Boekverslag : Kees Van Kooten - Zwemmen Met Droog Haar
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1744 woorden.

1. Tekstbestudering



A Boekbeschrijving



1. Schrijver: Kees van Kooten

Titel: Zwemmen met droog haar

Ondertitel: Een lang verhaal kort

2. Er is een motto ter inleiding:

“Wie het in Nederland goed heeft, kan het pijnlijk verkeerd hebben, wanneer hij elders goed wil doen; zonder dat hij eigenlijk weet wat hij fout heeft gedaan.”



De samenhang met het verhaal:

Kees van Kooten wil zo het thema van het boek weergeven. Het gaat voornamelijk over de onoverbrugbare cultuurverschillen, en over het hopeloze van het goeddoen.

3. Het boek wordt opgedragen aan Eleonora.





B Opbouw van het boek



1. “Zwemmen met droog haar” is opgebouwd in 15 hoofdstukken. Deze worden aangegeven door een “grote hoofdletter”.





C Tijd



1. Het verhaal wordt chronologisch verteld, vanaf Barbara’s bezoek en Ralu’s tegenbezoek tot Ralu’s vertrek en de ontvangst van haar brief. Er komen wel een paar flashbacks voor in het verhaal.

2. De vertelde tijd is ongeveer 3 weken, want Ralu blijft 10 dagen logeren en als ze weg is, volgt er 2 weken later een brief aan Barbara van Ralu. Dit is zonder de flashbacks meegerekend te hebben.

3. De verteltijd is 97 pagina’s.

4. Er komen een aantal flashbacks voor. Ze zijn in de vorm van gedachten en hun doel is om het heden nog begrijpelijker te maken dan het al was. Heel hoofdstuk 1 is bijvoorbeeld een flashback.





D Perspectief



1. Het verhaal is in de ik-vorm geschreven, en de ik-figuur is Kees van Kooten zelf. Hierdoor leeft de lezer erg met het de gebeurtenissen mee.















E Personages



1. Het enige round character van het verhaal is Kees van Kooten. Hij besluit Ralu uit te nodigen om naar Nederland te komen, maar later krijgt hij daar al snel spijt van. Hij komt er wel snel achter dat hij erg veel medelijden met haar heeft, en dat de uitdrukking “Zwemmen met droog haar” wel eens op hem zou kunnen slaan. Hij staat namelijk aan de goede kant, maar hij wil toch geen vuile handen maken.

Flat characters zijn Ralu Balescu en Barbara van Kooten. Ralu is de logee van de “Van Kootens”, zij is 42 jaar en al voor de tweede keer gescheiden. Barbara begint zich net als Kees ook te irriteren aan het gedrag van Ralu, en ze heeft geen idee van de gevoelens van Ralu voor haar.

2.



Flat character Verhouding tot de hoofdpersoon

Ralu Balescu De kinderachtige en vervelende logee van de “Van Kootens”

Barbara van Kooten De rustige en nuchtere vrouw van Kees van Kooten.







F Ruimte



1. Het verhaal speelt zich vooral af in de woonplaats van Kees van Kooten. Dit is natuurlijk het geval wanneer de logee Ralu in Nederland is, en daarna. Ook speelt een deel van het verhaal zich af in Roemenie, waar Barbara Ralu heeft ontmoet.





G Thematiek



1. De 2 belangrijkste verhaalmotieven zijn:

~ de vrouw-vrouwliefde

~ de jaloezie

2. “Zwemmen met droog haar” is een uitdrukking uit Roemenie, het betekent: aan de goede kant staan, maar toch geen vuile handen maken. Het motto geeft eigenlijk wel ongeveer hetzelfde aan, maar dan in andere woorden, en het thema heeft er ook alles mee te maken. Kees heeft het goed als Nederlander, en hij wil de Roemeense Ralu graag helpen, maar later blijkt dat hij het op de verkeerde manier doet. Hij vindt dat hij en zijn gezin zich te makkelijk van hun verplichtingen ten opzichte van de medemens (Ralu) hebben afgemaakt: ze stuurden zo af en toe een cadeautje.





H Genre



1. Dit boek is een autobiografische roman, want je maakt de gebeurtenissen van de schrijver van dichtbij mee. De personen bestaan echt, maar ze zijn wel een klein beetje veranderd, zodat ze beter in het verhaal passen.











I Samenvatting



Barbara heeft al sinds 10 jaar een correspondentievriendin in Boekarest: Ralu Balescu. Begin januari 1991 komt Ralu 10 dagen logeren bij Kees en Barbara. Ze halen haar af van het station.

Ralu vertelt over de ellende die ze heeft meegemaakt in haar land: de gruwelen onder Ceausescu en de ontgoocheling onder Iliescu. Ze eet geweldig veel bananen en drinkt een liter Campari per dag.

Om een visum voor Ralu te krijgen heeft Kees rechtstreeks gebeld met de Nederlandse ambassadeur in Boekarest, Coen Stork. Aan het eind van dit telefoongesprek maakt Kees een toespeling op doctor Clavan, de Oost-Europadeskundige uit “Keek op de week”. Dit om zijn ijdelheid te strelen. Tot zijn teleurstelling blijkt Stork de naam Van Kooten (hij zegt “Koolen”) niet eens te kennen.

Kees en Barbara hebben dollars overgemaakt om Ralu in staat te stellen met het vliegtuig naar Nederland te komen. Maar ze heeft toch de trein genomen om hier van het prijsverschil een geschenk te kunnen kopen voor een familielid.

In maart 1990 is Barbara naar Boekarest geweest. Ze heeft de videocamera meegenomen om opnamen te maken voor het satirische televisieprogramma “Keek op de week”. In Boekarest bedankte Ralu dr. Clavan voor zijn enorme morele steun en grote deskundigheid. De Oost-Europakenner laat deze video-opnamen tot zijn eigen eer en glorie in het programma zien.

In het begin is Ralu nog al lyrisch over Iliescu, de nieuwe president van Roemenie. Langzamerhand begint ze in hem een schurk te zien, die van Roemenie weer een totalitaire staat zal maken. Kees wil haar en haar beide dochtertjes onmiddellijk naar Nederland laten komen. Barbara is wat nuchterder en stelt vast, dat ze beslist niet weg kan uit haar land.

Ralu vindt, dat Kees de misstanden in Roemenie maar aan de kaak moet stellen in zijn televisieprogramma. Ze zal enkele jurken maken voor Barbara en Kim.

Kees heeft geen Roemeense muziek in huis en zet het Vioolconcert van de Hongaarse componist Bartok op. Ralu merkt op dat alle Roemenen een gloeiende hekel aan Hongaren hebben. Een plaat van Adriano Celentano, haar lievelingszanger, heeft haar voorkeur. Kees zal proberen of hij deze plaat kan bemachtigen.

Ralu pakt haar cadeaus uit. Ze heeft zelf jurken, blouses en rokken voor Barbara en Kim gemaakt. De kledingstukken doen echter nogal folkloristisch aan.

Ralu heeft van haar familieleden allerlei snuisterijen meegekregen die ze moet verkopen. Van het geld kunnen dan allerlei nuttige zaken worden gekocht. Als Barbara aanbiedt naar een juwelier te zullen gaan, blijkt Ralu nogal antisemitisch te zijn.

In haar huwelijksleven is Ralu niet erg gelukkig geweest. Haar eerste man heeft de benen genomen met een verpleegster en haar tweedeman heeft ze met zijn “oude Playboys” door haar vader de deur uit laten gooien. Gedurende korte tijd heeft ze ook een relatie gehad met Jurgen, een man die in Bremen een metaalfabriek zou bezitten, maar die bij nader inzien eerder een metaalbewerker dan een staalmagnaat bleek te zijn. Jammer, want ze had gehoopt om via Jurgen Roemenie te kunnen ontvluchten. Ralu heeft niets en Kees beseft dat hij alles heeft.

In Roemenie kan Ralu niemand vertrouwen. Twintig jaar is Galina haar beste vriendin geweest en toen ontdekte ze dat ze niet solidair was. Barbara is voor haar de enige echte vriendin op de wereld.

De derde dag gaat Kees met Ralu naar het bos, de hond uitlaten. Hij slaat zijn arm om haar heen en maakt foto’s. Hij wil laten zien, dat hij zich bij haar op zijn gemak voelt. Ralu wil graag zo spoedig mogelijk terug naar Barbara.

Kees gaat naar een Brabants dorp om uit eigen werk voor te lezen. Hij logeert in Hotel Pibbens, een etablissement waar de triestheid die nog wordt versterkt door het feit dat de moeder van de kok op sterven ligt. Als Kees de volgende morgen wil vertrekken, brengt mevrouw Pibbens hem zijn rode onderbroek achterna. Hij ontkent echter dat het kledingstuk van hem is.

Kees begint Ralu omzichtig te ontlopen. Ook Barbara begint het vermoeiend te vinden om zich steeds met Ralu bezig te moeten houden. De Roemeense weet alles beter en zit in het Rijksmuseum met haar handen aan de schilderijen. Ze wil alles net als Barbara doen en gedraagt zich als een schoolvriendin van dertien.

Ralu werkt op een afdeling voor statistiek van het ministerie van economische zaken. Daarom wil ze graag een dag rondkijken op het CBS in Voorburg. Kees organiseert dit voor haar en brengt haar naar het CBS-gebouw. Ze is vooral geinteresseerd in Family Survey-technieken. Ze wil net zo een bril als Barbara om er streng uit te zien. Als haar chef met pensioen gaat, wil zij zijn leidinggevende positie innemen.

Als Kees Ralu in Voorburg heeft afgeleverd, gaat hij naar de Hema in Den Haag om haar verlanglijstje af te werken. Ongewild doet hij mee met ”Hema’s stapelgekke hoedenspel”. Als hij weer bij zijn auto komt, blijkt dat hij een parkeerbon van 35 gulden moet betalen.

Om vijf uur haalt Kees Ralu weer op; hij gaat met haar naar een restaurant. Ze wil liever thuis eten, om haar ervaringen aan Barbara te vertellen. Ze wil haar haar zoals Barbara, kortom voor haar draait alles om Barbara. Kees heeft jaloezie.

Kees laat de videoband zien van de “Keek op de week”-aflevering waarin Ralu en haar dochter optreden. Ralu is enthousiast en wil nog meer van het programma zien. Ze zien de overheersende moeder Carla van Putten en haar sullige zoon Frank. Kees speelt Carla en draagt een jurk die Ralu voor Barbara gemaakt heeft, omdat deze creatie “precies de goede graad van tuttigheid uitstraalde”. Kees en Barbara schrikken enorm. DE volgende ochtend komt Ralu niet naar beneden, zogenaamd omdat “haar periode heeft”.

Ralu vertrekt, vergezeld van haar loodzware koffers. Kees heeft weer alle tijd aan zichzelf en repareert de brommer van zijn dochter. Hij denkt terug aan zijn vader met wie hij zo heerlijk kon klussen. Hij heeft nog de oude bestekbak met de honderden schroefjes en moertjes. Hij denkt ook aan zijn grootvader, die “deze klusbak vol snorrepijperij” is begonnen.

Twee weken later komt er een brief van Ralu, waarin ze haar hart uitstort. Ze heeft in haar leven slechts van drie mensen gehouden: Sorin (een jeugdvriend), Irina (deze vriendin is uit Roemenie vertrokken) en Barbara. Het kan niet anders of ook aan deze vriendschap moet een einde komen. Barbara schrijft haar een kort briefje terug. Kees weet niet goed of hij nu wel of niet de cassettebandjes met de muziek van Adriano Celentano aan Ralu moet sturen.







Bron: Literama Modern ex. 7
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen