U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Al-mamlaka Al-'arabiya As-sa'udiya - Saudi-arabië Ingezonden Door: Koen Categorie:.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=688 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Aardrijkskunde en het aantal woorden bedraagt 449 woorden.

1 Basisgegevens Saudi-Arabië:

Politiek

Naam land Koninkrijk Saudi-Arabië(Al-Mamlaka Al-'Arabiya As-Sa'udiya)

Regeringsvorm absolute monarchie

Staatshoofd koning Fahd Bin Abdul Aziz Al-Saud

Geografie

Oppervlakte 2.149.690 km2(52 x Nederland)

Hoofdstad Riad

Tijdsverschil met België zomertijd + 1 één uur,wintertijd + 2 uur

Bevolking

Bevolkingsaantal 23 miljoen (schatting, 2001)

Bevolkingsgroei 3,27 procent (schatting, 2001)

Taal Arabisch

Religie islam

Economische indicatoren

Bruto Binnenlands Product (BBP) 169,8 miljard US dollar schatting 2001)

BBP per hoofd van de bevolking 8.090 US dollar (schatting 2001)

Groei BBP 4,5 procent (2000)

Stijging consumentenprijzen -0,8 procent (2000)

Munteenheid Saudische rial(1 US dollar is 3,745 SR)Geografie

Saudi-Arabië beslaat bijna 80 procent van het Arabisch Schiereiland. De totale oppervlakte bedraagt ongeveer 2.150.000 km2, oftewel 52 maal de oppervlakte van Nederland. Saudi-Arabië is het grootste land van het Midden-Oosten. De definitieve grenzen met de meeste buurlanden - Koeweit, Jordanië, Irak, Jemen, Oman Quatar, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) - zijn nog niet in alle gevallen vastgesteld, waardoor de opgave van de totale landoppervlakte in verschillende bronnen kan variëren.Klimaat

Saudi-Arabië behoort tot de droogste en heetste landen ter wereld. Alleen in het uiterste noorden en zuiden valt jaarlijks gemiddeld meer dan 100 mm regen. Temperatuur, neerslag en luchtvochtigheid verschillen per regio. In het westen en oosten is het heet en vochtig in de zomermaanden met maximumtemperaturen oplopend tot 42 graden Celsius. De winters zijn ook vrij warm, gemiddeld ongeveer 16 graden Celsius. In het gebergte is het zowel 's zomers als 's winters aanzienlijk koeler. De meeste neerslag valt in het zuidwesten in het Asir-gebergte; de regenval kan daar oplopen tot circa 500 mm per jaar. Het binnenland heeft een droog landklimaat met grote temperatuurverschillen. In de zomer (mei tot oktober) zijn maximumtemperaturen boven de 50 graden Celsius hier geen uitzondering, terwijl de winters koel zijn met 's nachts temperaturen tegen het vriespunt. Zowel het binnenland als de oostkust worden regelmatig geplaagd door zandstormen.Bevolking

Bevolkingsomvang

Saudi-Arabië telt ruim 23 miljoen inwoners, waarvan naar schatting rond de 30 procent van buitenlandse afkomst is. Al deze mensen moeten gemiddeld met z'n tienen een vierkante kilometer delen. De Saudische bevolking bestaat voor 90 procent uit Arabieren en voor bijna 10 procent uit Afro-Aziaten, die allen moslim zijn. Het betreft daarbij vrijwel uitsluitend Soennieten; alleen in Al-Hasa (Oostprovincie) bestaat een Shi'ietische minderheid.

Bevolkingsgroei

De bevolkingsgroei van de autochtone bevolking is ruim 3 procent per jaar. Dat is naar internationale maatstaven gemeten zeer hoog. Meer dan 60 procent van die bevolking is nu jonger dan 24 jaar en de regering maakt zich zorgen over het arbeidsperspectief van de opgroeiende jeugd. Officiële werkloosheidscijfers worden niet bekendgemaakt, maar geschat wordt dat ruim 25 procent van de jongeren geen werk heeft. De beroepsbevolking wordt geschat op ongeveer 8,8 miljoen.

Voornaamste steden en aantal inwoners

Stad Aantal inwoners

Riyad 2.776.000

Djedda 2.046.000

Mekka 966.000

Medina 608.000

Dammam 482.000

Taif 416.000Bestuurlijke organisatie

Monarchie

Saudi-Arabië is een absolute monarchie, gebaseerd op de Koran. De huidige koning Fahd Bin Abdul Aziz Al-Saud, die in 1982 aan de macht kwam, komt uit een zeer grote familie, de Al-Saud.

einde
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen