter kennen. Hij moet in Ratanak, de hoofdstad van de fictieve staat Ratanakiri een koffer met heroïne overhandigen aan een hem onbekende koerier. Hij probeert de laatste tien uur voor de overhandiging als een toerist door te brengen, loopt bezienswaardigheden, disco's en restaurants af in de wetenschap dat het zijn laatste uren kunnen zijn. Dit deel eindigt op het moment dat Egon wacht op het starten van de auto van de koerierster die zijn koffer in ontvangst heeft genomen.



Hoofdstuk 2, vrienden.

Dit deel voert ons terug naar de tijd dat Egon 14 jaar was. Hij gaat naar een jeugdkamp in de Ardennen en leert Axel van de Graaf kennen. Axel is op zijn 14e al een persoonlijkheid die bijna zonder woorden mensen dwingt dingen te doen die ze helemaal niet willen doen. Hij leeft zeer roekeloos en handelt in soft-drugs. Axel dwingt hem om samen met hem twee zusjes Lanaker te ontmaagden, terwijl Egon vriendschap wil sluiten met Marjoke Heffels. Als Egon derdejaars geologie is, ontmoet hij Axel opnieuw. Hij treft hem geregeld in dispuuthuis De Grim. Daar wordt gedronken, gespoten en gedeald. na anderhalf jaar breekt Egon met Axel en gaat afstuderen. Vlak voor zijn afstuderen spreekt hij Axel nog een keer. Axel geeft toe dat hij mensen tot zijn knecht wil maken.



We zien Egon terug tien jaar na zijn afstuderen, na een onderzoek in de Andes. Hij ontmoet Adriënne. Ze hebben een perfecte relatie tot Egon ontdekt dat Adri een keer met Egon naar bed is geweest. Hun relatie houdt veertien jaar stand, maar altijd staat Axel tussen hen in. Egon wil nog een keer mee met een grote geologie-expeditie. Dit kost 40.000 gulden, maar dat heeft hij niet. Hij besluit koerier te zijn voor Axel, intussen een grote drugsbaron.



Hoofdstuk 3, Oum Phen.

Oum Phen is de bedelaar die wordt onthoofd op beschuldiging van moord op twee westerlingen. Het bewijs tegen hem is een biljet van twintig dollar dat hij van Egon heeft gekregen. Ratanakiri heeft een Nederlandse drugskoerier onthoofd. Deze moorden laten ze op een roofmoord lijken, de werkelijke dieven zijn 'verdwenen' en Oum Phen wordt geofferd. Een Nederlandse kennis van Egon Wagter, de journalist Polak, volgt samen met mensen van de Nederlandse ambassade het proces en de terechtstelling. Hij bezoekt zelfs de dictator en de familie van Oum Phen.



Hoofdstuk 4, Marcie's Gem.

Het verhaal van Marcie, het Nederlandse meisje dat op twintigjarige leeftijd in Amerika trouwt en twee zonen krijgt. Door de ogen van Arthur, haar jongste zoon, kijken we naar het leven en de verdwijn ing van Marcie. Marcie, die maar één passie heeft, niet haar man, niet haar zonen maar stenen. Houdt haar verdwijning verband met die passie?



Hoofdstuk 5, De Grot (10 blz).

Een sprong terug in de tijd naar het kamp in de Ardennen. Egon Wagter en Marjoke Heffels zijn dol op stenen en dol op elkaar. Uren zijn ze bezig een dam te bouwen. Door Axel gaat Egon mee naar de zusjes Lanaken. Hij laat Marjoke staan.



Tijd

Tijd is in een thriller zeer belangrijk. Het eerste hoofdstuk beschrijft tot op de minuut de periode voor de overhandiging van de koffer. Dit drijft de spanning naar het maximum. In de overige hoofdstukken worden flash backs van dertig jaar en flash forwards van tien jaar moeiteloos gemaakt.



Ruimte

Ruimte is in dit verhaal bijvoorbeeld het desolate plein waar Egon de koffer overhandigt of de grot waarin de toekomst van Egon en Marjoke wordt bepaald. Deze ruimtes versterken de sfeer van het verhaal.



Personen

De roman kent drie round characters. Egon, Axel en Marjoke/Marcie. Egon is gedreven geoloog, wordt matig betaald aardrijkskunde leraar, weigert banen als docent Spaans of hotelmanager. Hij geeft zijn leven voor de geologie.



Axel , de man die hongert naar macht, ontdekt dat hij van zijn kinderen en van Egon houdt. Hij wil uit het milieu.



Marcie/Marjoke trouwt een Amerikaan, krijgt twee zoons maar blijft haar passie voor stenen trouw. Na een tocht als drugskoerier sterft ze in de armen van Egon. Beide vermoord door twee heroïne dieven. Of Axel achter deze ontmoeting zit, blijft de vraag.



Verder zijn er nog een groot aantal flat characters, zoals bijvoorbeeld Oum Phen en Polak. Hij is onschuldig aan moord, wordt onthoofd om politiek Nederland rustig te houden. Verder is er nog Polak, de journalist die uiteindelijk niet naar de terechtstelling van Oum Phen gaat.



Perspectief

Het verhaal komt van een alwetende verteller, die in de derde persoon over de hoofdpersonen Egon, Axel, Polak, Marcies zoon Arthur en Marjoke schrijft.



Thema

De belangrijkste thema's zijn: honger naar macht, passie voor de geologie, liefde van Egon voor Marcie en van Axel voor zijn kinderen.



Stijl

Krabbé hanteert een bondige schrijfstijl, geen woord te veel. met af en toe een prachtige beeldspraak als (blz 15):De angst ruiste als verliefdheid door zijn bloed. En (blz 129) Wijsheid is de kunst per ongeluk waarheid te zeggen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen