U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Toon Kortooms - Help! De Dokter Verzuipt.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1609 en is laatst upgedate op 03/08/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 570 woorden.

Titel

Help! De dokter verzuiptSchrijver

Toon KortoomsHet boek gaat over een dokter: Edmund Angelino, hij is een dokter in Deurne in de Peel. Op een dag rijdt de dokter naar een spoedgeval, maar vliegt uit de bocht en komt in het kanaal terecht. Hij wordt gevonden door Kareltje Schutte, een jongen die op het in de buurt gelegen kampterrein woont. Kareltje haalt zijn vader, Herman de Rechtvaardige, erbij en die haalt de dokter uit het water. Uit dank wil de dokter een kampgebouw/kerk en w.c.'s (het visioen) op het kampterrein bouwen, want de kampbewoners hebben helemaal niets en krijgen ook niets van de gemeente. Angelino raakt bevriend met de kampbewoners en helpt hen: - Hij steekt hun woonwagens, voor hen in brand, zodat ze geld krijgen van de verzekering voor een nieuwe.

Verder vertelt het boek over bijzondere patiƫnten van de dokter. Zo was er een man die last had van wormen in zijn darmen. De dokter zet hem in een kuil waar aardappels in hadden gezeten, gooit de kuil dicht en geeft de man wonderolie. Na een paar uur graaft de dokter hem weer uit en de man is genezen.

Als Angelino een keer last heeft van een kies gaat hij naar een tandarts in de stad. Deze man heet Robert Manen. De dokter mag hem wel en zij raken bevriend. Op een dag komt Irene Muller op het spreekuur. Zij is de nieuwe onderwijzerres. De dokter raakt verliefd op haar, maar durft zijn liefde niet te uitten. Als Irene een keer naar de tandarts moet dan verwijst Angelino haar door naar Robert. Robert denkt dat de dokter haar als een vriendin voor hem stuurt en versiert Irene. Als Robert een keer aan Irene gaat zitten, dumpt Irene Robert. Als de dokter dit te horen krijgt verbreekt hij zijn vriendschap met Robert.

Felix van Tienen is een man die een keer op het spreekuur van de dokter komt. Hij is schizofreen en krijgt als hij losse knopen ziet een stem in zijn hoofd die tegen hem zegt dat hij iedereen moet wurgen. Angelino vertelt hem van het visioen en Felix (die in bouwmaterialen handelt) wil wel helpen.

Als het gebouw klaar is, is er een groot feest met een gemaskerd bal. Na het bal loopt Irene met een man verkleed als kozak (Felix van Tienen) naar huis. Als de man aan haar gaat zitten en er een knoopje los raakt valt hij haar aan. Dokter Angelino komt net op tijd aan rennen om de man tegen de grond te slaan. De dokter verklaart zijn liefde aan Irene en zij ook aan hem.Het thema is het leven van mensen in de Peel, en voornamelijk Hendrik Wiegersma = Edmund Angelino. De schrijver wil iets laten zien uit het leven van Wiegersma. Het boek is min of meer ter ere van Wiegersma geschreven. Toon Kortooms wil laten zien wat voor man Hendrik Wiegersma was.Het boek is Brabants omdat het in de Peel speelt en de personages gekoppeld zijn aan de Peel. (Angelino = Wiegersma)Ik vind het niet echt een goed boek het is niet echt een verhaal, maar meer 'uit het leven van...'. Er gebeurt niet echt veel spectaculairs in het verhaal. Ook vind ik dat Toon Kortooms het leven van de Peelarbeiders en andere personages veel te rooskleurig voorstelt.

Ook is het iets te veel van 'hoe fantastisch dokter Angelino wel niet is'.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen