U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anoniem, - Karel Ende Elegast.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=4785 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1019 woorden.

Verhaalanalyse:

Titelbeschrijving:

Titel: Karel ende Elegast
Schrijver: onbekend
Jaar van uitgave: 1979
Plaats van uitgave: Den Haag
Uitgeverij: Martinus Nijhoff
Druk: 8e
Gegevens over schrijver:
Omdat de schrijver onbekend is, zijn er natuurlijk geen gegevens over.

Titelverklaring:

De titel slaat op de hoofdpersonen van het boek: Karel en Elegast.

Samenvatting:

Karel wordt ‘s nachts door een Engel gewekt die hem verteld dat hij van God moet gaan stelen. Hij volgt Diens wens op en hij gaat er op uit om te stelen. Onderweg komt hij een vroegere leenman van hem tegen: Elegast. Met z’n tweeën gaan ze uit stelen. Elegast stelt voor om bij Eggeric, de schoonbroer van Karel, te gaan stelen. Elegast komt er dan achter dat Eggeric een aanslag op Karel wil plegen. Zij weten daar op tijd een stokje voor te steken zodat het verhaal toch goed afloopt.

Personages:

De belangrijkste persoon in het verhaal is Karel. Hij is koning van een groot rijk en ontkomt net aan de dood. Hij heeft als koning een sterke persoonlijkheid. Hij is erg dapper en ook geliefd bij het volk.
Elegast is degene die Karel helpt met stelen. Hij is door Karel verbannen uit zijn rijk, maar is toch trouw aan de koning. Hij is slim en dat komt goed van pas bij het stelen. Elegast is een goedaardig persoon.
Eggeric is het tegenovergestelde van Eggeric. Hij is ontrouw aan de koning en wil een aanslag op zijn leven plegen. Hij is een zeer boosaardig persoon binnen het verhaal.

Perspectief:

Het perspectief is geschreven in een personaal perspectief, maar ook af en toe in een ik-perspectief. Dit is alleen als Karel het verhaal vertelt.


Tijd:

De vertelde tijd is een dag en een nacht. Vanaf dat hij ‘s nachts uit stelen gaat tot de volgende dag wanneer Eggeric ontmaskerd wordt. het verhaal is chronologisch, maar er is wel sprake van tijdsverlichting tussen de nacht en de dag erop.

Ruimte:

Het verhaal speelt zich af in en rond het kasteel van Karel, in het bos en bij het kasteel van Eggeric.

Thema:

Het thema van het verhaal is trouw. De trouw van Elegast aan de koning ondanks dat hij verbannen is uit zijn rijk. Daartegenover staat de ontrouw van Eggeric.

Bronvermelding:

- Het boek Karel ende Elegast
- Uitrekselbak in de bibliotheek van Karel ende Elegast
Persoonlijke tekstbeleving:


Vooraf leek Karel ende Elegast me een leuk, spannend boek. Het was echter een moeilijk boek om te lezen, waardoor ik er een tijd over gedaan heb om het uit te lezen. Dit kwam vooral door het moeilijke taalgebruik van de schrijver.

De hoofdpesoon is Karel. Ik vond de gevaarlijke gebeurtenissen, het gevecht met de zwarte ridder en de aanslag van z’n schoonbroer, waarin hij terecht kwam erg spannend. Ik heb al wat verhalen over de middeleeuwen gezien en gelezen dus ik kan me wel wat voorstellen bij de situatie waarin de hoofdpersoon zich bevindt. Hij moet tegen zijn zin gehoorzamen aan zijn meerdere, want de boodschap om te gaan stelen was van God. Karel moet in het dagelijks leven aan niemand gehoorzamen, zodat het gehoorzamen aan God des te moeilijker is. Op het laatst blijkt God hem geholpen te hebben om de aanslag op zijn leven te voorkomen, want als ze niet uit stelen waren gegaan, had Elegast nooit gehoord dat Eggeric Karel wilde vermoorden. Dit was een verrassende wending aan het verhaal.

Voor de hoofdpersoon heb ik ook de meeste sympathie. Hij heeft een sterke persoonlijkheid en laat noet alles over zich heen komen. Hij komt over als een sympathieke, goede koning. Ik vind dat Karel een beetje te idealistisch is neergezet door de schrijver. Maar dat was normaal voor de tijd waarin het geschreven is. Elegast vind ik ook een goed pesoon, want ondanks dat hij verbannen is uit Karel’s rijk blijft hij de koning trouw. Elegast heeft in de ontstane situatie alle gelegenheid om wraak te nemen op Karel, toch doet hij dat niet. Sterker nog,hij helpt Karel zodat deze niet vermoord wordt.
Ik heb een hekel aan Eggeric, omdat hij Karel probeert te vermoorden, terwijl hij al zijn rijkdom aan de koning te danken heeft. Karel liet hem met z’n zus trouwen en gaf hem wat inspraak in het bestuur over zijn rijk. Het is erg gemeen wat Eggeric doet.

Het thema van het verhaal komt heel duidelijk naar voren. Het verhaal gaat over het trouw zijn aan iemand, in dit geval de koning. De trouw van Elegast aan de koning merk je heel goed. Elegast blijft de koning trouw ondanks dat hij hem verbannen heeft. De ontrouw van Eggeric, de opponent van Elegast, merk je daarentegen ook in het verhaal. Eggeric wil Karel vermoorden.

Het werkelijkheidsgehalte is zeer laag in het boek, want een engel maakt Karel wakker en vertelt hem dat hij moet gaan stelen. Elegast neemt een toverkruid in zodat hij de taal van de dieren kan spreken. Bij het lezen van zulke dingen vraag je je niet eens ag of het wel echt gebeurd is.

Het slot van het boek vond ik nogal voorspelbaar. Zoals ik verwacht had eindigde het verhaal goed; het goede overwint het kwade. Ik had voor een iets spectaculairder eind gekozen. Bijvoorbeeld dat Elegast zijn leven opofferd voor dat van zijn koning. Dat zou pas echte trouw zijn!

Al met al vond ik Karel ende Elegast een mooi verhaal, en als het wat gemakkelijker te lezen was had ik er misschien nog wel meer van genoten.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen