U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Foto P.21 Boek: Energie; De Zonnecellen…. - Alternatieven Van Energie:biomassa&zonne-energie .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=712 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Overig en het aantal woorden bedraagt 574 woorden.

Inleiding .Zoals we allemaal wel weten zijn er verschillende soorten energie: windenergie, zonne-energie, waterkracht, energie uit biomassa en nog veel meer, maar ik ga het vooral hebben over de al bekende zonne-energie en de veel minder bekende energie uit biomassa.

Wat is energie ?Voor we over de verschillende energiesoorten kunnen praten, moeten we weten wat energie eigenlijk is en waar het vandaan komt. Energie betekent letterlijk levende, werkende kracht en eigenlijk komt alle energie die we gebruiken van de zon.

Wat is zonne-energie ?Nu we weten wat energie is weten we uiteraard ook wat zonne-energie is, energie van de zon. Het is een milieu vriendelijke bron van energie, zonne-energie is eigelijk lichtenergie. Elke dag straalt de zon een onvoorspelbare hoeveelheid energie naar de aarde in vorm van warmte, maar meestal in vorm van licht.

Bereikt al het licht het aardoppervlakte ?Een groot deel van de licht - en warmte-energie die de aarde bereikt , wordt vrijwel meteen door de atmosfeer terug de ruimte in gereflecteerd of wordt door de atmosfeer zelf geabsorbeerd . Slechts een fractie vaan de energie die de zon uitstraalt , bereikt ooit het aardoppervlakte , maar volstaat wel om het leven in zijn huidige vorm in stand te houden .Zonnecollectors en zonnecellen .Zowel de warmte als de lichtenergie kan worden opgevangen en door middel van zonnecollectors en zonnecellen worden omgezet in andere vormen van energie. Zonnecollectors hebben een groot, effen oppervlakte dat speciaal werd ontworpen om de warmte-energie van de zon op te vangen ( foto p.21 boek: energie; de zonnecellen….)

Zonneboilers en zonnepanelen .Met behulp van een zonneboiler wordt zonlicht omgezet in warmte , een zonneboilersysteem bestaat uit een zonnecollector met een oppervlakte van circa 3 m2 en een opslagvat dat standaard 100 liter kan bevatten ( transparant1 , de transparant is maar geschetst )

Uitleg bij transparant1 = Door de collector stroomt in een apart en gesloten collectorcircuit water. Dit collectorwater wordt door de zon opgewarmd tot maximum 90 °C. Het hete water stroomt door een spiraal in het opslagvat dat gevuld is met koud kraanwater. De spiraal warmt het kraanwater op en via de ketel wordt het water zonodig verder verwarmd tot de juiste temperatuur.

(transparant2, ook deze transparant is maar geschetst)

Een zonnepaneel is opgebouwd uit allemaal kleine zonnecellen. De zonne-energie wordt via een omvormer en een normale stekker aangesloten op uw eigen elektriciteitsnet.Wat is biomassa ?Biomassa is een verzamelnaam voor planten en dieren en hun dode resten, uit biomassa en uit dood plantenmateriaal kunnen we energie halen.

Vanwaar komt die energie uit biomassa ?Planten en bomen kunnen maar groeien door met behulp van zonlicht, water en CO2 om te zetten in bouwstoffen. Planten leggen zo de energie uit de zon, het water en de CO2 vast, en die energie komt opnieuw vrij wanneer we organisch materiaal verbranden of composteren.

Wat is CO2 ?Nu praten we wel over CO2, maar wat is CO2 juist? CO2 is een koolstofdioxide, het is een kleur – en reukloos gas, dat van nature voorkomt in onze atmosfeer. De koolstofdioxide werkt als een soort deken die om de aarde heen ligt en de zonnewarmte vasthoudt.

Gebruik ?In Brazilië wordt op grote schaal uit suikerriet alcohol gemaakt ter vervanging van benzine. Andere mogelijkheden zijn: alcohol bereiden door gisting van allerlei suikerhoudende producten zoals hout, maïs en suikerbiet. Vaak zijn er aan deze technieken nadelen verbonden die verhinderen om ze echt grootschalig uit te voeren.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen