U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Anoniem, - Een Abelspel Van Lanceloet Van Denemarken.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=4621 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 463 woorden.

Het verhaal gaat over een voorname ridder, Lanseloet van Denemarken, die verliefd is op de jonkvrouw van zijn moeder. Hoewel zij, Sanderijn, ook van hem houdt, wil ze toch niet met hem trouwen ondanks het aandringen van Lanseloet, omdat zij niet van zijn stand is. De moeder van Lanseloet, heeft dit alles ook in de gaten en begrijpt niet dat Lanseloet verliefd is op iemand van beneden zijn stand. Maar Lanseloet ziet geen standsverschil en wil met haar trouwen.
Dan verzint zijn moeder een list. Ze zal Sanderijn vertellen dat Lanseloet ziek is en graag verzorgt wil worden. Tegen Lanseloet zegt ze dat hij met haar mag doen wat hij wil, maar na het vrijen moet hij zich van haar afkeren en nooit meer naar haar omkijken. Zo gaat Sanderijn naar de kamer van Lanseloet waar zij de liefde op aandringen van Lanseloet bedrijft met hem. En zoals Lanseloet’ moeder het wilde gebeurd het : Lanseloet keert zich na het vrijen van haar af en zegt niets meer. Sanderijn is nu erg gekwetst en vlucht nog de volgende dag naar een ver land en beloofd haar eigen en Maria dat ze nooit meer iets oneervols zal doen.
Op dat moment vindt een andere ridder haar, ook een machtig en rijk man. Ook hij wordt betoverd door haar schoonheid en is vastbesloten om met haar te trouwen en zegt dit ook tegen Sanderijn. Overrompeld door zo’n aanbod van zo’n aardige ridder trouwt ze met hem. Deze ridder wil wel tot haar stand afdalen, maar ze zullen samen in zijn kasteel wonen.
Zo gaat de tijd voorbij en het verdriet van het vertrek van Sanderijn knaagt aan Lanseloet van Denemarken. Hij stuurt een dienstknecht, Reinout, erop uit om haar te zoeken en te vertellen dat Lanseloet met haar moet trouwen, anders wordt het zijn dood. Via de boswachter vindt Reinout Sanderijn en vertelt haar dat Lanseloet nog steeds graag met haar wil trouwen. Sanderijn echter, heeft nu al een man, en is vastbesloten om deze man trouw te blijven voor haar leven lang. Deze boodschap geeft ze Reinout mee.
Thuisgekomen vertelt Reinout dit aan zijn ridder Lanseloet van Denemarken die van liefdesverdriet sterft.

Lanseloet is een abel spel (kunstig, verheven) en 1 met een grote psychologische diepgang. Door het voor die tijd belangrijke standsverschil tussen de aanzienlijke edelman en de jonkvrouw van lage adel is een huwelijk tussen de twee geliefden uitgesloten. Lanseloet wordt heen en weer geslingerd tussen lichamelijke begeert en wezenlijke liefde voor Sanderijn. Hij kiest vorr het meest onhoofse gedrag: verkrachting en verstoting. Deze keus leidt tot spijt, daarna tot wanhoop en uiteindelijk tot zijn ondergang. De ridder in het bos daarentegen wordt voor zijn hoofse bejegening van de onteerde jonkvrouw beloond met haar liefde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen