U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Carry Slee - Spijt.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=687 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2012 woorden.

Zakelijke gegevens:

Schrijfster: Carry Slee

Eerste druk: de eerste druk kwam uit in 1996

Uitgeverij: Van Holkema & Warendorf / Unieboek BV, Houten.Inhoud:Hoofdpersonen:David:

Komt niet gemakkelijk uit z’n bed blz. 3

Hij is verliefd op Vera blz. 13

Vindt het niet leuk dat Jochem wordt gepest blz. 76Jochem:

Jochem wordt veel gepest hele boekBijpersonen:Sanne, Justin en Remco: de pestkoppen waaraan Jochem al deze ellende aan te danken heeft. Als zij er niet waren geweest, dan werd Jochem niet gepest en was hij er nog geweest!Moeder van David:

Een veel te drukke met baan hebbende huisvrouw, die heel stevig in haar schoenen staat en voor haar mening opkomt, behalve tegenover haar moeder. Ze doet precies wat zij wil, en egt haar nooit wat ze ervan vind.Niels:

Beste vriend en klasgenoot van Davit. Hij zit ook in de schoolkrantVera:

Klasgenoot van David, waar Davit helemaal gek van is. Zij zit ook in de schoolkrant.Nienke de graaf:

Vriendin van Jochem. Ze was zijn buurmeisje. Ze wil Jochem helpen maar dat ik moeilijk omdat ze zover weg woont. Vroeger hielp ze wel, ook al werd ze er zelf mee gepest.Probleem hoofdpersonen:

Davit moet constant zien hoe Jochem wordt gepest. Hij ergert zich er aan. Op een avond is hij bij Jochem. Davit belooft hem dat hij bij hem kan komen als ze hem weer pesten.

Op het klassen feest loopt verkeerd af. Terwijl Davit met zijn eigen probleem diep in de put zit komt Jochem naar hem toe voor hulp, maar Davit roept: donder op! Jochem pleegt dezelfde avond zelfmoord.Waar en warneer het verhaal zich afspeelt:

Het verhaal speelt zich in de jaren negentig af. Op school en in de plaats waar Davit woont.

Genre:

Het genre is dramaSamenvatting:

David zit in de 2e klas van de middelbare school. Hij heeft het best wel naar zijn zin. De klas is best gezellig. Alleen vindt hij het pesten niet leuk. Jochem een jongen die nogal dik is wordt altijd gepest op school, eigenlijk door iedereen, nou ja, er zijn er een paar die echt pesten, dat zijn: Sanne, Remco en Justin, maar de rest doet er niets aan, en Jochem zelf ook niet. Hij komt niet voor zichzelf op. Hij laat een beetje met zich sollen. Wat ze ook met hem doen, hij doet nooit iets terug. Iedereen vindt eigenlijk dat zij te ver gaan, maar ondertussen gebeurt er niets anders. David is er daar ook een van, die vind dat ze te ver gaan, maar hij durft er niets van te zeggen. Sanne, Remco en Justin willen niet dat Jochem op de klassenfoto gaat. Daarom hangen ze zijn kleren in een boom op als Jochem onder de douche staat. Als Jochem na het douchen de kleedkamer in komt, ziet hij dat zijn kleren zijn verdwenen. Maar als hij uit het raam kijkt ziet hij ze hangen. Als hij dan de wc in gaat, sluiten ze hem op. Na een poosje komt de leraar controleren of iedereen al weg is, maar hij controleert de wc niet, waar Jochem nog in zit.

In de pauze merkt David dat hij z'n Frans niet bij zich heeft. Sanne ziet Jochems tas openstaan en haalt ongemerkt zijn boek er uit en geeft het aan David.

Ze verbazen zich er wel over, als Jochem even later wel in de les Frans zit. David voelt zich wel schuldig.

‘s Avonds merkt David dat hij Jochem’s boek nog heeft en besluit het op verzoek van z’n ma terug te brengen. Als hij bij Jochem aankomt zet zijn moeder chips op tafel met wat drinken. Hij komt er achter dat Jochems ouders niets van het gepest weten. Jochem vertelt David dat hij een hele goede vriendin heeft: Nienke. David heeft medelijden en zegt dat Jochem bij hem moet komen als hij hulp nodig heeft.

David gaat naar de bieb. Hij komt Jochems moeder tegen en zij vraagt waar Jochem is. David weet niet wat zij bedoeld. Dat gaat hij uitzoeken. Hij komt er achter dat Jochem de krantenwijk van Remco loopt. David vraagt waarom hij liegt tegen zijn moeder. Hij krijgt het uitgelegd. Als Jochem zijn krantenwijk loopt dan stoppen ze met pesten.

Eindelijk is het zover, het is de avond van het klassenfeest. David weet nu zeker dat hij verkering gaat vragen aan Vera en zoekt haar op. Als David in de gang komt ziet hij Vera zoenen met Youssef. David kan het niet geloven. Ondertussen dwingen Sanne, Justin en Remco Jochem met een spelletje likeur te drinken. Als hij dat niet doet gieten ze hem in zijn mond, zodat hij moet overgeven. Daar komen Sanne, Justin en Remco alweer en willen hem in zijn eigen overgeef rollen. Jochem roept David om hulp maar David roept: ‘Rot op!’ Die is te druk met zijn eigen verdriet. En heeft dus even geen oog voor de situatie waarin Jochem zich bevindt.

De volgende dag heeft hij zo’n spijt van wat hij heeft gezegd hij was alleen maar met zijn eigen verdriet bezig. Die dag vertelt de rector ook dat Jochem niet thuisgekomen is. Nu heeft hij nog meer spijt en hij meldt zich ziek. Hij gaat op zoek naar hem. Samen met die hele goede vriendin van Jochem, Nienke. Hij weet haar nummer te achterhalen en haar te bereiken. Als Nienke van de situatie hoort komt ze meteen naar David toe, om samen te gaan zoeken. David pikt haar op van het station. En samen fietsen ze naar de camping net buiten het dorp waar Jochem nog wel eens heen ging, als hij er niet meer tegen kon.

Toen zij daar aankwamen, en de caravan binnendrongen, zagen ze tot hun verbazing geen enkel spoor van de aanwezigheid van Jochem. David raakt al een beetje in paniek. Maar Nienke zegt dat er nog een plek kan zijn waar hij kan zijn. Ze fietsen verder naar een meertje, niet ver van de camping af. Daar aangekomen schrikken ze enorm. Nienke ziet de tas van Jochem. Samen gaan ze terug om iedereen te informeren. ‘s Avonds wordt Jochem opgedoken door duikers. Iedereen is erbij. De hele klas, alle leraren, de ouders, iedereen. Maar Jochem is dood. Niemand kan het geloven. David neemt nog vaak afscheid. De redactie van de schoolkrant waar hij in zit hebben een pestlijn opgericht. Om te zorgen dat zoiets niet nog een keer gebeurt.

Als David iemand moet helpen met liefdesproblemen vindt hij dat niet leuk Eerst zou Niels dat doen, maar die kan niet meer, dus gaat hij maar. Daar aangekomen blijkt Vera het meisje met liefdesproblemen te zijn en ze krijgen verkering.Het verhaal in een paar zinnen:

David is verliefd op een meisje uit zijn klas, maar een andere jongen pakt haar af. Ondertussen wordt een Jongen uit Davits klas enorm gepest. Uit eindelijk pleegt hij zelfmoord.

Lees ervaringen beschrijven:Het mooiste stuk uit het boek:

Het zware gevoel blijft. Zo veel ze op weg naar de camping spraken, zo stil zijn ze nu. David heeft maar een gedachte. Ze moeten Jochem bij het meer vinden. Hoe dichter ze de plek naderen, hoe sterker het gevoel wordt.

Hier naar rechts. Rechtdoor.Linksaf.Het is zo'n beetje het enige wat Nienke nog zegt. David heeft geen idee waar ze langs zijn gekomen. Hij weet niet eens hoe lang ze fietsen, het kan een half uur zijn, maar ook twee uur.

Hij denkt aan Jochem die hier na het klassenfeest gelopen heeft, helemaal alleen, in dit mistroostige landschap. Tot nu toe zijn ze geen voorbijganger tegengekomen, alleen een boer op een trekker. Wat moet het hier in het donker onheilspellend zijn. Hoe verloren moet je je voelen als je je niet eens omdraait en toch maar kiest voor de warmte van je bed, voor je veilige eigen kamer.

Hier is het,' zegt Nienke.

David legt zijn fiets in het gras en volgt Nienke over een smal pad. Af en toe snijdt er een tak langs zijn gezicht, maar dat voelt hij niet eens. Hij ziet alleen de open plek aan het eind van het pad dat uitzicht geeft op het meer.

Als ze Jochem niet zien, zetten ze hun handen aan hun mond.

"Jochem!" Schalt het over het water.

Terwijl ze voortdurend zijn naam roepen zoeken ze de omgeving af. Overal waar Nienke ooit met Jochem is geweest, kijken ze. Ze slaan geen plekje over. Na een tijdje kijkt Nienke David wanhopig aan. "Hij is hier echt niet."

"We kunnen naar zijn huis bellen," zegt David. "Misschien weten zijn ouders inmiddels meer."

"Laten we maar gaan. Deze kant op, dan hoeven we niet helemaal om te lopen."

"Jochem!" Roept Nienke nog een keer en ze tuurt over het water. Dan pakt ze Davids hand. "Daar…!" Haar stem klinkt hees en haar gezicht is spierwit. Ze wijst naar het water. "Daar drijft Jochems tas…"redenering:

Heel dapper van David dat hij zelf gaat zoeken. En dat hij met Nienke afspreekt terwijl hij haar niet eens kent.

Ik kon wel huilen bij dit stukje. Je leeft zo met de mensen in het boek mee. Als of je zelf daar aan de waterkant staat te huilen.Eerste reactie:

Mooi heel mooi. Er stonden soms tranen in mijn ogen. Zo mooi. David was aan het einde zo dapper. Hij gaat gewoon zelf naar Jochem zoeken met een wild vreemd iemand.Onderwerp:

Het is een onderwerp waar iedereen mee te maken heeft. Er wordt in elke klas op elke school wel iemand gepest. Als ik David was, was ik al naar die Nederlands leraar gestapt en verteld dat ik er mee zit dat Jochem gepest wordt.

Ik had wel van tevoren verwacht dat Jochem uiteindelijk dood zou zijn. Ik wist nog niet hoe. Zelfmoord of vermoord door die drie pestkoppen.

Zelf heb ik dezelfde mening uit het boek: pest niet! De gepeste moet zich ongelofelijk rot voelen dat je gewoon echt rare dingen gaat doen.Gebeurtenissen:

Het verhaal bevat veel verschillende gebeurtenissen om het verhaal spannend te houden. Je leest dingen over thuis, de schoolkrant, pesten en vrienden. Als je alleen pesten doet wordt het eentonig en onecht.

De gebeurtenissen zijn verschillend. Niet allemaal spannend boeiend of mooi. Dan zit er weinig variatie in en dan is het een saai boek. Hoe Jochem wordt gepest vind ik dramatisch. Hoe rot moet je je wel voelen. En aan het einde vindt ik schokkend hoe ze Jochem drank voeren. En in zijn kots laten rollen. Grappig vind ik hoe Niels David en Vera samen laat komen. Je kan lezen dat hij er goed over na heeft gedacht.Personages:

David is in het verhaal veranderd. Van een rustige normale jongen naar een dappere gozer. In het begin durfde hij niks en was hij verlegen en aan het einde is hij van plan verkering te vragen. En zelf Jochem te gaan zoeken.

Dankzij hem en Nienke is Jochem veel eerder gevonden. Als ze het aan de politie over hadden gelaten was het iets van een week of 1 a 2 later. Als ouders zal ik toch nog dankzij het verdriet trots op hen zijn.

Natuurlijk zijn sommige reacties te voorspellen en andere weer niet. Bijvoorbeeld dat Sanne, Remco en Justin door blijven pesten.Bouw:

Het verhaal is goed opgebouwd. Het is een chronologische volgorde. Dus geen flashbacks en voor uit kijken. Het verhaal is heel boeiend. Ik heb het boek in een avond uitgelezen. Het komt niet alleen door de bouw, maar ook door het onderwerp. Maar zonder een goeie bouw is het verhaal ook saai.

De bouw past goed bij het onderwerp. Het pesten is in het begin minder erg dan aan het einde. Aan het einde vind ik het heel erg te ver gaan. Hoe haal je het in je hoofd om bij iemand drank in zijn mond te gieten en daarna in zijn eigen kots te laten rollen.Taalgebruik:

Het verhaal is makkelijk te lezen. Het taalgebruik is op het goede niveau. Het is niet te moeilijk en te ouderwets. Het is het taalgebruik wat wij nu gebruiken. Daar mee bedoel ik wij de jeugd.

Vera is een lief meisje zij gebruikt dus ook geen grof taalgebruik. Daar heeft de schrijfster goed over nagedacht.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen