U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Herman Brusselmans - Vrouwen Met Een Iq.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=689 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 672 woorden.

Vrouwen met een IQ (H.Brusselmans)Stijl:De stijl is eenvoudig, hier en daar zijn de zinnen wat te lang. Ik heb één grote kritiek: Bij het citeren van gesprekken wordt steeds hetzelfde werkwoord "zeggen" gebruikt. Ik weet dat dit niet simpel is, maar ietwat meer variatie had toch wel gemogen. De gebeurtenissen worden gezien door de ogen van de hoofdfiguur, namelijk Herman Brusselmans zelf.Wat klaagt hij aan:Het leidmotief in dit verhaal is Brusselmans theorie dat alles en iedereen vervangbaar is. Vandaar de dubbele personages, die hij dan ook regelmatig verwart. Dit vervangen gebeurt soms zeer letterlijk: De ene poetsvrouw vervangt de andere, de twee groepen die Elephant heten worden samengevoegd, en Brusselmans' motor wordt vervangen door een andere. De grote uitzondering hierop is Judy, een meisje dat hij ontmoet in een ziekenhuis, en dat hij vanaf dat moment als "de vouw van zijn leven" gaat beschrijven, waaruit blijkt dat ze onvervangbaar is, dus is er maar één van.. Hierdoor verandert de zienswijze van de hoofdpersoon compleet. Vroeger was hij alleen uit op seks, nu draait alles om Judy. Ik vind dit zo leuk, omdat hieruit blijkt dat de hoofdpersoon ook nog een gevoelige kant heeft.Een ander thema is de onzekerheid. Brusselmans voelt zich kennelijk onzeker over allerlei zaken, gaande van de vraag of het lichtje in zijn koelkast wel uitgaat als hij de deur dichtdoet, tot en met de vraag of Judy wel van hem houdt. (Ze beweert van wel, maar hij twijfelt eraan.)Hij klaagt ook over het materialisme, en de oppervlakkigheid van "de mens van tegenwoordig", en over de lichtheid van hun bestaan.Mijn mening:Wanneer je even stil staat bij de boeken van Brusselmans en er over nadenkt, dan vind ik wel dat hij gelijk heeft, maar soms zegt hij het op een nogal groffe manier. Wanneer ik het oppervlakkig las, leek het mij een zieke man die zoiets schrijft.De schrijver:

Geboren: 1957

Debuut: Het zinneloze zeilen (1982, verhalen)

Genres: Roman, novelle, kort verhaal, column, toneel, essay

Bijzonderheid: Noemt zichzelf de 'Mooie Jonge Oppergod'. Kreeg in 1999 een proces aangespannen door mode-ontwerpster Ann Demeulemeester, omdat hij in zijn boek Uitgeverij Guggenheim denigrerende opmerkingen en sexuele fantasieën over haar uitspreekt.

Citaat: 'Ik hoor dat ik soms zeer arrogant overkom als ik optreed, omdat ik een glas bier in mijn hand hou, een sigaret in de andere en de macho speel. Dat wil nog niet zeggen dat ik ben zoals ik doe. Eigenlijk ben ik vrij bescheiden en asociaal. Ik kom vrijwel nooit buiten, bezoek geen kroegen en zit het liefste thuis.'

Recent werk: Zul je mij altijd graag zien (1997, tweede deel van zijn autobiografie), Meisjes hebben grotere borsten dan jongens (1997, poëzie), Logica voor idioten (1997, roman), Bloemen op mijn graf (1998, proza), Nog drie keer slapen en ik word wakker (1998, roman)

Bibliografie:

1982 Het zinneloze zeilen (verhalen)

1984 Prachtige ogen (roman)

1985 De man die werk vond (roman)

1986 Heden ben ik nuchter (roman)

1987 Zijn er kanalen in Aalst? (roman)

1988 De Geschiedenis van de Vlaamse Letterkunde. Van 12 mei 1136 tot 17 oktober 1984 (essays)

1988 Iedere zondag sterven en doodgaan in de week (novelle)

1989 Dagboek van een vermoeide egoïst (roman)

1989 De Canadese muur (toneel, samen met Tom Lanoye)

1989 De Geschiedenis van de Wereldliteratuur (columns)

1990 Vlucht voor mij (roman)

1991 Ex-schrijver (roman)

1992 Het mooie kotsende meisje (verhalen)

1993 Ex-minnaar (roman)

1994 Ex-drummer (roman)

1994 Het oude nieuws van deze tijden (roman)

1995 Kou van jou (bevat: Heden ben ik nuchter, Zijn er kanalen in Aalst?, Dagboek van een vermoeide egoïst en Vlucht voor mij)

1995 De terugkeer van Bonanza (roman)

1995 Vrouwen met een IQ (roman)

1996 Autobiografie van iemand anders

1996 Guggenheimer wast witter (roman)

1996 Trilogie voor beginners (bevat: Het zinneloze zeilen, Prachtige Ogen en De man die werk vond)

1997 Zul je mij altijd graag zien (tweede deel van zijn autobiografie)

1997 Meisjes hebben grotere borsten dan jongens (poëzie)

1997 Weg met de literatuur (bevat: De geschiedenis van de wereldliteratuur en De geschiedenis van de Vlaamse letterkunde)

1997 Logica voor idioten (roman)

1998 Bloemen op mijn graf (verhalen, columns, toneel, essays)

1998 Nog drie keer slapen en ik word wakker (roman)

1999 Het einde van mensen in 1967 (roman)

1999 Uitgeverij Guggenheimer (roman)
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen