Boekverslag : Frauke Khn - Trgt Jeans Und Tennisschuhe
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 777 woorden.

“…trägt Jeans und Tennisschuhe”



Waarom dit boek?



Ik heb voor dit boek gekozen, toen ik op de achterkant las dat het over tasjesdieven ging. Het bleek ook een Krimi te zijn en dat trekt me wel.



De schrijfster.



Het boek is geschreven door schrijfster Frauke Kühn. Zij is geboren in Kiel en studeerde (o.a. de Duitse taal) in Gießen en Frankfurt. Sinds 1974 woont en werkt ze in Wiesbaden. Een bekend boek van haar is ‘Ein Mädchen verschwindet.’ Ik heb gezocht naar meer informatie over haar, maar die heb ik niet gevonden.



Titelverklaring.



De titel is een deel van een daderbeschrijving. Een vrouw is overvallen en geeft als beschrijving dat het iemand was, die witte “Tennisschuhe” en “Jeans” aanhad. Het verdere boek gaat over het opsporen van de dader die steeds weer toeslaat, dus deze beschrijving is erg belangrijk.



Samenvatting.



In dit boek worden verscheidene roofovervallen gepleegd. Een paar vrouwen worden van hun portemonnee bestolen, als ze geen handen vrij hebben door vele boodschappen. Elke maandag in dezelfde wijk. Een groepje (in die wijk wonende) middelbare scholieren wordt verdacht, waaronder Rolf en zijn vrienden. Zij hebben hier niks mee te maken gehad, voldoen alleen wel aan de daderbeschrijving en gaan dus op zoek naar de echte dader, om zichzelf te redden. In groepjes opgesplitst lopen ze door de wijk, zoekend naar iemand die aan hun beschrijving voldoet: muts, lichtblauw jack, witte sportschoenen, donkerkleurige coltrui, een spijkerbroek en onder de twintig jaar oud. Elke keer als ze zo iemand tegenkomen noteren ze precies het tijdstip en de straatnaam. Met deze gegevens zouden ze de dader kunnen vinden of in ieder geval de politie helpen. Ze blijven zoveel mogelijk bij elkaar, om wantrouwen onderling zo klein mogelijk te houden. Als Rolf en zijn vrienden ‘s maandags weer ‘de ronde’ hebben gedaan en Rolf naar huis gaat, is de stemming er niet vrolijk. Zijn moeder heeft een migraineaanval en maakt iedereen in huis chagrijnig met haar gedrag. Om even het huis uit te kunnen vluchten gaat Rolf nog maar even door de wijk lopen. Op een gegeven moment ziet hij iemand in een trappenhuis staan naast iemand die op de grond ligt. De staande persoon voldoet aan de daderbeschrijving en hij besluit deze persoon te volgen. De persoon gaat naar een gokhal, waarop Rolf besluit ook naar binnen te gaan. Hij zoekt naar ‘zijn dader,’ maar ziet niemand die aan de beschrijving voldoet. Behalve zijn zusje. Hij kan niet geloven dat zij er iets mee te maken heeft en maakt een eind aan de zoektocht van die middag. Thuis ondervraagt hij zijn zusje over de gokhal en komt erachter dat ze vaker gokt dan die ene keer. Ze kan zelfs niet zonder het gokken en heeft zichzelf al diep in de schulden gestoken. Ze vindt echter dat ze geen hulp nodig heeft en hun ouders weten er niks vanaf. Rolf weet niet wat hij moet doen en komt in contact met een ex-gokverslaafde, Peter Vadek. Hij ziet de ernst in van de verslaving van zijn zusje en wil haar graag helpen, maar dat vindt ze niet nodig. Om te kunnen gokken heeft zijn zusje veel geld nodig en leent daarom bij iedereen geld, maar dat is niet genoeg. Ze vertelt Rolf dat zíj de portemonnees heeft gestolen om aan geld te komen. Ondertussen heeft Rolf zelf de politie op zijn dak, want zijn vrienden hadden hem gezien in de wijk, op de dag dat hij zijn eigen speurtocht uitvoerde. Zij verdenken hem ervan dat hij de dader is en brengen hem daarmee in moeilijkheden, die vele gesprekken met agenten inhouden. Dit is een erg lastige situatie voor Rolf, want hij moet dus zichzelf van de verdachtenlijst af weten te krijgen, maar wil zijn zusje ook niet verraden. Het boek eindigt met een gedachte van Rolf: “Mag of moet ik mijn zusje verraden? Moet ik niet zwijgen? Ze is toch mijn zusje.”



Mijn mening over dit boek.



Ik vond dit boek in het begin heel moeilijk. Ik kende een heel groot gedeelte van de woorden niet, en er werden bv. gedachtes gebracht, waarbij je niet wist van wie ze waren. Dat vond ik erg lastig. Daarentegen was de rest van het boek best leuk om te lezen. Toen ik eenmaal in het verhaal zat ging het makkelijker, werd ik meer geboeid door het boek en werd het ook wel spannend. Over het geheel gezien, zou ik het een leuk boek noemen.



Recensie.



Het boek “…trägt Jeans und Tennisschuhe” van Frauke Kühn is een aanrader voor liefhebbers van Krimi’s. In dit boek wordt beschreven, hoe Rolf met zijn vrienden de dader van roofvervallen opsporen, om hun eigen hachje te redden. Het speelt zich af in deze tijd en bevat 112 pagina’s.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen