U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Marga Minco - Het Bittere Kruid.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=270 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 485 woorden.

Samenvatting
Het boek gaat over Marga, de ikpersoon, die met haar vader, moeder en zusje in Breda woont.
Ze heeft ook een broer, Dave. Hij woont in Amsterdam met hun zus Bettie. Het is een joods gezin. Marga vond het erg moeilijk dat er zoveel verboden was voor de joden. Marga wordt in het eerste jaar van de oorlog ziek en moet kuren volgen in het ziekenhuis. Ze zijn dan net aan het verhuizen naar Amersfoort om bij Dave in te trekken die inmiddels getrouwd is. Marga moet weer naar het ziekenhuis. Nu ligt ze in Utrecht en begint opnieuw aan de kuren. Op een dag moet Dave gekeurd worden voor een werkkamp; hij gaat medicijnen slikken, waardoor hij ziek wordt en gelukkig wordt hij afgekeurd. Tijdens zijn ziek zijn verblijft hij met Marga in een kamer in hun huis in Amersfoort waar ze door Lotte, Daves vrouw, verzorgd worden. Ze blijven de hele dag thuis in hun pyjama’s rondhangen; de bel kan elk moment gaan, omdat de Duitsers hen immers kunnen komen halen.
Dan horen ze dat Bettie is opgepakt bij een razzia in Amsterdam. Het is onbekend waar ze heen gebracht is en wat er met haar is gebeurd. De ouders moeten naar Amsterdam verhuizen, omdat ze boven de vijftig zijn. Marga blijft eerst bij haar broer en Lotte in Amersfoort, maar gaat uiteindelijk toch bij haar ouders in Amsterdam wonen. Ook Dave en Lotte gaan in Amsterdam wonen, maar niet bij Daves ouders. Op een middag moet Marga een boodschap doen. Ze raakt verstrikt in een bezetting van een straat in haar buurt, en ze wordt bijna meegenomen. Maar ze kan nog net ontglippen, omdat ze op haar identiteitspas kan laten zien dat ze niet in die straat woont. Op een avond gaat de bel. Het zijn de Duitsers. Marga kan via de achterdeur ontsnappen. Ze gaat naar Dave en Lotte. Lotte helpt Marga haar haar met water-peroxyde te bleken zodat ze niet herkend kan worden op straat. Ook vervalsen ze haar identiteitskaart. Samen besluiten ze te vluchten, maar tijdens het vluchten worden Dave en Lotte op het station in Utrecht opgepakt. Marga zit nu in haar eentje in de trein.
Na de oorlog is er nog een oom van haar in leven. In Utrecht aangekomen komt ze erachter dat er geen plaats meer voor haar is. Daarom gaat ze weer terug naar Amsterdam. Even buiten Amsterdam komt ze eerst bij een boerderij waar ook geen plaats meer was; en daarna bij een andere boerderij waar ze een poos tegen betaling kan blijven. Haar geld raakt op en daarom moet ze ergens anders heen. Hiermee helpt een jongen haar, Wout geheten. Dan gaat ze naar Heemstede, en blijft op dit adres tot na de oorlog. Kort na de bevrijding gaat ze naar haar oom en tante in Zeist wonen. Na een paar weken sterft ook haar oom en blijft Marga bij haar tante.


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen