U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Co De Kloet - Het Huis Aan Het Kanaal.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1566 en is laatst upgedate op 24/01/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 774 woorden.

Titel

Het Huis aan het KanaalUitgeverij

FonteinAantal blz.

174Titel verklaring

De titel is 'Het huis aan het kanaal.' Het boek heet natuurlijk zo omdat het over een huis aan een kanaal gaat. Iedereen vindt het huis aan het kanaal maar een eng huis, omdat er vroeger een moord is gepleegd en er nog steeds allemaal vreemde geluiden klinken op de zolder die ze niet kennen. Als Jaap en zijn moeder er dan gaan wonen, vinden de mensen uit het dorp ze maar een stelletje enge mensen en de dominee noemt ze zelfs afgezanten van de duivel. Dus: Het huis aan het kanaal is een raar huis...Samenvatting

Jaap woont in Amsterdam, maar omdat zijn moeder een klein beetje ruzie krijgt met zijn vader, verhuizen ze naar een dorpje in Zeeland. Daar gaan ze in een huis aan een kanaal wonen, waar men maar rare geruchten over verteld. Maar de moeder van Jaap vindt het er maar prachtig, omdat ze er een massagepraktijk wil openen en dan kunnen haar klanten er genieten van het mooie uitzicht over het kanaal.Als Jaap er eenmaal woont gaat hij naar de dorpsschool en ontmoet hij Liesje, een lief meisje met twee vlechtjes. Liesje heeft het thuis niet zo goed, want haar moeder heeft een vriend die Liesje niet aardig vindt en waar ze vaak ruzie mee heeft.De gemeente-ambtenaar Theo Vos moet van de dominee er voor zorgen dat Jaaps moeder de massagepraktijk sluit. De dominee noemt het 'het hol van de duivel.' Maar als Theo zijn vrouw naar de praktijk stuurt, die al heel lang pijn in haar rug heeft, voor een behandeling en dat na een paar behandelingen de pijn zowat over is, doet Theo niet meer mee.De vader van liesje, die Peter heet, is sinds hij van moord op schipper Hendrik Jan Leeflang van de Celia Oetje is beschuldigd, het land uit gegaan, omdat hij door iedereen als moordenaar werd uitgemaakt, ondanks dat er onvoldoende bewijzen waren om te laten zien dat hij hem echt vermoord had. Alleen de dominee had een bewijs. Hij had de laatste woorden van de schipper gehoord: "Ik ben vermoord. Die Peter heeft het gedaan."

Jaap gaat met Liesje op onderzoek uit. Zijn moeder helpt hem daarbij.Terwijl ze op onderzoek gaan, krijgt Jaap telkens een soort 'gedachten' of 'krachten', waarmee hij in het verleden kan kijken en ontdekt dan dat de dominee heeft gelogen. Hij heeft de woorden van de schipper verdraait. De schipper heeft niet gezegd: "Ik ben vermoord. Die Peter heeft het gedaan," maar: "Het was een ongeluk. Peter heeft er niks mee te maken."

Ze gaan naar de dominee en vragen hem waarom hij dat heeft gedaan. Hij antwoordt dat hij het deed in de naam van god en omdat hij wist dat Peter de vrouw van Hendrik Jan leuk vond en er mee wilde trouwen.Liesje vraagt aan de pendel van de moeder van Jaap of haar vader nog leeft. Een pendel is een steentje dat of linksom draait of rechtsom draait. Rechtsom is ja en linksom is nee. Ze houden een foto van haar vader voor de pendel en vragen: Leeft deze man nog?" Heel langzaam gaat de pendel bewegen en hij draait... rechtsom! Ja!

"Mijn vader leeft nog!" roept Liesje. Dan vraagt ze of ze haar vader ooit nog eens zal zien. Dat wordt ook ja! En zo loopt alles toch nog goed af, want de geluiden op zolder zijn ook weg. Het was waarschijnlijk de geest van Hendrik Jan Leeflang die boos was dat de dominee niet de waarheid had gesproken. Nu hij had toegegeven dat hij gelogen had kon de geest van Hendrik Jan eindelijk rusten.Jaap vaart met Liesje in een bootje over het kanaal en ze kijken naar het huis. Zo met zonsondergang is het huis toch nog het mooiste huis van de wereld!Mening

Ik vind het wel een leuk boek omdat het grappig is met de dominee die iedereen tegen Jaap en zijn moeder wil opstoken maar dat hij de woorden had omgedraaid had ik wel een beetje verwacht. Van de pendel had ik nog nooit gehoord. Dat vond ik wel leuk. Dat met de krachten van Jaap vond ik een beetje vreemd, want dat geloof ik niet echt. Kijk, dat je nou ergens gedachten over hebt okee, maar dat dat dan ook gelijk de waarheid is vind ik vreemd. Ook dat van de "super-behandeling" van Jaaps moeder vond weer een beetje te goed. Dat het je nou goed doet, dat kan, maar gelijk beter weer een beetje te gek! Verder een makkelijk te lezen boek. Ik geef dit boek een 7 1/2.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen