U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : A.c. Baantjer - De Cock En De Moord In Extase.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/6239664/ en is laatst upgedate op 28/12/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1186 woorden.


De titel van het boek is: De Cock en de moord in extase.

Omdat de moordenaar zo verliefd was op de opdrachtgeefster dat hij moordde zonder erbij na te denken.Dit boek is afkomstig uit een serie van ongeveer 50 boeken die allemaal afzonderlijk van elkaar gelezen kunnen worden.

De schrijver is Appie Baantjer.

Het is de 7e druk, gedrukt in het jaar 1991. het jaar van de eerste druk is 1982.

Het genre van het boek is: misdaad/detective roman.Korte samenvattingHet verhaal begint met een overval op een geldtransportwagen, waarbij 3 miljoen gulden wordt gestolen. Een van de chauffeurs wordt vermoord. De twee overvallers, Peter van Duin en Richard van Slootten, rijden met hun eigen auto naar een andere plaats en dan stappen ze over in een al eerder gejatte blauwe Jaguar, waarmee ze zich razendsnel uit de voeten maken. Inmiddels zijn de Cock en Vledder erachter dat een overvaller Richard van slootten is.

Maar als ze later eerst hem en later zijn moeder vermoord vinden gaan ze opzoek naar een nieuwe verdachte. Eerst verdenken ze peter shot maar als ze die vermoord vinden stuiten ze op aanwijzingen die naar Monique wijzen. En deze aanwijzingen kloppen.

Zij zocht de mensen uit die tegen betaling voor haar moesten stelen en liet die door peter van duin vermoorden om het geld zelf te houden.

De hoofdpersonen:De hoofdpersonen zijn jurriaan de Cock en Dick Vledder.

De Cock is iets belangrijker dan Vledder, maar Vledder is veel te belangrijk om niet genoemd te worden bij de hoofdpersonen. Dit zijn twee rechercheur van de politie van het bureau aan de Warmoesstraat te Amsterdam.

De Cock is een gezette man van ongeveer 50 á 60 jaar oud. Hij is een oude rot in het politievak en heeft al vele moorden opgelost.

Hij is erg geliefd op het bureau en daar buiten. Hij heeft zelfs enkele vrienden in de onderwereld, waaronder smalle lowietje die een cafeetje heeft bij de wallen.

Als zijn onderzoek vast loopt krijgt hij altijd pijn in zijn kuiten en voeten.

Hij wordt vaak op het matje bij de commissaris, maar daar trekt hij zich weinig van aan.Vledder is een man van eind twintig. Hij is geen groentje meer in het politievak, maar nog lang niet zo goed dan de Cock.

Vledder wil altijd zijn zin krijgen en is erg ongeduldig.verder is hij nog niet zo bekend in de misdaadwereld en vaak vertrouwen mensen hem niet.

Hij kijkt erg tegen de Cock op en begrijpt vaak de gedachtekronkels van zijn leermeester niet.

Kortom: een jongeman die nog veel te leren heeft, maar al op de goede weg zit.

BijfigurenMonique van het Veer is het hele brein achter de affaire. Ze maakt enorme misbruik van de zwak die de mannen voor haar hebben.Peter van Duin is een jolige man die vroeger samen met Martin op transport naar Tsjechië zat en die blind verliefd was op Monique.Martin van der Meulen is een brave man en vader van drie kinderen, werk op het geldtransport.Richard van Slootten is een simpele autodief die een afspraak had met Monique en daar in geloofde.Mevrouw van Slootten is de moeder van Richard en woonde alle vergaderingen over de overvallen bij.

Zij wist bijna alles en dat werd haar dood.Peter shot (Peter van de Berg) is een agressieve Amerikaanse junk die door de Amerikaanse politie werd gezocht omdat hij een politieagent had vermoord. Hij kon de overval niet gepleegd hebben want hij lijdt aan de gevolgen van drugsgebruik. Monique gebruikte hem om zijn reputatie.Peter van Woudrichten is directeur van het bedrijf waar martin en peter(van duin) hebben gewerkt.

Het is een onrustige opvliegerige man die ervan werd beschuldigd een verhouding te hebben gehad met de vrouw van martin van der Meulen.

Ik….Ik vond het heel leuk om dit boek te lezen. Het leukst is het als je vaker een boek van Baantjer leest want dan staan er dingen in het boek die je anders helemaal niet opvallen zoals sommige vaste zinnen die Baantjer gebruikt:

….Smalle lowietje, die zo werd genoemd vanwege zijn geringe borst omvang,….En de manier waarop de Cock zich voorstelt:

“Mijn naam is de Cock met.. eh.. ceeooceekaa” hij duimde achterover “en dat is mijn college Vledder, wij zijn van de recherche!”Het boek was niet echt moeilijk om te lezen, ondanks sommige ouderwetse woorden.Het was ook erg spannend om te lezen, soms kon ik alleen niet volgen hoe de Cock nou dacht, maar dat vertelt hij weer in de flashback.Dit boek was de zesde uit de serie die ik gelezen heb en ik zal er zeker weten nog meer gaan lezen. Ook kijk ik vaak naar de televisie serie Baantjer die gebaseerd is op zijn boeken.

Vaak herken je dan dingen die je ook in het boek gelezen bijvoorbeeld de plaatsen waar ze komen.

In het boek kan ik me goed inleven bokaal heb je weinig met hem gemeen.

Want in het boek staat heel uitgebreid hoe hij zich voelt en wat hij denkt.

Het verhaal is ook heel echt het zou zo kunnen gebeuren.Er zit ook best humor in het boek, flauwe grappen eigenlijk maar doordat ze op het juiste moment worden gemaakt zijn ze toch wel leuk! (vind ik)Waar gaat de tv-serie over?

De tv-serie is niet het zelfde als de boeken van Baantjer. Het gaat natuurlijk wel over moorden, maar het verhaal is anders opgebouwd. De afleveringen worden geschreven door Hetty Heyting, Simon de Waal of Pollo de Pimentel.

De cast:

Piet Römer Juriaan De Cock

Victor Reinier Dick Vledder

Martin Schwab Appie Keizer

Marian Mudder Vera Prins (in de Baantjer boeken Fred Prins, een man)

Serge-Henri Valcke Commissaris Buitendam

Hans Karsenbarg Den Koninghe(in de Baantjer boeken Dr. Rusteloos of ook Den Koninghe)

Nieke Sitzema Mevr. De Cock

Ab Abspoel Smalle Lowietje

Jeroen van Koningsbrugge WillemsDe schrijver

A.C. (Appie) Baantjer is in 1923 geboren in Urk, wat toen nog een eiland was. Een paar jaar nadat Appie geboren werd, verhuisde het gezin naar Amsterdam. In de oorlog heeft hij gewerkt in Duitsland, waar hij ook nog een tijdje in de gevangenis heeft gezeten. Na de oorlog wilde hij naar het buitenland verhuizen, maar omdat er een groot tekort aan agenten was, werd hij agent na nauwelijks een maand opleiding, waarin hij alleen het belangrijkste leerde wat een politieman moet weten. In 1948 werd hij overgeplaatst naar de nieuwe Radio-, Auto- en Motordienst aan de Overtoom (dit bureau werd ook wel 5 x 8 genoemd), waar hij samen met een collega een boek over schreef (5 x 8 grijpt in!).

Na een opleiding tot rechercheur belandde Baantjer in het bureau Warmoesstraat in het hartje van de oude binnenstad. De rosse buurt behoorde ook tot het werkterrein van dit bureau dat ten tijde van zijn komst in 1954 circa 1100 misdaden per jaar te verwerken had. Na 28 jaar bij de politie gewerkt te hebben, had hij geen echte vijanden gemaakt bij de misdadigers uit Amsterdam, vanwege zijn 'faire' houding. Hij heeft sommige boeken aan de hand van zijn eigen 'avonturen' geschreven, maar dan in de naam van De Cock. Voordat hij begon met deze serie boeken, heeft hij eerst verhalen geschreven in de Revu, ook over de politie. In 1963 kwamen zijn eerste boeken uit. In 1964 kwam dan eindelijk, na een succesvol boek (een strop voor Bobby), de serie De Cock uit, inmiddels uitgegroeid tot een van de bekendste van Nederland.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen