U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : 500-600 Woorden - Verhandeling: Alcoholisme Ingezonden Door: Elksken .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=715 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 726 woorden.

HUISTAAK: VERHANDELING OVER VERSLAVING (500-600 WOORDEN)AlcoholismeHet is tot op de dag van vandaag nog altijd een groot probleem: het overmatig alcoholgebruik. Al van voor onze tijdrekening maakte men wijn en het is er de volgende eeuwen niet op verbeterd! Hoewel deze dranksoort in de Middeleeuwen eerder een luxeproduct was(en dus enkel de betere klasse zich dit kon veroorloven), bereikte bier en wijn in de 17e eeuw een steeds ruimer publiek. Het werd toegankelijk voor vrijwel iedereen, ongeacht de stand waartoe men behoorde. Dit gebruik heeft zich verder gezet tot heden, met het kleine verschil dat zowel mannen als vrouwen alcohol drinken en dat steeds meer jongeren sterkere dranken gebruiken. Tot zolang dit maar binnen de perken blijft, is er geen enkel probleem maar vrij vaak is dat juist de moeilijkheid. In de USA sterven er ongeveer jaarlijks zo’n 97 000 mensen ten gevolge van overmatig alcoholgebruik.

Doch niet iedereen die graag eens een glaasje wijn of bier drinkt, is verslaafd! De belangrijkste rede waarom mensen drinken is omdat alcohol het leven verlicht. Alcoholisten zijn meestal mensen die te kampen krijgen met relatieproblemen, problemen op het werk, zij die geen respect, waardering krijgen of mensen die in eenzaamheid leven. Sterkere dranken verhogen ook wel het plezier in een groepje vrienden. Maar het kan ook gebeuren dat men onder druk staan van vrienden. Maar vaak denkt men ook aan de symboliek van alcohol, men voelt zich dan stoerder en avontuurlijker.

Hoewel men na enkele glaasjes bier of een andere alcoholische drank meestal de pret niet meer kan bederven, toch heeft alcohol veeleer een negatieve dan een positieve invloed op ons lichaam. Op korte termijn kan er gastritis optreden. Als men de gevaren van alcohol op langere termijn bekijkt, kan men concluderen dat deze chemische stof de lever ernstig aantast en dat de kans erin zit dat er hersencellen afsterven. Als men 4 promille in het bloed heeft, is de kans op bewusteloosheid al zeer groot. Men spreekt van levensgevaar. Met een vrij grote waarschijnlijkheid zegt men dat mond-, keel-, slokdarm- en zelfs strottenhoofdkanker ook tot de reeks consequenties behoren. Dit zijn slechts enkele fysische resultaten. Er is ook nog sprake van psychische gevolgen zoals slecht functioneren op het werk, ruzies, schaamte- en schuldgevoelens. Dit zijn de problemen waarmee alcoholist moet afrekenen.

Alcohol heeft ook wel enkele positieve aspecten. Alcohol is namelijk goed voor mensen die niet goed kunnen slapen. Een slaapmutsje kan dan een positieve invloed geven. Verder voorkomt deze drank ook hartziekten en het bevordert ook de goede cholesterol en het zou goed zijn tegen infecties. maar spijtig genoeg wegen deze positieve invloeden niet op tegen de negatieve gevolgen!

Maar het kan ook anders! De alcoholist die iets aan zijn of haar drankprobleem wil doen, kan beroep doen op een waaier van verenigingen! Men kan terecht bij enkele hulpinstanties zoals de AA (anonieme alcoholisten). Men kan een psychotherapeutische of een psychiatrische behandeling ofwel een ontwenningskuur starten. Verder treedt de overheid zeer streng op wanneer men onder invloed rijdt. In het Wetboek staat ook dat men geen alcohol mag verkopen aan personen jonger dan 16 jaar. Sterke dranken mag men enkel aanbieden aan iemand ouder dan 18. Dit doet men om jongeren zoveel mogelijk te beschermen tegen de negatieve gevolgen van overmatig alcoholgebruik.

Maar enkele mensen, waaronder dr. Luc Beaucourt, zorgen voor preventie. Deze arts trekt door ons land met shockerende beelden over verkeersongelukken die te wijten zijn aan zowel overdreven snelheid als overmatig alcoholgebruik. Hij wil jongeren bewust maken waartoe al die overbodige hoeveelheden alcohol in het bloed kunnen leiden. Misschien worden jongeren hierdoor bewuster wanneer ze alcohol aanraken. Het zou misschien ook een goed idee kunnen zijn om (in de lessen biologie) een overzicht te geven over de ravage die alcohol aanricht in ons lichaam. Een ander voorstel is dat de overheid meer aandacht zou moeten besteden aan campagnes over alcoholgebruik, men zou de mensen met de neus op de feiten, de gevolgen moeten drukken.

Men kan dus zelf zijn conclusies trekken uit de hierboven vermelde voorbeelden en denken aan de toch wel ernstige gevolgen van overmatig alcoholgebruik. Men mag het probleem niet onderschatten, want het aantal slachtoffers die bezweken zijn voor de fles, zijn er meer dan de meeste mensen denken.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen