U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anoniem, - Karel Ende Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=2742 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 851 woorden.

1. Algemene gegevens

Auteur: Onbekend
Titel: Karel en Elegast
Eerste druk: ± 1250
Gelezen editie: vertaling door H. Adema
Uitgeverij: Taal & Teken
Genre: Voorhoofse ridderroman

2. Inhoud

In de nacht voor de hofdag wordt koning Karel wakker door de stem van een engel , die door God is gezonden , die hem komt vertellen dat hij uit stelen moet gaan. Karel wil eerst niet luisteren, maar de engel vraagt het tot drie maal toe , wat wijst op goddelijke macht en dan kan Karel niet weigeren dit vreemde advies op te volgen. Als hij zijn harnas aan heeft getrokken en ongemerkt de burcht in Ingelheim aan de Rijn wil verlaten merkt hij dat alle wachten slapen, zodat het hem geen moeite kost. Buiten gekomen bedenkt hij hoe en waar hij moet gaan stelen. Dan moet hij denken aan een vroegere leenman , Elegast genaamd, die nadat hij voor een kleinigheid van het hof verbannen was nu als roofridder leeft. Hij zal dus wel weten waar Karel moet gaan stelen. Als er een zwarte ridder voorbijrijdt , wil geen van beiden zich bekend maken en er ontstaat een gevecht waarbij Karel wint. De ridder blijkt Elegast te zijn en Karel geeft zich uit voor Adelbrecht. Ze besluiten samen uit stelen te gaan en Elegast stelt voor Karels zwager Eggeric van Eggermonde te beroven. Karel wil eerst niet maar stemt uiteindelijk toch toe. Karel blijkt algauw niet zo'n goede dief te zijn: hij wil een ploegijzer als breekijzer gebruiken. Door een toverpoeder waardoor hij met dieren kan praten verneemt Elegast dat de koning in de buurt is, maar Karel weet hem te overtuigen dat het niet zo is. Elegast sluipt het kasteel in en bereikt de kamer van Eggeric en zijn vrouw. Zij worden wakker door het gerinkel van een gestolen zadel en Elegast kruipt onder het bed. Dan hoort hij Eggeric zijn vrouw vertellen dat haar broer Karel de volgende dag vermoordt zal worden. Als zij protesteert slaat hij haar in het gezicht en Elegast vangt het bloed op om het aan Karel te laten zien. Door bidden van Elegast vallen beiden weer in slaap. Nu begrijpt Karel , als hij het verhaal gehoord heeft , waarom hij uit stelen moest gaan. Dan keert Karel terug naar het kasteel ,zogenaamd om de koning in te lichten en Elegast blijft achter , omdat hij zich niet aan de koning kan vertonen. Hierdoor blijkt dat Elegast na al die tijd nog steeds trouw is aan de koning en Eggeric niet te vertrouwen is. De volgende dag worden de verraders ontmaskert en onder hun kleding worden wapens gevonden. Elegast wordt gehaald om te getuigen tegen Eggeric. Er volgt een tweegevecht die door Elegast gewonnen wordt en dat bewijst Eggerics schuld. Elegast krijgt zijn functie weer terug en huwt de weduwe van Eggeric.

3. Plaats en tijd

Milieu: De gebeurtenissen spelen zich af rond het hof van Karel.
Tijd: De gebeurtenissen spelen zich af rond 700 na Chr. Tijdens de periode van Karel de Grote.
Functie: Deze bovenstaande dingen maken dat het verhaal heel heldhaftig overkomt. De ridders zijn trouw en dapper. Behalve Eggeric natuurlijk. De nacht maakt de sfeer mysterieus.
Vertelde tijd: Een dag en een nacht. Vanaf dat Karel s' nachts uit stelen gaat tot de ontmaskering van Eggeric de volgende dag.

4. Personen

Hoofdpersonen: Karel de Grote, koning van een groot rijk, erg gelovig. Elegast , roofridder maar ondanks dat toch loyaal aan zijn koning. Eggeric, tegenovergestelde van Elegast. Hij is ontrouw en sluw.
Beschrijving personages: Karel is een round-character en Elegast en Eggeric zijn flat-characters
Belangrijke bijfiguren: De engel ; belangrijk voor de boodschap. De vrouw van Eggeric; belangrijk voor het bloed waardoor Karel Elegast gelooft.

5. Perspectief

Vertelsituatie: Meestal een alwetende verteller, maar soms ook een ik-persoon in de vorm van Karel.

6. Opbouw en einde

- Het verhaal is chronologisch opgebouwd.
- Er zijn geen flashbacks
- Er is tijdverdichting namelijk als de nacht overgaat in dag.
- Het verhaal heeft een gesloten eind.

7. Thematiek

Centrale thema: Het thema van het verhaal is trouw. De trouw van Elegast aan de koning ondanks dat hij verbannen is uit zijn rijk, maar ook de ontrouw van Eggeric.
Motieven: Het is goed om trouw te zijn en te geloven in God.
Titelverklaring: De titel slaat natuurlijk op de hoofdpersonen Karel en Elegast.

8. Eigen mening

Ik vond het een leuk boek ,ondanks het taalgebruik. Het is mede door de sfeer best wel spannend wat er gaat gebeuren. Het is ook interresant om te zien wat Elegast doet , omdat hij niet weet dat Adelbrecht in werkelijkheid koning Karel is. Ook leuk is dat de trouw van Elegast uiteindelijk beloont wordt. Het verhaal is anders geschreven dan je gewent bent.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen