U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Erika Tamar - Wat Is Er Met Kim?.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=711 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1512 woorden.

verhalen met ikperspectief.1)Stel het boek even voor.Ik heb het boek “Wat is er met Kim?” geschreven door Erika Tamar gelezen. De eerste druk was in 1992 onder de oorspronkelijke titel “The truth about Kim O’Hara”. In 1995 is het boek voor het eerst verschenen in het Nederlands. Het boek werd bij ons uitgegeven door uitgeverij J.H. Gottmer.

Het thema van het boek is het geheim van Kim O’Hara. In het verhaal speelt de liefde tussen de twee hoofdpersonen natuurlijk ook een grote rol. Zo wordt er langzamerhand een zekere spanning opgebouwen.Korte inhoud van het boek.Andy Szabo is een 15 jarige, normale tiener. Hij is al meer dan een jaar verliefd op het beeldmooie, half-Vietnamese meisje Kim. Hij had eindelijk een afspraakje met haar kunnen versieren en blijkbaar is de liefde wederzijds. Ze krijgen een verkering en al gauw blijkt dat er iets mis is met Kim. Bij het kussen wordt ze hysterisch als Andy een stapje verder wil gaan. Bij haar moet alles perfect zijn: een 8 is niet goed genoeg, als ze aan het eten is, snijdt ze alles in twee en eet maar de ene helft op, ze is altijd op tijd thuis, zal nooit iets doen wat niet mag…

Andy’s school werkt mee aan vrijwilligerswerk en hij verkiest om elke dinsdag te gaan helpen in een opvangtehuis. Hij is er heel geestdriftig over en vraagt aan Kim of ze ook een keer wil meekomen. Na een discussie en na lang tegenstribbelen stemt ze dan toch toe. In het opvangtehuis zelf gebeurt er iets eigenaardig; Kim wil plots weg. Met haar ogen panisch wijd open en een verstikte stem zegt ze dat ze hier niet langer kan blijven, koste wat kost. Andy is er niet gerust in en gaat na zijn dienst kijken of alles in orde is met Kim. Daar komt hij te weten dat ze gelogen heeft over het bezoekje naar het tehuis en dat ze de langste douche in de geschiedenis heeft genomen toen ze thuis was gekomen.

Als Kim op een avond weer tegenstribbelt heeft Andy er genoeg van! Hij heeft al heel veel geduld gehad met haar en dat perfectionisme werkt echt op zijn zenuwen. Na een lange woordenwisseling zegt Andy dat het uit is. Kim is er kapot van en zegt steeds dat hij haar niet in de steel mag laten.

De volgende dag krijgt Andy telefoon van Meneer O’Hara met de vraag of Kim niet bij hem is. Na een tijdje blijkt dat Kim zomaar tijdens een proefwerk Frans naar buiten is gelopen zonder iets in te vullen. Sindsdien heeft niemand haar nog gezien. Ze is spoorloos verdwenen. Andy denkt dat het volledig zijn schuld is en probeert haar terug te vinden maar dit is tevergeefs. De volgende morgen is er telefoon van mevrouw Cannon, iemand van het opvangtehuis, en zij zegt dat er al een hele nacht een meisje zit. Ze vond haar iets bekend hebben en mevrouw Cannon associeerde haar met het meisje dat hij eens had meegebracht voor het vrijwilligerswerk. Andy gaat zo snel mogelijk naar het tehuis en daar komt de waarheid aan het licht. Kim is helemaal niet Kim maar Tuyet, de dochter van een Vietnamees meisje van plezier en een Amerikaanse soldaat: een bui-doi. Ze had nog een broer: Phuong. Hij zorgde voor haar toen ze klein waren en over straat zwerfden. Na een tijdje kreeg Tuyet een snee in haar been en ze gingen naar een opvangtehuis. Daar kwam op een dag een Amerikaanse meneer langs die zocht achter zijn dochter, ze zou ongeveer 5 zijn en donker haar hebben. Phuong had het gesprek tussen zuster Thanh en de Amerikaanse meneer gehoord en hij zei dat ze moest doen alsof zij de dochter was die hij zocht: Kimberly O’Hara. Zo gebeurde het ook. Ze vond wel dat ze op alle vlakken perfect moest zijn: dat was ze de familie van de echt Kimberly verschuldigd. Ze had geen thuis, dat was de thuis van Kimberly.

Andy ging de volgende dag gaan kijken hoe het met kim ging. Ze deed terug alsof alles normaal was en ze was zeker niet van plan om het aan haar vader te zeggen.

Omdat het eigenlijk gedaan was tussen en er nu een totaal andere situatie was, hebben ze besloten eerst vrienden te zijn en daarna zullen ze wel zien. Ze besluiten dan ook nog samen naar een psycholoog te gaan.

2) Het gedrag en karakter van de hoofdpersoon.Andy gedraagt zich zoals elke normale tiener van 15. Van zijn vader en zijn stiefmoeder krijgt hij veel verantwoordelijkheid opgelegd en soms is dat niet volledig naar zijn zin.

Hij heeft een redelijk opvliegend karakter en flapt er alles zonder pardon uit. Hij heeft er later dan ook meestal spijt van. Maar meestal heeft hij een lief, romantisch en zacht karakter.

Je merkt wel dat Andy volop in de puberteit zit, hij kan zijn hormonen bijna niet bedwingen en wil koste wat kost met Kim een stapje verder gaan.3) De ikpersoon.Kim reageert duidelijk en krachtig op Andy als hij een stapje verder wil gaan. Ze is er heel stipt over en laat haar zeker niet doen.

Door de stiptheid en het keurige gedrag van Kim is hij een beetje gefrustreerd. Om het te helpen zo ik zeggen dat als hij Kim echt graag ziet, hij haar keuze moet respecteren en een beetje geduld moet hebben. Na een tijdje zal ze dan wel vanzelf verder willen gaan. Ik zou het hem ook eens van een andere kant doen bekijken. Hoe zou jij het vinden?4) Waarom is dit vertelde verhaal zo belangrijk voor de hoofdpersoon?Als hij eindelijk een date kan versieren met het meisje van zijn dromen is hij dolgelukkig. Hij ziet Kim heel graag en als alles uitdraait op een relatie is het als een droom die uitkomt. Hij merkt wel dat er iets hapert bij Kim. Uit nieuwsgierigheid, maar vooral omdat hij Kim graag ziet en haar wil helpen wil hij weten wat er mis is met haar. Het is voor hem heel belangrijk dat hij weet wat er gaande is omdat ze ook een groot deel van zijn leven is. Hij kan niet samenleven met iemand die dingen voor hem verbergt.5) Illustreer met een vijftal voorbeelden dat de hoofdfiguur de realiteit ‘gekleurd’ bekijkt.P12: “ Voor de deur van hun appartement keek Kim naar me op en haar mond trok me aan als een magneet. Ik kuste haar. Haar lippen gingen uiteen en haar hand gleed over de achterkant van mijn nek. Ze rook heerlijk – een of ander parfum van gardenia’s. Ze paste precies in mijn armen, ze was perfect voor mij.”P27: “ ’s Avonds, wanneer de lichten van de stad door al die ramen schitterden, zou mijn

kamer een eersteklas verleidingsdecor opleveren. En natuurlijk stelde ik me Kim al voor in dat misschien wel ronde bed. Ik zou de kamer zwart verven, zwartsatijnen lakens hebben, de hele santenkraam.”P42: “ Het was een van die zonnige, frisse zaterdagochtenden waarop de straten schoongewassen en helder zijn. Zelfs de lucht rook lekker. Op sommige herfstdagen was New York de allerbeste plaats ter wereld.”P43: “ Surma binnenlopen was alsof je even uit New York weg was. In het donkere winkeltje klonk altijd Oekraïense muziek. Er was een rek met Oekraïense boeken en kranten. Kim roffelde tussen de kleren. Heerlijk.”P72: “ Een zacht ‘Hai’, en Kim stond in de deuropening gekleed in wat zij voor werkkledij hield: een perfect geperste denim jumpsuit met roze bloemen erop geborduurd. Ze droeg een roze schort met ruches. De jumpsuit zat als gegoten rond haar volmaakte rondingen. Ik was er trots op hoe mooi ze was, beeldmooi.”6) Welk fragment heeft je het meest getroffen? Vertel het in het kort en licht de essentie ervan toe in het verhaal.Het moment van de waarheid, het moment wanneer alles aan het licht komt, vind ik het fragment dat me het meest heeft getroffen.

Andy heeft Kim na een lange, bezorgde nacht terug gevonden in het tehuis. Ze is helemaal smerig, zo heeft hij haar nog nooit gezien. Als ze Andy ziet schrikt ze niet eens, maar bijna meteen na de aankomst van Andy vertelt ze het hele verhaal: dat haar vader haar echte vader niet is, dat ze niet Kim heet maar Tuyet, dat ze een bui-doi is… Andy denkt zelfs eventjes dat ze gewoon haar zin voor realiteit verloren is maar als snel merkt hij dat het de waarheid is. Nu begrijpt hij waarom Kim zo perfect wil zijn, maar al begrijpt hij het nu, hij staat met zijn mond vol tanden. Hij weet niet hoe hij haar moet helpen en hoe hij moet reageren.

Ik denk dat de essentie hier wel overduidelijk is. Het hele verhaal draait om Andy en Kim. Andy vertelt bijna alles aan haar, maar zij vertelt niets. Het is duidelijk merkbaar dat ze iets te verbergen heeft. Het verhaal wordt opgebouwd naar het onthullende moment. Hier draait het hele boek rond!!
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen