Hoofdstuk 1.
A. Zakelijke gegevens
1. Naam van de schrijver/ schrijfster:
Tom Pauka
2. Titel:
De Meidenziekte
3. Verhaalsoort:
Roman
Hoofdstuk 2.
B. Over de inhoud van het boek
1. Samenvatting van de inhoud
Hans, een jongen van 16 jaar wordt opgenomen in een ziekenhuis omdat hij eetproblemen heeft. Hij is de oudste van 3 broers, hij moet altijd een plan klaar hebben voor zijn broertjes, zijn broertjes geloven hem altijd. Hij heeft eetproblemen gekregen omdat hij niet wil worden ingelijfd bij de volwassen, hij strijdt daartegen, hij is vasthoudend en is voor geen gat te vangen.
Hij moet elke dag 3 keer eten in het ziekenhuis, een zuster houdt toezicht, hij wordt ook regelmatig gewogen. Op een dag komt er een zuster die vraagt of hij wil werken, zij doet allemaal voorstellen, hij weigert ze allemaal en komt zelf met een voorstel. Dat voorstel wordt geaccepteerd en hij mag werken in de bijkeuken. Hij werd het hulpje van Monsanto, die de magazijnmeester was van de etenswaren. In het begin deed Monsato heel vijandig maar later zijn Hans en Monsanto goede vrienden geworden.
De broertjes van Hans, Leo en Sander komen hem elke woensdag opzoeken, zijn moeder komt ook, alleen praten zij niet zo veel. De vader van Hans komt helemaal niet.
Hans kreeg te horen dat hij de volgende dag naar huis mocht, hij is ’s avonds weg gegaan. Hij is met de boot naar een ander plaatsje gegaan. Daar stond een vakantiehuisje waar hij naar binnen is gegaan, hij had honger en heeft veel brood gegeten, daarna is hij in een bed gaan liggen waar een meisje ( Vera ) hem vond. Haar moeder zou later thuis komen en zij zouden zeggen dat ze huiswerk moesten maken. Hij heeft daar avondeten gehad en is nog samen met de moeder van Vera het Kinselmeer opgegaan om een eindje te varen, toen ze eenmaal thuis waren heeft Hans bij Vera en haar moeder overnacht. Tegen 5 uur in de ochtend is hij weer weg gegaan, richting huis. Hij wilde Monsanto opzoeken, maar hij was er niet meer, hij werkte daar illegaal, het ziekenhuis is daar achter gekomen omdat Hans heeft gevraagd voor een hulpje voor Monsanto, hij is opgepakt en gearresteerd. Er werd gestolen in de bijkeuken en de politie verdacht hem van die diefstal. Hans was bijna weer thuis, hij belde de moeder van Vera op, hij vertelde dat hij was weggelopen uit het ziekenhuis en dat hij nu zo’n honger had dat hij thuis ging eten.
2. Titel
De titel is “De meidenziekte”. Ik had bij dit boek iets heel anders verwacht. Helemaal niet dat de jongen de hoofdrol zou spelen. Als je aan anorexia denkt denk je toch dat het vaak meiden zijn en niet een jongen.
3. Gebeurtenissen: problemen en hoofdlijn
A. Wat is het probleem van de Hoofdpersoon?
Hans is de hoofdpersoon.
Hij heeft een eetstoornis, omdat hij niet wil worden bij de volwassenen wil horen.
B. Wat voor soort begin heeft het verhaal?
Het verhaal begint midden in het verhaal en wordt later uitgelegd.
C. Wat voor soort einde heeft het verhaal?
Een goed einde wat Hans eet weer.
4. Personen
A. De Hoofdpersoon
Hans is de hoofdpersoon.
Hans krijgt een eetstoornis, hij wordt opgenomen in het ziekenhuis. Hij gaat werken in het ziekenhuis in de bijkeuken, daar ontmoet hij Monsanto, die eerst heel vijandig is en later een goede vriend wordt van Hans. Hans is naar de hoofdzuster gegaan om te vragen of Monsanto een hulpje mocht, omdat hij weg ging. Het blijkt dat Monsanto er illegaal werkte, alleen wist Hans dat niet, Hans komt aan het eind van het verhaal er pas achter dat Monsanto is opgepakt. Hans mag uit het ziekenhuis en hij loopt weg, hij is over het IJ gevaren, hij is daar in een zomerhuisje gegaan. Hans heeft daar stiekem gegeten, daar ontmoet hij Vera Storm, later ontmoet hij ook haar moeder. Hans blijft daar overnachten en vroeg in de ochtend gaat hij weer weg zonder iemand gedag te zeggen.
B. Bijpersonen
Monsanto: de kok in het zieken huis die later een vriend van Hans wordt, omdat Hans daar komt werken als hulpje. Monsanto werkt illegaal in het zieken huis en is aan het eind van het verhaal opgepakt door de politie.
Vera: Het meisje waar Hans die ene nacht blijft slapen toen hij weg was gelopen.
Mevrouw Storm: De moeder van Vera.
Leo en Sander: de broertjes van Hans die elke woensdag op bezoek kwamen.
Zijn moeder: de moeder van Hans die ook elke woensdag op bezoek kwam.
5. Plaats
A. Waar speelt het verhaal zich af?
De gebeurtenissen spelen zich af in Amsterdam, in het ziekenhuis, in de bijkeuken waar Monsanto en Hans werkten, en in het vakantiehuisje van de familie Storm aan het Kinselmeer.
6. Tijd
A. Wanner speelt het verhaal zich af?
De gebeurtenissen spelen zich af in de jaren 50.
B. Hoeveel tijd zit ertussen het begin en het eind?
2 jaar
C. Is het chronologisch verteld of niet?
Het verhaal is geschreven in een niet-chronologische volgorde, Hans doet iets, maar in het begin van het verhaal weten wij nog niet waarom hij niet eet, en als hij gegeten heeft dat hij dat allemaal weer uit braakt. Wie wisten in het begin ook niet waarom hij naar het ziekenhuis moest en waarom hij een slang in zijn buik kreeg waarmee hij eten kreeg. Je had wel een vermoeden dat het te maken had met een vorm van een bepaalde eetziekte maar het is niet verteld. Later in het verhaal kom je te weten dat hij een meidenziekte heeft, anorexia nervosa. Je weet ook niet waarom hij liegt tegen Vera en haar moeder.
D. Heeft het verhaal terugblikken of vooruitblikken?
De flashback in het verhaal is wanneer Hans en de moeder van Vera aan het praten zijn en de moeder van Vera herinneringen ophaalt. Waarin de moeder vertelt over de hoer Dikke Olly en de bonbons met afdrukken van de mannenvingers, de smeer van mannenhanden, en dat zij en Dikke Olly in de taxi zaten en dat Dikke Olly de bestuurders aan het stangen was.
7. Bedoeling/ boodschap
Ik denk dat de bedoeling van dit boek is dat er ook jongens aan een eetstoornis kunnen leiden.
8. Spanning
De schrijver maakt veel gebruik van open plekken, dat maakt het verhaal een stuk spannender omdat je dan zelf dingen in moet vullen. De schrijver vertelt iets maar maakt het meestal niet helemaal af, later in het verhaal kom je het te weten, dat zorgt voor de nodige spanning. De schrijver maakt gebruik van spanningsbogen, in de loop van het verhaal worden allerlei onbeantwoorde vragen opgeroepen waarop je later antwoord krijgt.
Hoofdstuk 3.
C. Mening over het boek
1. Het was een mooi en interessant boek om te lezen. Het was interessant om te weten te komen hoe het er aan toe gaat als er iemand last heeft van anorexia nervosa, een ziekte die niet alleen voorkomt bij meiden maar ook bij jongens. Anorexia nervosa is een moeilijke ziekte, je moet weer een eetpatroon krijgen, dat is heel moeilijk weer op te bouwen. Het verhaal was daarom ook erg spannend omdat je nu te weten kwam of Hans veel moeite had met het opbouwen van een eetpatroon. Ik vond dat het opbouwen van een eetpatroon bij Hans heel erg snel ging, en ook toen hij uit het ziekenhuis kwam dat hij niet in herhaling is gevallen. Deze ziekte moet je hele leven lang in de gaten worden gehouden, je kunt dit niet alleen, je bent meestal hulp van buitenaf nodig. Voor Hans was alleen het begin moeilijk en later dacht hij er niet veel meer aan en omdat hij veel had gewerkt met Monsanto in de bijkeuken en daar kreeg hij zo’n honger dat hij vanzelf wel begon te eten.
2a. Ik zou niet weten wie ik zou willen zijn, want er zijn eigenlijk helemaal niet zoveel leuke rollen.
2b. Ik zou Hans niet willen zijn, omdat ik niet die ziekte wil hebben.
|