U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Yvonne Keuls - De Moeder Van David S..
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1537 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 662 woorden.

Titel

De moeder van David S.Titelverklaring

De moeder van David S. is de naam van de hoofdpersoonThema's

- Drugs

- Hoe moeilijk het is om als moeder afstand te nemen van je kindMotief

De moeilijkheden en eenzaamheid van een moeder van wie haar zoon aan de drugs verslaafd is.Tijd

Een chronologisch geschreven verhaal dat zich afspeelt tussen 1959 en 1979Plaats

Het speelt zich af in Den Haag, hoewel ze wel een paar keer verhuisd zijn.Omschrijvingvan de hoofdpersonen

LEN: Round karakter

De moeder van David die haar zoon niet los kan latenSIMON: Round karakter

De vader van David die met hard aanpakken het probleem wil oplossenDAVID: Round karakter

De drugsgebruikende zoon van Len en Simon die, naarmate hij meer drugs gebruikt, steeds meer gaat liegen en bedriegenPerspectief

Ik perspectief.Genre

Roman, gebaseerd op ware gebeurtenissen ( de gebeurtenissen die Yvonne Keuls zelf heeft meegemaakt).Eind van het boek

Het boek heeft een open einde omdat David weggaat om nog een shot te nemen, hoewel iedereen wel beseft dat hij zal overlijden.Samenvatting

Het verhaal gaat over de moeder van David S. Haar naam is Len en ze is getrouwd met Simon. Zij hebben vier kinderen waarvan David de oudste is.

Len en Simon moesten trouwen omdat Len zwanger was van David. Simon kwam uit een goed, beschermd milieu en zijn ouders wilden dat hij zijn studie af zou maken. Dat gebeurde ook en hij wordt ingenieur.

Het huwelijk is niet zo geslaagd want Len vindt haar echtgenoot erg onvolwassen. Bovendien kan ze niet goed met haar schoonouders opschieten maar al evenmin met haar eigen moeder, een bemoeial, door wie ze zich in haar jeugd verwaarloosd werd.

Ondanks het vrijwel mislukte huwelijk komen er na David nog drie kinderen. Het tweede kind, Juliëtje, voelt zich op haar beurt verwaarloosd door haar moeder omdat alle aandacht op David wordt gericht. David is vanaf het begin al een lastig kind geweest. Hij groeit op tot een onhandelbare puber die aan de harddrugs verslaafd raakt nadat hij, als scholier, met soft drugs begonnen is. En daarmee begint een verschrikkelijke lijdensweg voor deze Haagse familie S.

David komt in een onderwereld van het spuiten, stelen, liegen, bedriegen, chanteren en vervuiling. Hij maakt overal schulden en zadelt zijn ouders financieel op met zware lasten. Steeds moet Simon, intussen als compagnon op een architectenbureau, meer hypotheek op zijn huis nemen om de schulden van zijn zoon te kunnen betalen. Op deze manier verpest David het huwelijk van zijn ouders nog meer en worden de overige kinderen verwaarloosd. David chanteert zijn ouders en zijn grootmoeder, hij steelt en liegt en gaat met de verkeerde vrienden om.

Een van die vrienden is een soortgelijke verslaafde als hijzelf, de zoon van Gerrie en Tom. Gerrie en Tom en de ouders van David zoeken contact met elkaar omdat de buurt waarin ze wonen ze heeft uitgekotst vanwege hun zoons. Vanwege schuldgevoelens kan Len haar zoon niet loslaten en trapt in elke leugen van haar zoon.

David slikt helaas ook "pep", wordt dan agressief en trapt de boel dan in elkaar en zelfs een keer zijn eigen vader. Simon dreigt zenuwziek te worden en zet David het huis uit.Van jaar tot jaar wordt de situatie onhoudbaar. Psychiaters, politie, afkickcentra, zenuwinrichtingen - alles komt er aan te pas, maar niets helpt. Dan pleegt zijn vriend Bennie zelfmoord. Simon stort volledig in en Len besluit om een paar maanden naar een vriendin in Amerika te gaan. Daar maakt Len kennis met Anonymous Families, groepen ouders van junkies die een oplossing zoeken voor hun eigen geruïneerde levens met maar een uitweg: " laat de kinderen los".

Weer in Holland terug stichten Len, Simon en Gerrie ( Tom doet niet mee ) een soortgelijke groep met aanvankelijk succes.Len en Simon weten tenslotte tot een compromis met de toestand te komen, maar David is al lang niet meer te redden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen