U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Pieter Aspe - De Vierde Gestalte.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/4460226/ en is laatst upgedate op 29/03/2002.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 965 woorden.


1. Inleiding
“De vierde gestalte” is de vierde misdaadroman van de hand van Aspe. Voor deze misdaadroman verschenen: “Het vierkant van de wraak”, “De Midasmoorden” en “De kinderen van Chronos”.


Voor enkele van zijn romans werden de filmrechten verkocht en zijn verhalen zijn bewerkt tot een reeks luisterspelen op Radio 2.
ASPE P., De vierde gestalte. 4de druk, Antwerpen/Amsterdam, Manteau, 1998, 294 blz.
2. Onderwerp
De titel “De vierde gestalte” geeft op het eerste zicht de inhoud niet prijs. Op de achterflap krijg je al iets meer uitleg over deze zin.


“In al zijn duivelse boosheid pleegt Satan zich in vier gestaltes te manifesteren: hij verleidt, hij misleidt, hij manipuleert en hij bedriegt.”


Venex is een drugdealer die uit is op macht en geld. Hij is leider van een satanische sekte en ruimt iedereen, die hem niet aanstaat uit de weg. Venex beloont zijn trouwe volgelingen met heroïne en XTC. Hij kan deze bemachtigen door connecties in het rijkswachtmilieu.


“De vierde gestalte” handelt dus over problemen van deze tijd: geldzucht, een zoektocht naar geloof, drugs, manipulatie, trouw, …
3. Gebeurtenissen
De goddeloze en mysterieuze Venex is de incarnatie van Satan op aarde. Hij is een geboren bedrieger, die er alles voor over heeft om zijn eeuwige honger naar macht en geld te stillen. Venex heeft allang gezien dat in ons tijdsgewricht onderwerpen als satanisme en esoterie op een ruime publieke belangstelling kunnen rekenen. In zijn mercantiele geest is het plan gerijpt om munt te slaan uit het naïeve geloof in de nakende komst van de antichrist.
In een sloot bij een flatgebouw wordt op een dag het lijk gevonden van de jonge kalligrafe, Trui Andries. Het onderzoek wijst uit dat Trui niet verdronken is, maar vergiftigd werd met een uiterst zeldzaam product dat, als het op de juiste wijze wordt toegediend, geen sporen achterlaat.


Bij zijn onderzoek naar de verdachte dood van deze jonge vrouw, krijgt commissaris Pieter Van In lucht van een ingenieus en ultiem plan, dat door Venex is beraamd. Van In wil aan zijn gevaarlijke praktijken een eind maken. Maar tijdens zijn onderzoek wordt Van In geënerveerd door twee vrouwen. De eerst is Saartje Maes, een jonge, aantrekkelijke vrouw die zich uitgeeft als journaliste maar later een inspecteur uit Brussel blijkt te zijn. Langs de andere kant staat Hannelore, Van In’s vrouw. Zij staat op het punt te bevallen en is ziekelijk jaloers op Saartje. Ze denkt zelfs dat Van In een relatie met haar heeft. Maar hard als Van In is, zet hij door. Op het moment dat Hannelore wordt opgenomen in het ziekenhuis voor de bevalling, vindt er in het ziekenhuis ook een wilde achtervolging plaats. Venex wil de laatste getuige het hoekje om helpen, maar wordt betrapt door de zuster van wacht. Hij slaat op de vlucht en komt op de gang Van In tegen, die rustig tegen hem begint te praten. Van In herkent hem immers als Raf Geens, de laborant die het gif waarmee Trui om het leven werd gebracht heeft opgespoord. Maar Raf is niet opgezet met de praatjes van Van In en gijzelt hem samen met Hannelore en Saartje.


Op het moment dat Hannelore haar water breekt, valt een speciale eenheid de kamer binnen en deze kan Raf uitschakelen. Zo kan Hannelore rustig bevallen van een tweeling, terwijl Van In samen met zijn collega’s de goede afloop viert.
4. Personages
Het hoofdpersonage is commissaris Van In, een zeer goed speurder die zeer goed het gedrag van bepaalde personen kan analyseren en een monstergeheugen heeft. Hij is zo nu en dan wel wat koppig maar dat charmeert hem ook wel.


Zijn vrouw is substitute Hannelore. Zij is in dit boek zwanger en staat op het punt om te bevallen. Ze kan Van In meestal kalmeren, of op andere gedachten brengen. Alleen is ze dit keer jaloers op Saartje Maes. Hannelore voelt zich niet meer mooi en denkt dat haar man dat ook vindt en troost zoekt bij andere vrouwen.


Van In’s assistent is Guido Versavel. Over hem is niet veel verteld in het verhaal, enkel dat hij homo is en een snor heeft.


Dit zijn de personages die altijd voorkomen in boeken over Van In.
In dit boek komen ook nog vele andere personages voor zoals:


Saartje Maes: een inspecteur die zich uitgeeft als journaliste en het onderzoek op deze moordzaak op de voet volgt. Jonathan, een volgeling van Venex en de laatste getuige die uit de weg moet geruimd worden. Jonathan groeide op in een weeshuis waar Trui Andries werkt als opvoedster. Jonathan was verliefd op haar, maar Trui had een relatie met Jasper, de zoon van een bekende psycholoog. Jasper is aan lager wal geraakt en runt nu een huwelijksbureau. Hij is eveneens een volgeling van Venex. Deze laatste is een duistere persoon, tot hij ontmaskerd wordt aan het einde van het verhaal. Hij blijkt Raf Geens te zijn. Raf is een slordige laborant, die voor niets of niemand uit de weg gaat om zijn doel te bereiken.
5. Bouw
Het verhaal is opgebouwd vanuit twee standpunten, dat van de politie en dat van Venex en zijn volgelingen. Maar dit maakt het lezen niet ingewikkeld omdat het goed is aangegeven. Een aantal witregels zorgen hiervoor. Het verhaal loopt goed door en leest vlot.
6. Taalgebruik
Het taalgebruik is meestal zeer duidelijk. Soms komen er een paar zinnen in het Brugs dialect voor. Dit is soms moeilijk te begrijpen, maar maakt het geheel wel aangenaam en grappig.

7. Eindoordeel
“De vierde gestalte” is een spannend boek dat zeer vlot leest. Het geeft de lezer het gevoel zelf mee te spelen in het verhaal en het mysterie op te lossen.


Een echte aanrader voor wie van misdaadromans en thrillers houdt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen