U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : A.c. Baantjer - De Cock En Danse Macabre.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/4233066/ en is laatst upgedate op 07/01/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 636 woorden.


Verklaring titel:


de mensen die in dit boek worden vermoord worden een middel toegediend en gaan daarna dansen tot ze dood neervallen.

Uitgeverij:


Fontein, serie: ja, op 2 na laatste boek, aantal blz.: 140

Genre:


misdaad

Ik of Hij- verhaal:


hij verhaal want er word iets verteld over een aantal personen maar hij verteld nooit iets over zichzelf (de schrijver dus).

Plaats:


alleen in Amsterdam

Welke tijd:


staat er niet in vermeld, maar het zou elke dag kunnen zijn, hoeveel tijd: paar maanden, stukken overgeslagen: nee er wordt over elke dag wel iets geschreven.

Taalgebruik:


wisselend, soms ouderwets en dan weer hedendaags, zinsbouw: veel interviews, woordkeus: veel moeilijke vaktaal (soms staat ook onder de bladzijde vermeld wat bepaalde woorden betekenen).

Voorwoord/proloog:


nee, motto: ook niet, nawoord/epiloog: staat ook vermeld.

Hoofdpersonen:


de Cock, Vledder, Carry Cornelissen, Monique van Montfoort, Franciscus Froombosch, Wladimir Wiardibotjov, Jurgen van Jaarsveld.

Hoe Staan ze 'tegenover' elkaar: de Cock, Vledder en Wladimir Wiardibotjov tegenover de andere personen, Bijpersonen: Nanette en Nicolaas van Noordeinde, Zadok en Ellen van Zoelen en Smalle Lowietje.

Bedoeling:


de lezer amuseren.

Samenvatting.


Het begint bij Carry Cornelissen. Carry Cornelissen, die op aandrang van zijn vader Crispijn in Amerika kunstgeschiedenis studeert, ontdekt daar dat de schilderijen van Marc Chagall veel geld waard zijn. Hij herinnert zich de verzameling van zijn oom Christiaan in Amsterdam. Hij komt erachter dat zijn oom relaties had in de kunstwereld en dat hij zijn schilderijen nooit aan hem zou verkopen, daarom bedenkt hij een list. Hij laat een bekende vervalser de schilderijen vervalsen die in de kamer hangen van zijn oom Christiaan. De vervalsingen brengt hij zolang onder bij zijn vriend de journalist Jurgen van Jaarsveld, waar hijzelf ook al die tijd logeert. Het probleem voor Carry Cornelissen was nu, hoe hij die vaak metershoge vervalsingen ongezien het huis van zijn oom in zou krijgen. Hij bespreekt dat met Jurgen van Jaarsveld en met diens vriendin Monique van Montfoort. Monique zegt dat Christiaan Cornelissen een ernstige hartpatiƫnt is en dat een kleine inspanning genoeg is om zijn hart tot stilstand te brengen. Als ze ook andere bestanden aan het doorkijken zijn ontdekken ze ook andere kunstverzamelaars met hartklachten: Zadok van Doelen, Nicolaas van Noordeinde en Franciscus Froombosch..... het bekende Klavertje van Vier. Toen zaten ze te denken hoe laat je die mensen sterven. Het antwoord daarop is: laat ze dansen. De journalist Jurgen van Jaarsveld schrijft dan een artikel over een gif dat een heilzame werking heeft op het hartweefsel, en dat je daarna het beste kunt gaan dansen om het gif, dat onschadelijk is voor mensen, in de bloedbaan en dus ook bij het hart te laten komen. Dit artikel speelde Monique van Montfoort goed in de handen van het Klavertje van Vier met de reden dat ze dat artikel eens moesten lezen. Toen is Jurgen van Jaarsveld, vermomd als een wetenschapper die dat gif heeft uitgevonden, bij het Klavertje van Vier langs geweest om ze uiteindelijk te vertellen dat ze dat gif moeten innemen en dan in een maillot moeten gaan dansen. Natuurlijk deden alle 4 de kunsverzamelaars dat meteen. Ze namen het gif in, trokken hun maillot aan, en begonnen te dansen, tot maar dat wisten ze niet, de dood erop volgde. Nadat de 4 kunstverzamelaars dood in hun huis zijn gevonden konden Jurgen van Jaarsveld, Monique Montfoort en Carry Cornelissen de huizen helemaal leeg roven. Ze deden dat niet, ze namen alleen de kunstverzamelingen van de desbetreffende personen mee. Later zijn de ze opgepakt door de politie toen ze de buit aan het verdelen waren.

Eigen mening: het was een best moeilijk boek, sommige stukken kun je maar moeilijk begrijpen, het was zeer zeker wel een spannend boek, je kunt jezelf ook goed inleven in de hoofdpersonen ik heb zelfs over dit boek gedroomd hoe het af zal lopen, het was verder ook zo goed om dat iedere politie agent het zou kunnen meemaken dus er zit bijna geen fantasie in. Algemene indruk: 7.5
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen