U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Yvonne Keuls - Het Verrotte Leven Van Floortje Bloem.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1551 en is laatst upgedate op 05/04/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2537 woorden.

Schrijver

Yvonne KeulsTitel

Het verrotte leven van Floortje BloemOverige informatie

25e druk, 1997 uitgeverij Ambo Amsterdam. Eerste druk: 1982.Inleiding

Dit boek draag ik op aan

Jan van der Wel en Gerard Stam van het Prostitutie Begeleidingsteam van de Gemeentepolitie te Rotterdam. Ik heb diepe bewondering voor de toewijding en de liefde waarmee zij hun bijna onmogelijke taak verrichten.Op de eerste pagina, geeft Yvonne Keuls haar dank aan allerlei personen. De tweede pagina gaat over Klaartje waarmee Y. Keuls de afgelopen jaren intensief contact heeft gehad (op haar verhaal is dit boek gebaseerd).Aantal blz

Vanaf blz 263 tot en met blz 516, dus 253 pagina's.Geleding

Het boek is een verzamelbundel van de boeken; Annie Berber en het verdriet van een tedere crimineel & Het verrotte leven van Floortje Bloem. Het boek is ingebonden en heeft een harde kaft. Bij een nieuw verhaal staat een plaatje van het konijn dat Floortje van Gerben heeft gekregen. Als er van ik-perspectief wordt gewisseld staat er een wit sterretje. Op blz. 264 staat de eerste tekening van het konijn, het zit er dan een beetje somber bij. Ook op blz. 344, er begint in dit geval geen >nieuw= hoofdstuk. Op blz. 364 staat er weer een konijn getekend, er begint tevens een nieuw hoofdstuk, herkenbaar aan de streep bovenaan een nieuwe pagina. Op blz. 459 ligt het konijntje heel levenloos, er begint wederom een nieuw hoofdstuk. Op blz 514 (bijna het einde van het boek) zit het konijntje heel zielig met zijn kopje hangend tussen zijn benen.Samenvatting van de inhoud

Voor de geboorte van Floortje vertrekt haar moeder naar tante Gerda, een caféhoudster in Leiden. Floortje Bloem is door haar moeder afgestaan omdat ze niet voor haar kon zorgen. Tenminste, tante Gerda wilde haar moeder en Beppie wel onderdak verlenen, maar dan niet met nog een pasgeborene erbij, dat kon niet met het café. Floortje wordt in een pleeggezin geplaatst. Daar heeft ze het heel erg naar haar zin totdat de pleegvader bij een ongeluk om het leven komt. De pleegmoeder kan het niet meer aan, en Floortje wordt twee maanden later in een kinder-tehuis geplaatst.

Toen ze bijna acht was kwam ze in een gezin van een onderwijzer terecht, door haar brutaliteit, driftaanvallen en seksuele spelletjes wordt ze in een observatie-huis geplaatst. Daar mag ze van een leidster; Annemarie, die het allemaal goed voor had met de meiden (Floortje mocht haar dan ook graag), naar een gezin met 7 kinderen als vakantie-adres. Ze kreeg een lang gedicht voor haar Sinterklaas en daarin stond, dat Sinterklaas bij de familie Peperzak was gekomen en dat hij een pakje had achtergelaten. Ze werd opgehaald door Trini, de oudste dochter. Daar raakt ze voor het eerst in aanraking met seks. Gerard is een zielige jongen waarmee Floortje medelijden had. Hij maakt van haar misbruik, toen Floortje naar de zolder was gerend omdat ze niet op de familiefoto mocht van meneer Peperzak. Ze moest overgeven in Gerards Abosje rozig haar met die piemel er bij. Sindsdien kwam ze ook daar niet meer.

Toen Floortjes moeder trouwde met Adri (en vertrok bij tante Gerda) in de periode dat Floortje bij het onderwijzers-gezin was geplaatst, wilde ze Floortje terug in huis hebben. Adri schrijft veel brieven naar het observatiehuis.

Floortje werd vanuit het observatiehuis overgeplaatst naar een Katholiek Internaat. Daar kreeg ze een mapje met foto's van haar moeder, Adri en haar zusje Beppie. Ze mocht op bezoek komen in de weekenden, maar ze vond haar moeder maar een vreselijk lelijk mens, dat bovendien veel te veel kwetterde en altijd chagrijnig was. Haar moeder kon helemaal niet naar haar luisteren. Gelukkig kon ze het wel wat beter met Adri en Beppie vinden. Ze gaat in de weekenden mee met Beppie (16 jaar) en Lexie (Alex is de vriend van Beppie met de grote AAmerikaan) naar Ade Keet. Daar leert ze Sjon kennen, de buurtwerker, en een goede vriend van Sjon, Pieter.

Na de vakantie moest Floortje naar de huishoudschool, daar had ze dus echt geen zin in. Via een vriendin (Karin) waarmee ze vaak mee spijbelt komt ze in contact met de pedofiele Gerben, ze houdt echt heel veel van Gerben en stelt zijn aandacht en Aaaien enorm op prijs. Karins moeder komt er achter dat Karin en nog een meisje (Floortje dus) tijdens schooltijd naar Gerben gaan, en laat de politie waarschuwen. Gerben werd opgepakt en Floortje werd weer naar het Internaat gebracht.

Een paar dagen later was Floortje jarig, ze krijgt een pakje van Gerben; een wit wolkkonijn, met zachte oortjes, een roodgeborduurd neusje en zwarte oogjes. Beppie en Sjon kwamen op haar verjaardag op bezoek en geven haar het cadeautje van tante Gerda; 30 piek. In deze periode kan Beppie het thuis allemaal niet meer aan (omdat ze nu knallende ruzie had met haar ma, en omdat Floortje nu weg was blz. 346)) en loopt weg naar tante Gerda.Ook Floortje loopt weg van het Internaat en gaat naar het autokerkhof, in de buurt van Gerbens appartement. In een busje vertelt ze tegen haar konijn het verhaal over het verrotte leven van Floortje Bloem. De volgende dag belt ze Sjon op, hij komt haar wel ophalen en brengt haar naar Beppie (nu 17), die inmiddels alweer bij tante Gerda vertrokken was en naar Lexie was gegaan. Beppie zat in een flat ban een vriend van Alex (Lexie mocht ze niet meer zeggen), Patriek. Beppie en Floortje spreken af dat ze altijd samen zullen blijven. Ze maakt vanalles mee met haar zus. Patriek zegt; be my guest en dat zouden ze dan ook zeker doen. Uiteindelijk gaan ze veel pillen slikken, stickies roken en noem maar op.Floortje wordt als vermist opgegeven door haar moeder, ze was toen 13, maar loog tegen iedereen dat ze al 14 was. Ze wordt weer naar een observatiehuis gebracht. Daar loopt ze samen weg met Mirjam, want het is daar een gigantische puinzooi, en ze vervelen zich kapot. Helaas doet Mirjam wat stomme dingen en worden ze opgepakt, zo werd Floortje naar Rekken gebracht; het Gelders-End.

Ook daar is weer sprake van een overgangsfase; van gesloten naar iets openere opstelling. En dat hangt Floortje al helemaal de keel uit. Ze loopt ook daar weg, met haar make-up en haar konijntje dat ze van Gerben had gekregen. Ze lift helemaal terug naar Rotterdam. Ze gaat wederom naar het Autokerkhof. Dan klopt ze weer aan bij Sjon (en Pieter), ze vangen haar op, en Floortje vertelt van haar tante Gerda, zij zou haar wel kunnen helpen. Ze spreken af om Floortje en Beppie naar tante Gerda in Leiden te brengen. Want van Sjon en Pieter had Floortje begrepen dat Beppie een heroïnehoertje was geworden. Samen kloppen zij bij tante Gerda aan, die de zusjes opvangt. Beppie was het helemaal niet meer gewend om al om 0:00 te gaan slapen, want ze was altijd wel van 21:00 tot 4:00 op straat om mannen bij elkaar te scharrelen. Ze heeft wel geprobeerd om af te kicken, maar ze hield het nooit langer dan een dag vol.

Tante Gerda probeert de meisjes weer wat op gewicht te krijgen, het lukt haar aardig, en ze krijgt zelfs de verslaafde Beppie naar het afkick-centrum. In dat afkick-centrum wordt Beppie doodgegooid met allerlei passages over Johannes uit de Bijbel. Daar houdt ze het niet meer vol, en loopt weg, terug naar haar oude leventje: Adaar was ze tenminste eigen baas.

Als Floortje er achter komt via Sjon dat haar zus weer in Rotterdam in de prostitutie zit besluit ze haar op te zoeken. Ze steelt wat geld uit de fooienpot van tante Gerda en gaat naar Rotterdam. Daar komt ze uiteindelijk zelf terecht in de prostitutie, via een Onim, waar ze helemaal verliefd op werd. Daar laat ze haar haar knippen en verven. Na een poosje begint ze geld aan de vader van Onim te vragen voor elke vent die ze moet Abedienen. Ze krijgt een pak slaag omdat ze niet aan de Aeisen voldeed en brutaal werd. Op een gegeven moment komt er een wat oudere heer in haar kamer. Hij doet haar aan Gerben denken, ze kon het niet, ze moest overgeven. De man vertelde gelukkig niets aan Onim. Ze wil weglopen, en net op het moment dat de boel hopeloos begint te lijken, ziet ze haar kans om weg te lopen. Ze gaat weer op zoek naar Beppie.

Samen met Beppie raakt ze volledig verslaafd aan de drugs, van shit tot chinezen, maar snuiven wil Floortje niet. Als Floortjes geld op begint te raken (wat ze verdiende bij Onim) gaan de zusjes weer de prostitutie in. Ze vertrouwt een jongen (Martien), en ze gaan met z=n drieën verder. Maar op een dag heeft Martien het geld wat in Floortje in haar bloesje bewaarde, en Beppie in een zakje om haar hals, gestolen, en hij is nergens meer te bekennen.

Daarna gaan ze met Sjon mee, die zich helemaal heeft bekeerd tot een ander geloof, in de auto, om te kijken wat Sjon nou allemaal doet met dat geloof. Dat ziet Floortje niet zitten, want de drugs zijn op, en alleen valium en andere troep geeft haar niet genoeg voldoening. Ze stapt uit de auto en kan meeliften met een hele fijne kerel, die haar probeert te helpen en met haar naar de politie gaat. Daar bellen ze haar moeder en Adri op. Maar daar mag ze niet terugkomen voordat ze weer clean is. Dus als laatste oplossing gaat Floortje wederom naar tante Gerda.

Maar Floortje houdt het niet vol zonder de drugs bij tante Gerda. Ze steelt haar tas en gaat weer naar Rotterdam. Samen met Martien (die ze weer tegenkwam) innen ze cheques van tante Gerda die in haar tas zaten. Ze wordt meegesleurd in een diefstal in het huis van die fijne kerel (die haar toen ook een kaartje gaf, voor als het beter ging) die haar nog zo had geholpen. Ze heeft daar best spijt van, en ze belt Gerben op om hem het hele verhaal te vertellen, maar hij is een halfjaar geleden verhuisd. Beppie is inmiddels weer terug van Sjon, en is nu helemaal verslaafd aan snuiven, en zelfs aan spuiten. Ze gaat naar haar zusje toe en smeekt haar om wat smack en geld, maar Floortje geeft het haar niet. Uiteindelijk gooit Beppie het konijn van Floortje in de brandneteltuin. En daar eindigt het verhaal.Perspectief

Er is een ik-vertelsituatie vanuit meerdere personen. Eerst is Floortje de ik-persoon, daarna Beppie, haar moeder en tante Gerda, daarna vertelt Floortje weer verder. Maar ook de pleegouders en de moeder van Karin hebben een paar blz. ik-vertelsituaties.Tijd

Het verhaal is chronologisch verteld. Er zijn wel enkele flashbacks, als bv Floortje weer terug aan Gerben denkt. Het verhaal kan zich zelfs op dit moment nog afspelen (jaren 90).

Verteltijd: Vanaf iets voor de geboorte van Floortje tot ongeveer haar 15de.

Vertelde tijd: 256 blz.

Het verhaal heeft een open einde; je weet niet of Floortje gaat afkicken of ze verder in de prostitutie gaat.Ruimte

Vooral in Rotterdam, ook in Leiden. In Rotterdam vaak in onhygiënische ruimtes zoals het kraakpand en het Turkse logement bij Onim. In een prostitutisch milieu. In Leiden in het café van tante Gerda. Kernwoorden: Kraakpanden, pleeggezinnen, op straat. De ruimte is beeldvormend bedoeld.Personages

Je komt de gevoelens te weten van alle belangrijke personen in het boek, subjectief. Hoofdpersoon:

FLOORTJE BLOEM: ze is erg mager en heeft op haar dertiende haar haar laten verven, ze is wispelturig en afhankelijk van anderen. Ze heeft van jongs af aan al vaak liefde bij mannen gezocht. Vanaf haar 14de is ze al verslaafd en moet prostitueren voor de kost. Het observatiehuis schrijft hele rapporten waarin men ontdekt dat Floortje aardig gevonden wil worden en behoefte heeft aan waardering. Je kunt niet zeggen dat Floortje een round-caracter heeft, want ze blijft liefde (die in praktisch heel haar jeugd heeft gemist) zoeken, en is afhankelijk van anderen. Ze ziet er ouder uit dan ze is en krijgt al op jonge leeftijd vrouwelijke vormen.BEPPIE: De zus van Floortje (of ze nou een stief-zusje is of niet wordt niet 100% duidelijk, maar waarschijnlijk is Floortje niet een kind van Beppie d=r vader). Ze is nogal opstandig en laat zich makkelijk ompraten, ze belandt in de prostitutie en raakt verslaafd aan drugs. Ze is wel een round-caracter want eerst was ze redelijk rustig, een normale dochter, maar ze verandert in een junkie.GERBEN: Is een pedofiele man, hij houdt van kinderen en doet alles voor ze, daardoor komt hij in de gevangenis (voor de tweede keer). Floortje hield heel van Gerben, ze speelden altijd spelletjes bij hem thuis, en ze voelde zich heel gelukkig bij hem.TANTE GERDA: Een echt wijf, ze is al rond de 68 als Floortje en Beppie bij haar komen. Ze komt wel wat ruw over, maar heeft een hart van goud en heeft veel geduld, ze is ook erg behulpzaam.SJON: Hij is een klein round caracter, hij is eerst een buurtwerker bij de Keet. Hij heeft hele plannen om samen met zijn goede vriend Pieter een plan op te zetten voor Vrouwelijke, Verslaafde Jeugdprostituees. Als Sjon bij de zusjes in het kraakpand op bezoek komt, vertelt hij dat zijn studie helemaal was vastgelopen. Hij komt nog een keer langs bij ze in het kraakpand, met eten en strooit zijn portemonnee voor ze leeg, omdat hij een schuldgevoel heeft gekregen omdat hij hun niet echt heeft kunnen helpen. Hij komt nog een keer langs, en ziet er zo gelukkig uit, en vertelt over zijn nieuwe geloof, hij is sanjassin geworden en is 5 weken in India geweest samen met Pieter voor het nieuwe geloof (Mijn mening is meer dat het een grote sekte is...).Thematiek

Thema op verhaalniveau: Floortje wordt van het ene internaat naar het andere internaat gebracht en opgevoed. Ze krijgt geen rust in haar leven, geen achtergrond om op terug te vallen. Ze raakt verslaafd en gaat in de prostitutie.Thema op abstract niveau: Een meisje heeft geen genoeg liefde in haar leven gehad en komt terecht in een prostitutie- en junkie milieu terecht.Kernwoorden:

Drugsverslaving

Geen Anee kunnen zeggen

Prostitutie

Ontwricht gezinslevenTitelverklaring

Het verrotte leven van Floortje Bloem, Floortje noemt haar eigen leven zo, dit verhaal vertelt ze tegen haar konijn (dat ze van Gerben heeft gekregen) als ze in het Autokerkhof is.Stijl

Het boek is erg makkelijk leesbaar, met uitzonderingen in de rapporten die het observatiehuis over haar schrijft. Yvonne Keuls heeft heel erg haar best gedaan om een zo goed mogelijk beeld te weergeven van de wereld van Drugs, Seks and Rock'n Roll. Ik vind dat ze hier erg in is geslaagd.Eigen Mening

Ik vond het een heel mooi aangrijpend boek. Ik weet niet, maar ik ben eigenlijk altijd al een beetje geïnteresseerd geweest in drugsverslavingen, en dan vooral wat een junk allemaal heeft meegemaakt. Wat ik trouwens wel af en toe een beetje verwarrend vond waren de wisselende Aik-ken, maar dat mocht het levendige verhaal niet storen. Er wordt maar kort stilgestaan (een paar blz meestal) bij allerlei dingen die Floortje meemaakt. Het was daarom ook niet makkelijk om een KORTE samenvatting te maken, want er gebeurt ook zoveel!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen