![]() |
Boekverslag : Anoniem, - Karel Ende Elegast
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1201 woorden. |
(Dw historie van Coninck) Karel ende ElegastVOORWERK(DE HISTORIE VAN CONINCK) KAREL ENDE ELEGASTHet boek heeft 27 bladzijden (kleine letters, korte regels). Op de voorkant is een tekening te zien van Karel de Grote.SAMENVATTINGHet boek gaat over Karel de Grote. Het begint als hij gaat slapen en een boodschap krijgt van een engel (3 keer), dat hij uit stelen moet gaan. Uiteindelijk gaat hij dan en ontmoet op zijn weg een andere dief. Ze willen hun namen niet zeggen dus gaan ze vechten. Karel wint en de ridder blijkt Elegast te zijn. Elegast was door Karel uit zijn kasteel verstoten samen met zijn kameraden omdat hij bij Karel had gestolen.Nu ging hij dus met Elegast uit stelen, bij Karel's zwager: Eggeric. Elegast gaat naar binnen en komt met veel moois weer naar buiten. Maar hij wil ook nog het mooie zadel met allemaal belletjes van Eggeric stelen. Helaas wordt Eggeric hier wakker van en wil zijn zwaard pakken, maar zijn vrouw houdt hem tegen.Eggeric's vrouw vraagt waarom hij zo onrustig is, hij antwoord uiteindelijk dat ze de volgende dag (het is dan hofdag) de koning willen gaan vermoorden. Zijn vrouw zegt dat zij nog liever wil dat hij wordt vermoord dan haar broer. Eggeric slaat haar en ze bloed hevig. Ze gaat met haar gezicht buiten het bed hangen en Elegast die alles gehoord heeft, vangt het bloed op als bewijs. Uiteindelijk komt hij weer buiten en vertelt alles aan Karel (hoewel de koning niet zijn echte naam heeft gegeven). Karel zegt tegen hem de volgende dag te komen getuigen zodat ze Eggeric kunnen pakken, uiteindelijk doet Elegast dat ook. Intussen wordt alles in gereedheid gebracht zodat Eggeric en zijn mannen gepakt worden. Eggeric ontkent bij hoog en laag iets te willen doen maar Karel laat Elegast getuigen. Eggeric vindt dat zo'n mannetje als Elegast niets te vertellen heeft en dus komt het uit in een duel. Dat duurt zo lang dat Karel tot God bidt om een eerlijk einde aan dit duel te maken en op dat moment hakt Elegast het grootste gedeelte van Eggeric's hoofd in tweeën. Als dank schenkt Karel hem Eggeric's vrouw. En ook wordt Elegast vergeven voor zijn roversdaden en krijgt zijn kasteel weer terug. ANALYSE EN INTERPRETATIETITELVERKLARINGHet boek gaat over koning/keizer Karel de Grote en Elegast.GENREHet is een voorhoofse ridderroman die omstreeks 1200 na Christus is opgeschreven.MOTIEVENEr is eigenlijk maar 1 belangrijk motief en dat is het christelijke geloof:
THEMAHet thema is: Trouw aan de leenheer. Elegast, ondanks dat hij door Karel vogelvrij is verklaard, neemt het vanaf het eerste moment voor hem op en verraad hem niet.OPBOUW, STRUCTUUR, SPANNINGHet boek is niet spannend, je kan al raden van te voren wat er zal gebeuren. De gebeurtenissen komen logisch uit elkaar voor. Het verhaal is aaneengesloten. (Bijna) alles wordt verteld. Het verhaal heeft een verhaallijn, die rondom Karel.PERSONAGESDe belangrijkste personen uit 'Karel ende Elegast' zijn:Karel de Grote: Karel was koning van de Franken (768 - 814) en werd in 800 door de Paus tot keizer gekroond. Het verhaal speelt zich af rondom zijn kasteel te Ingelheim, een burcht van hem aan de Rijn bij Mainz. Karel is een machtig man en kan het dan ook niet begrijpen dat hij door God uit stelen wordt gestuurd. Maar later is hij hem dankbaar omdat hij er daardoor achter komt wat zijn zwager met hem van plan is. Elegast: Elegast had een eigen kasteel en bedienden maar ging toch uit stelen. Daardoor is hem alles afgepakt en moet hij nu nog steeds stelen. Maar als hij Karel tijdens een nachtrit terwijl hij op het dievenpad is tegenkomt, wordt het Karel duidelijk dat hij hem nooit zal verraden en altijd trouw zal blijven, ondanks datgene wat de koning hem heeft aangedaan. TIJDDe periode waarin het verhaal zich afspeelt is rond 800n Chr. De verhalen zijn vanaf die tijd eeuwenlang doorverteld en rond 1200n Chr. opgeschreven. De verhaaltijd is niet-continu, er zitten wel sprongen in de tijd. maar toch wordt bijna alles verteld. Het verhaal duurt ongeveer 2-3 dagen. De verteltijd is korter dan de verhaaltijd. Het verhaal wordt chronologisch verteld en er zitten geen flash-backs in.VERTELSITUATIEHet boek is geschreven in de alwetende vertelsituatie. Het verhaal wordt als het ware aan je verteld.RUIMTEBelangrijke ruimtes zijn:
TAALGEBRUIK EN STIJLHet boek is geschreven in zgn. middelnederlands en dat is best wel lastig te begrijpen. Ik heb daarom daarnaast gebruik gemaakt van een 'vertaald' werk van 'Karel en Elegast' als ik er dan echt niet uitkwam raadpleegde ik dat boekje. Het verhaal bevat weinig dialogen en is om te lezen erg saai. De gebeurtenissen zijn beter want het is best een grof boek (vrouw weggeven, kop afhakken).TEKSTBELEVINGIk vond het onderwerp wel leuk. Het sprak mij aan over zoiets te lezen. Ik heb nog niet eerder zo'n oud boek gelezen maar het viel best wel mee. Je kunt je niet echt in het onderwerp inleven omdat alles toch wel heel oppervlakkig verteld wordt.De gebeurtenissen spelen in het boek een duidelijk hoofdrol. Er wordt heel weinig ingegaan op de gedachten en gevoelens van de personages. De gebeurtenissen zijn niet spannend verteld maar dat zijn ze wel. De spanning wordt namelijk niet geleidelijk aan opgebouwd, ineens is het er. Er komen dramatische dingen in voor zo wordt bijvoorbeeld Eggeric vermoord en daarna nog eens eerloos gehangen. De rol van het toeval is erg groot. Elke keer als Karel tot God bidt, dan komt daarna de hulp direct toegesneld. Het verhaal is niet ingewikkeld opgebouwd en de tijd verloopt zoals in werkelijkheid. Ook zijn er geen flash-backs aanwezig. Je krijgt niet echt een goed beeld van de personages, ze blijven vrij oppervlakkig. De personen waren voor mij niet herkenbaar, want zoiets als in dit boek beschreven staat gebeurd tegenwoordig niet meer. De taal is wel ingewikkeld, maar dat komt omdat het middelnederlands is. Als je af en toe een 'vertaling' raadpleegt, kom je er wel uit. |
Andere boeken van deze auteur: |
Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen |