Boekverslag : Anton Koolhaas - Tot Waar Zal Ik Je Brengen?
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1457 woorden.

Titel

Tot waar zal ik je brengen?



Jaar

1976



Druk

9e



Personages

Luc

De man van Jacky. Vader van drie kinderen. Hij geeft veel om Jacky. Tijdens het noodweer is hij erg bezorgd over haar. Na haar dood wil hij haar leren kennen. Hij raakt erg gespannen en heeft veel verdriet. Hij raakt vervreemd en zonderling Meneer Boret

De man van Cornelia. Hij is vader van een tweeling. Hij is een vreemde man. Hij wil geen onderdak aan mannen bieden omdat hij jaloers is. Ook hij heeft veel verdriet om de dood van zijn vrouw en raakt ook vervreemd en zonderling. Jacky en Cornelie

Zij houden veel van hun man. Alle twee zijn ze moeder. Ze zijn aardig en goed bevriend. Ze hebben een "zusterlijke verhouding" Ze zitten allebei in dezelfd situatie. Ze willen wat meer dan het dagelijkse leven. De dagelijkse sleur verandert Jacky door vreemd te gaan. Ze willen beide meer vrijheid.



Thematiek

Anton wil laten zien hoe iemand op het verlies van een geliefde reageert. De gevolgen na iemands dood voor zichzelf en voor de buitenwereld. De man van de overledene gaat het leven van zijn vrouw na en probeert zich in haar te verplaatsen. Hij wordt erg eenzaam.



Motieven

- Een met verlangen tegemoet geziene vakantie mislukt

- De bedrogen echtgenoot (Luc) wordt geconfronteer met zijn medeminnaar (Zulver)

- De bedrieger (André) krijgt zijn verdiende loon.

- Generatieconflict tussen Luc en zijn kinderen.



Plaats en tijd

Het verhaal speelt zich af in Frankrijk. Door de storm wordt de omgeving angstaanjagend. De functie van de ruimte niet erg van belang. Daardoor zijn Jacky en Cornelie gestorven en daar draait het hele verhaal om. Het verhaal wordt chronologisch verteld, in de verleden tijd. Maar er zitten ook flash-backs in.



Verklaring van de titel

Luc brengt Jacky naar het huis van Boret, maar hij gaat niet mee tot het hek. Hij denkt aan zijn terugtocht en wil Boret niet zien Na de dood van Boret's vrouw vinden zijn dochters dat het vreselijk moet zijn: iemand van wie je gehouden hebt niet verder te brengen dan de dag van haar dood.



Korte Inhoud

Luc en Jacky zijn enige jaren met elkaar getrouwd. Het lijkt een volmaakt huwelijk; ze hebben drie kinderen. Samen gaan ze op vakantie naar de Franse kust. Als ze daar aankomen blijkt het vakantiehuis totaal leeg te zijn. Ze raken teleurgesteld en geïrriteerd. Na enig gezoek komen ze dan aan bij hotel Bellevue. Daar is een slaapplaats. Jacky kan onderdak krijgen bij de familie Boret. De heer des huizes is wat vreemd, hij wil geen mannen onderdak geven, maar zijn vrouw en kinderen zijn erg aardig. Het weer is erg slecht en een vloedgolf treft de streek. De man die Luc en Jacky met het huis heeft bedrogen is André. Hij wil veel geld verdienen aan de toerisme in de streek. Daarom heeft hij een financier, meneer Zulver en zijn vrouw uitgenodigd om een boottocht te maken. Door het noodweer slaat het schip op de kust te pletter. De oude schipper overleefd de ramp evenals Hein Zulver en Vickey. Het huis van Boret wordt zwaar beschadigd. Mevrouw Cornelie Boret en Jacky verdrinken. Ook hotel Bellevue wordt erg zwaar getroffen en Luc ontsnapt aan de verdrinkingsdood. Na het noodweer blijkt het lichaam van Jacky onvindbaar te zijn. Luc vindt troost bij Marianne, wiens man ook nog niet gevonden is. Luc gaat terug naar huis. Dan word het aanpassingsproces beschreven dat Luc doormaakt. Hij tracht zijn 3 kinderen goed op te voeden, maar hij raakt steeds meer vervreemd van vrienden en kennissen. Hij wil Jacky leren kennen zoals ze geweest is en zoals ze nu is. Hij stuit daarbij op drie problemen: Op de relatie die Jacky tijdens haar huwelijk heeft gehad met anderen mannen (o.a. Hein Zulver), op het conflict in het lege vakantiehuis en op de zusterlijke verhouding met Cornelia Boret. Ook Boret raakt geïsoleerd. Hij herkent zijn vrouw op een foto die men van haar ontzielde lichaam heeft gemaakt. Acht jaar later gaat Luc naar Corine en Corite Boret. Hun vader is gestorven. Luc bekijkt de foto. Hij herkent Jacky, die gekleed is in een jurk van Cornelia Boret. Jacky ligt dus begraven in het graf van Mevrouw Boret. Hij gaat weer naar huis en houdt in de auto een zonderlinge alleenspraak met Jacky. Hij is nog steeds erg gespannen. Dat blijkt ook door zijn houding tegenover het vriendje van zijn dochter Emmy.



Referaat

"Tot waar zal ik je brengen" heb ik nog het meest aandachtig gelezen van alle boeken die ik dit jaar voor Nederlands gelezen heb. Het eerste boek "De Jacobsladder" heb ik gelezen, maar niet "begrijpend" gelezen. Gaandeweg afgelopen jaar ben ik de boeken steeds meer gaan begrijpen en de achterliggende betekenis van de boeken gaan ontdekken. Dat komt natuurlijk ook omdat de boeken gedurende dit schooljaar steeds moeilijker zijn geworden. Bij "Het stenen bruidsbed" bijvoorbeeld zijn de functie van de zangen die in het boek staan mij nu volkomen duidelijk. Maar als ik het boek op het begin van dit jaar zou hebben gelezen, dan zou mij dat volstrekt onduidelijk gebleven zijn.

Bij het laatste boek dat ik dit jaar heb moeten lezen, is het mij voor het grootste gedeelte helder. De betekenis van de titel en andere verborgen betekenissen van het verhaal zijn nu geheel aan de oppervlakte komen drijven. Ik zal beginnen met de titel.

"Tot waar zal ik je brengen?" betekent eigenlijk dat Luc (de hoofdpersoon van het verhaal) zijn vrouw Jackie (Jaqueline) naar de dood begeleidt. In het verhaal brengt Luc, Jackie naar de familie Boret. Als zij voor het hek van de familie Boret staan vraagt Luc: "Tot waar zal ik je brengen?". Op dat moment bedoeld hij: zal ik je naar de deur begeleiden of redt je het die laatste paar meters zelf wel? Luc moest tenslotte ook nog terug naar het hotel Bellevue, en dat terwijl er een orkaan woedde. Hij heeft op dat moment niet door dat dat het laatste is dat hij ooit nog van Jackie zal vernemen. In feite brengt hij Jackie dus naar de dood. Als je de vraag dus zou completeren zou je dus kunnen zeggen: "Tot waar zal ik je naar de dood brengen?". Een ander ding wat mij opgevallen is, is dat wanneer mevrouw Boret en Jackie met elkaar in gesprek raken, Jackie denkt dat ze wel zusjes geweest zouden kunnen zijn. Later zullen de dochters van mevrouw en meneer Boret dat nog een keer beamen. Dit heeft ook weer een rol van betekenis. Want als de vloedgolf voorbij is en als weer tot rust is gekomen, wordt er een vrouw gevonden die op het eerste gezicht lijkt op mevrouw Boret, omdat zij haar lievelingsjurk aan heeft. Meneer Boret breekt zich daar jaren het hoofd over, en schaft van alles aan om proberen te achterhalen of het werkelijk mevrouw Boret is. Pas op zijn sterfbed heeft hij er pas vrede mee dat het niet mevrouw Boret is maar Jackie. Ook Luc komt daar na acht jaar achter, en beseft dat Jackie niet spoorloos verdewenen is, maar in het graf van menrouw Boret ligt. Zij leken dus enorm op elkaar. Zowel geestelijk als lichamelijk. Ze leken dus net zusjes.

Het huis waar Luc en Jackie naar op vakantie zouden gaan, speelt ook een belangrijke rol bij hun huwelijk. Het staat in feite symbool voor hun huwelijk. Hun huwelijk was in feite een "leeg huis" geworden. En door het echte lege vakantiehuis kwam dat allemaal aan het daglicht. Zodra zij het lege huis binnen stappen blijkt de schok daarvan ook een schok voor hun onderlinge relatie. Zonder dat er een woord gezegt wordt lijken ze ineens totaal van elkaar losgeslagen. Als ik nu alle voorgaande boeken niet had gelezen dan zouden deze feiten mij niet opgevallen zijn. Ja, je krijgt dan wel een opstapje door de secundaire litteratuur, maar je moet het toch grotendeels zelf doen. Tot slot vraag ik me nog één ding af.



In een ander boek van Koolhaas, De hond in het lege huis, gebeuren een heleboel dezelfde dingen als in "Tot waar zal ik je brengen. Beide boeken hebben als hoofdthema het verwerken van een verloren vrouw, die ook beide in het water zijn omgekomen. En ook daar heb je een leeg huis. Maar wat ik me nou nog afvraag, en wat ook zeer opvallend is, is waarom die vrouwen allebei Jaqueline heten? Dat zal voor mij nog even een raadsel blijven. Misschien dat ik dat met de kennis die ik volgend jaar opdoe met boeken lezen, dit raadsel ooit nog wel kan oplossen. Maar dan zal ik dit boek toch zeker nog een paar keer moeten lezen, want dit boek is toch vrij vlak en moeilijk invoelbaar.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen