U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Pieter Aspe - De Vierde Gestalte.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/3478862/ en is laatst upgedate op 03/04/2003.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1712 woorden.


1. Hoe ben ik tot mijn keuze gekomen?


Bij de keuze van mijn boek heb ik niet gekeken naar de dikte, niet naar de titel of wat dan ook. De keuze van mijn boek hing grotendeels af van mijn keuze van de schrijver. Ik zou en moest een boek kunnen lezen van Pieter Aspe.

Daarom dat ik ook gekozen heb voor een boek van Pieter Aspe. Pieter Aspe is, naar mijn persoonlijke mening, een van de beste schrijvers van misdaadromannen die er bestaan. Hij is een geweldige schrijver die mij heeft kunnen overtuigen dat ik altijd voor zijn boeken moet gaan als ik een verslag moet maken van een boek. Zijn boeken lees ik enorm graag omwille van het feit dat ik het boek in één ruk wil uitlezen en dit heb ik nog bij geen enkel ander boek ondervonden. Het vorige boek ‘De vijfde macht’ heeft er mij dan weer van overtuigd dat Pieter Aspe inderdaad een schrijver naar mijn hart is. En in dit boek heb ik hetzelfde weer ondervonden.

2. Korte samenvatting


Het boek begint wanneer het lijk van een jonge kalligrafe Trui Andries wordt gevonden in het kanaal langs het apartement waar ze woonde. Eerst blijkt dat de jonge kalligrafe zelfmoord heeft gepleegd maar al vlug blijkt, aan de hand van een genie genaamd Raf Geens, dat het om een moord ging waarbij er gif wordt toegediend aan het slachtoffer. Wordt de juiste hoeveelheid toegediend, dan laat de moord geen sporen na. Commissaris Van in en zijn partner Versavel worden aan de zaak gezet.Naarmate het onderzoek vordert, merken de beide agenten dat hoe dieper ze graven, hoe verder ze afdwalen. Dan komt Saartje Maes, een zogenaamde journaliste die alles van kortbij wilt volgen zodat ze er later een artikel over kan schrijven, op de proppen. Later blijkt dat ze inspecteur van de staatsveiligheid is en dat ze ook achter dezelfde jaagt. Saartje Maes is de rechtstreekse rivaal van Hannelore, Van In’s vrouw.

Op een dag krijgen ze bericht van een anonieme tipgever dat de dader waarop ze aan het jagen zijn, een groots plan aan het voorbereiden is en dat er iets verschrikkelijks staat te gebeuren. Dan gebeurt er de massamoord op de kerkgangers tijdens een zondagsmis waarbij 8 mensen om het leven komen. Van in en Versavel proberen verbanden te leggen tussen de moord op Trui en de massamoord op de kergangers. Ze komen tot de conclusie dat het om een satanische sekte gaat. Doorheen de zovele aanwijzingen en de verschillende sessies waarbij er wordt ondervraagd wordt, hebben ze het gevoel dat ze dichter en dichter aan het komen zijn. Hannelore is doorheen het hele verhaal zwanger. Wanneer ze uiteindelijk moet gaan bevallen en wordt opgenomen in de kraamafdeling van het ziekenhuis, is in dat zelfde ziekenhuis een eliminatie van een getuige bezig door de befaamde Venex, diegene die het hele verhaal al gezocht wordt. Wanneer dit ontdekt wordt door een verpleegster, slaat hij op de vlucht. Van In is ondertussen aangekomen in het ziekenhuis en staat in de gang een blikje cola uit de cola automaat te pakken. Plots ziet hij Raf Geens, het gekke genie die het ontdekt had van het gif dat werd gebruikt op Trui Andries, komen afstormen van de trappen. Dan richt Raf een geweer op Van In en wordt het Van In al snel duidelijk Raf Geens eigenlijk Venex is, de persoon achter de moord op Trui Andries en de massamoord. De situatie is een hele chaos. Venex, met het geweer gericht op de zwangere buik van Hannelore, Van In die met het zweet tot in zijn schoenen staat en de kraamafdeling geheel ontuimd op verzoek van Venex. Uiteindelijk wordt de situatie meester gemaakt door een reddingsteam, waarbij Venex het niet haalt en Hannelore bevalt van Van In’s eerste kind!

3. Titelbeschrijving


In al zijn duivelse boosheid pleegt Satan zich in vier gestaltes te manifesteren: hij verleidt, hij misleidt, hj manipuleert en hij bedriegt. De mysterieuze en befaamde Venex waant zich de reïncarnatie van Satan op aarde. Hij is een geboren bedrieger, die er alles voor over heeft om zijn eeuwige honger naar macht en geld te stillen. Venex heeft allang gezien dat in ons tijdsgewricht onderwerpen als satanisme en esoterie op een ruime publieke belangstelling kunnen rekenen. In zijn mercantiele geest is het plan gerijpt om munt te slaan uit het naïeve geloof in de nakende toekomst van de antichrist.

4. Oordeel


4.1 Personages


Alle peronages worden goed uitgewerkt in het verhaal, zowel innerlijk als uiterlijk.

Er zijn 2 soorten van personages in het verhaal. Aan de ene kant heb je Van in en aan de andere kant de rest.

Het hoofdpersonage in het verhaal is Van In. Van In is het enige personage waar echt aandacht aan wordt besteed. We weten zijn gevoelens ten opzicht van de andere personages:“ Dan ga ik bij je moeder logeren.”

“ Jij, naar mij moeder!”

Van In verhield zich tot zijn schoonmoeder als Mozes tot het gouden kalf.

Als je die twee een moment alleen liet, kwamen er gegarandeerd brokken van!Hij is ook de enige die veranderingen ondergaat doorheen het verhaal. Hij is een gewone man die houdt van het leven ook al heeft hij het soms zwaar te verduren. Hij gelooft in de liefde en houdt zeer veel van Hannelore. Hij is zeer menslievend en dus ook een goede gesprekspartner. Wat zijn uiterlijk betreft komen we niet meer te weten dat hij van middelbare leeftijd is.Dan heb je ook nog de andere personages: Hannelore Martens, Guido Versavel, Saartja Maes, Jonathan Devries, ...

Deze personages worden ook goed omschreven wat betreft uiterlijk en innerlijk. Aspe deelt hun grootste karaktertrekken mee, maar pas naarmate het verhaal vordert komen we meer te weten over hun karakter. Een voorbeeld van zo’n verandering die Saartje Maes ondergaat doorheen het verhaal:

  1. ‘Laat steeds zien dat jij de baas bent, hadden ze haar destijds geleerd en maak alleen gebruik van dreigementen als je die hard kunt maken. Hoewel acteren haar sterkste kant niet was, vond ze toch dat de akelige agent een lesje verdiende.’

  2. ‘Eigenlijk vielen die twee flikken nog best mee. Waarom zou ze nog langer de rol van hautaine tante spelen? Gedraag je zelfverzekerd, hadden ze haar tijdens haar opleinding ingepompt. Laat steeds zien dat je de baas bent. Verleid en heers. Wat een onzin! Ze konden de pot op in Brussel. Vanaf nu wilde ze gewoon zichzelf zijn. Het spelletje had lang genoeg geduurd.’4.2 De vertelstijl


De vertelstijl in het boek is een auctoriële vertelstijl. De verteller van het boek schrijft alsof hij een ooggetuige is en elke gedacht van de personages kent. De gedachten van het hoofdpersonage werkt hij het beste uit. De rest van de personages’ gedachten worden ook goed omschreven. Aspe gebruikt ook rare typeringen. Gewoon voor de lol...

  • “Benson im Himmel!” – hij wil zeggen dat hij in de hemel is-

  • „Ego te absolvo!“ – Latijns voor: Ik geef alles voor je!-4.3 Spanning


De spanning in het boek wordt stilletjes aan opgebouwd. Doorheen het hele verhaal ervaren we wel spanning omdat we de gedachten van de personages kennen. Maar Aspe streeft naar een climax. Het einde van het verhaal ervaar ik dan ook als een soort van bom waarin alles in een klap duidelijk wordt en de spanning direkt wordt afgelaten als een ballon die leegloopt.

4.4 Ruimtegebruik


Aspe besteed enorm veel aandacht aan de ruimte. Als een personage ergens binnen gaat wordt uitvoerig besproken wat er allemaal te zien valt. Je kijkt als het ware door de ogen van het personage. Hij gebruikt de ruimte voortdurend. Ook als hij ze niet gebruikt, omschrijft hij ze uitvoerig. Hiermee maakt hij gebruik van het feit dat hij een Bruggeling is. Want hij laat al zijn verhalen in Brugge afspelen zodat hij de omgeving goed kan omschrijven.”Mijn man zit in zijn atelier. Hij schildert moet u weten. Volgend jaar exposeert hij in de Brugse Hallen.”

Ze zweefde als een gewatteerde bosnimf door de gang. Van In en Versavel volgden haar. Als Guy Deridder geen succes oogste met zijn schilderijen, kon hij nog altijd naar het Guinness Book of Records schrijven. Na Graceland was dit ongetwijfeld het onbetwiste Kingdom of Kitsch. Roze behangpapier met groene kabouters, vergulde telefoons, kristallen luchters, een knalgeel bankstel, overgordijen met opgenaaide strasstenntjes, ..., een verzameling Barbiepoppen in een leeg aqarium en twee paar pantoffels met de beeltenis van Maria en Jozef.

“We hebben bezoek, Guy!”Als hij ze gebruikt dan is het de ene keer contrasterend en de andere keer weer begeleidend.

Contrasterend: Hannelore en Van In hebben de dag ervoor ruzie gemaakt en nu wordt Van In alleen wakker in zijn eigen huis:“Een huis zonder vrouw is een kille plaats om in te wonen. Van In werd wakker in een koud bed. Eenzaam. Hij rook zijn eigen lichaam. Zurig. De geur van een vrijgezel die te laat in slaap is gevallen.”Begeleidend: Hannelore en Van In hebben het bijgelegd en ze heeft juist eten voor hem gemaakt.

“Er dreef een heerlijke etenslucht door de keuken wat hem aan vroeger deed denken, toen zijn moeder op zondag rosbief met bloemkool klaarmaakte.”

4.5 Motief


Het belangrijkste motief achter het religieuze gevoel is hebzucht. De blijvend durende zoektocht naar alsmaar meer en meer. Venex is uit op macht en geld. Veel geld. En hij is tot alles in staat om alsmaar meer geld te kunnen verkrijgen, al moet hij daarvoor verleiden, manipuleren, misleiden en bedriegen. De Satan hier op aarde die naar niets omkijkt, niet een grijntje respect heeft voor zijn medemens en alles doet op zijn doel te bereiken.

5. Besluit


‘De vierde gestalte’ door Pieter Aspe is een prachtig boek. De stijl, de zinsconstructies, het verhaal op zich en de gebeurtenissen die elkander mooi opvolgen. Dit alles heeft ervoor gezorgd dat ik met volle teugen van dit boek heb kunnen genieten. Je wordt meegesleurd in het verhaal en je maakt alles mee. Je ervaart de gebeurtenissen intens en je kunt je inleven in het verhaal. Je voelt mee met de personages en soms heb je ook het gevoel alsof jij het mysterie moet oplossen. Je begint echt mee te denken.Het is een echte aanrader naar de rest toe en daar kan ik echt niets meer aan toevoegen. Wil je een goed boek lezen dat je het gevoel geeft dat je er met je neus op zit, dan moet je zeker voor dit boek gaan. Het leest vlot en je kan perfect volgen. Pieter Aspe mag een waardig schrijver genoemd worden.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen