U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : P.c. Hooft - Warenar.
Deze versie komt van http://www.studentsonly.nl/uittreksels/bv.asp?BvID=264 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 364 woorden.

Samenvatting
A. Samenvatting.
Warnar is een erg gierige man, hij woont in Amsterdam en leeft onder arme omstandigheden met zijn meid Reym en zijn dochter Claartje. Eigenlijk is Warnar helemaal niet arm: hij heeft een pot met gouden dubloenen (munten), zoveel dat hij er 30 jaar van zou kunnen leven. Deze pot bewaart hij onder de haard, hij is vreselijk bang dat iemand de pot zal ontdekken en gaat stelen. Hij geeft helemaal niks van het geld uit om niemand te laten merken dat hij rijk is. Warnar besluit dat de pot niet veilig ligt in zijn huis, omdat de kippen liepen te pikken waar de pot lag en de meid er ook wel eens langsloopt. Hij verstopt de pot onder de brug. Lecker, de knecht van buurman Rijckert ziet dat en hij steelt hem.
Rijckert, een welgestelde koopman is al vrij oud en nog steeds vrijgezel. Na een gesprek met zijn zuster Geertruyd besluit hij dat hij maar moet gaan trouwen. Hij komt met warnar overeen dat Claartje zijn bruid zal worden. Omdat Warnar zogenaamd te arm is, hoeft hij geen bruidsschat te betalen.
Later bekent Ritsaert, Geertruyds zoon dat hij Claartje zwanger heeft gemaakt. Dus hij moet met Claartje trouwen in plaats van zijn oom, Rijckert. Toevallig ontdekt Ritsaert dat Lecker de pot met goud heeft gestolen en hij is zo eerlijk niet op Leckers voorstel de buit te delen in te gaan en brengt de pot naar Warnar terug. Die wil de pot echter niet meer terug, omdat hij hem veel te veel zorgen baart en hij geeft hem als bruidsschat aan Ritsaert.

B. Verhaalanalyse.

1. De titel is de naam van de hoofdpersoon, Warnar, deze naam is een speking name, Warnar is een ware nar, een echte gek, omdat hij de pot zo angstvallig bewaart, het is een obsessie voor hem.
2. Motto. Er is geen motto.
3. Genre. Blijspel (toneelstuk).
4. Hoofdpersoon. De hoofdpersoon is de ±50 jarige Warnar. Hij ij extreem gierig en heel erg beschermend om zijn pot. Hij woont samen met zijn dochter en de praatgrage meid, die hij helemaal niet vertrouwt. Door zijn angst om de pot is Warnar een norse, chagrijnige man, bij wie het niet prettig werken is, aldus Reym.
5. Tijd.
6. Vertelsituatie. Personale vertelsituatie.
7. Ruimte.
een klein gedeelte bij de kerk en de brug.
gebeurtenissen plaats vinden.
8. Opbouw.
schelden.
zijn hele leven om draaide, geeft hij zomaar weg.
9. Thema en motieven.
10. Bedoeling. Hoofts bedoeling was een toneelstuk schrijven waar mensen om
kunnen lachen.
11. Taal.
vertaling er naast. Beide vertalingen rijmden, wat wel regelmatig las, het enige
nadeel was, dat ik na een tijdje in hetzelfde metrum ging denken.


C. Mening.

Ik vind dit toneelstuk vrij eenvoudig. De verhaallijn was niet moeilijk te begrijpen. Er zat minder achter dan in een moderne roman.
Warnars dochter Claartje komt zelf helemaal niet voor in het verhaal, toch speelt ze een belangrijke rol. Hooft laat haar rol in het verhaal goed uitkomen, ook al speelt ze helemaal niet mee. De persoen zijn niet heel uitgebreid beschreven, maar dat gaf niet zo veel, de belangrijkste karaktertrekken komen wel naar voren.
Het is niet moeilijk om te volgen wie wat zei, ik dacht dat ik steeds zou moeten kijken naar de naam voor de zin, maar het volgde wel uit de woorden wie wat zei.
Ik vond dit wel een leuk toneelstuk, het is iets heel anders dan een roman, maar toch ben ik blij dat er niet alleen toneelstukken bestaan.


D. Informatie over de schrijver.

P.C. Hooft 1581-1647
Hooft was altijd al erg geïnteresseerd in kunst, na zijn reis door Italië en Frankrijk was dat nog sterker geworden. Ondanks zijn wil om kunstenaar te worden bekleede hij twee belangrijke maatschappelijke functies (drost van Muiden en baljuw van Gooiland). Hij heeft gewerkt op het kantoor van zijn vader en studeerde een jaar rechten in Leiden.
Hij trouwde twee keer, nadat zijn eerste vrouw, Christina van Erp overleed, trouwde hij met (He) Leonora Hellemans. Met haar woonde hij ‘s zomers in het Muiderslot. Dit werd een belangrijk centrum van kunstenaars en geleerden.


E. Bronvermelding.
<

F. Datum.
24 februari 2001


Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen