U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : ‘veel Woorden Maar Weinig Daden’ - Mussolini Ingezonden Door: Anoniempje Categorie.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=736 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Geschiedenis en het aantal woorden bedraagt 468 woorden.

Benito MussoliniBenito Mussolini was de zoon van een smid en een onderwijzeres en hij kende een armoedige jeugd. Hij werd journalist, onderwijzer en socialist. Hij werd een socialist die steeds meer naar geweld neigde en die het niet kon verkroppen dat zijn vaderland Italië zich in de Eerste Wereldoorlog aanvankelijk afzijdig hield. De socialistische partij schrapte hem als lid vanwege zijn oorlogszuchtige houding en Mussolini zocht toen zijn heil bij nationalistische en conservatieve stromingen.Hij ging naar het front toen Italië in 1915 aan geallieerde zijde alsnog ging vechten in de oorlog. Grote indruk maakte de naoorlogse periode op hem. Hij vond dat Italië als overwinnaar veel te weinig beloning heeft gekregen en hij was ontzet over de chaos en armoede die er in zijn land heersten. Tot aan de Tweede Wereldoorlog zou Mussolini een belangrijke rol spelen. Toen het echter menens werd met de oorlogsdreiging, viel de Italiaanse leider door de mand. Al zijn machtsvertoon bleek weinig meer dan geschetter (‘veel woorden maar weinig daden’). Van alle dromen over een Italiaanse overheersing van de landen rond de Middellandse Zee, die Mare Nostro (‘onze zee’) werd genoemd, kwam niets terecht.

In 1919 richtte Mussolini een beweging van oud-strijders op die hij Fasci di Combattimento (‘Fascistische knokploeg’, letterlijk de ‘verenigingen van het gevecht’) noemde. Deze zwart-gehemde straatvechters hielpen de ook door Mussolini opgerichte Nationale Fascistische Partij aan de macht. Na de ‘Mars op Rome’ van 1922 (de koning meende dat er d.m.v. die mars een staatsgreep werd gepleegd op zijn regering) gaf de Italiaanse koning Vittorio Emanuele III aan Mussolini opdracht een regering te vormen. De koning was bevreesd voor zijn eigen positie en bang voor een burgeroorlog.

Veel politici hadden er vrede mee dat Mussolini het land ging leiden, al had zijn partij bij de verkiezingen slechts 6% van de stemmen behaald. Ze rekenden erop dat Mussolini de chaos in het land onder controle kon krijgen en dat hij de macht zou delen met andere politieke partijen. Dat laatste was een misrekening. Door een combinatie van blufferige beloftes en terreur en een nieuw kiesstelsel waarbij de grootste partij tweederde van het aantal parlementszetels kreeg, slaagde Mussolini er toch in alleenheerser te worden. Dat was in 1926. In 1938 hief Mussolini het parlement op en verving het door een Kamer van Fasces en Corporaties (fasces zijn samengebundelde takken met een bijl erin, het Romeins symbool voor de macht van het recht; corporaties zijn organisatie voor een bepaalde bedrijfstak, waarin werkgevers en werknemers verplicht zijn samen te werken). Het parlementaire systeem was om zeep geholpen.

Op zaterdag 28 april 1945 komt Mussolini op tragische wijze om het leven: hij wordt met zijn maîtresse Clara Petacci bij het dorpje Giulino di Mezzegra door partizanen geëxecuteerd. Nadat ze zijn neergeschoten worden ze in Milaan met de voeten omhoog aan een bezinestation opgehangen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen