U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Carry Slee - Pijnstillers.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=685 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2296 woorden.

Gegevens van het boek:Titel :Pijnstillers

Naam van de schrijver: carry Slee

Uitgeverij: Van Holkema en Warendorf

Jaar van uitgave: 1997

Aantal pagina’s: blz. 5 t/m blz. 160 (155)

Soort Boek: ik denk dat het een roman is omdat, er meerdere hoogtepunten en dieptepunten zijn, een vrij groot deel uit het leven van de hoofdpersoon.

Inhoud:De hoofdpersonen:Casper van Lier:

Is geen ochtendmens blz. 5

Begint naar zijn vader te verlangen blz. 7

Hij maakt zorgen om zijn moeder blz. 25

Doet voor de ouders van Sofie alsof hij haar vriend is blz. 37Sofie Boontjes:

Ze vindt Roy leuk. blz. 5

Spontaan. blz. 11

Kan goed acteren. blz. 32

Kan heel goed opschieten met Roys ouders. blz. 42Marit van Lier (moeder Casper):

terwijl dat ze ziek is blijft ze positief]Bijpersonen:Bob van Laren:

Hij is de vader van Casper.

Hij heeft zwarte krullen en een rode pet op.

Hij is fotograaf.

Hij kan heel goed mondharmonica spelen > Hij is dus ook muzikaal net als Casper.

Hij is ± 45.

Casper heeft hem nooit gekend. Ze krijgen een hechte band, en doen veel leuke dingen samen om Casper zijn verdriet te vergeten.

Tante Inge: ze is de zus van Caspers moeder, na haar dood moet Casper bij haar wonen in Rotterdam, maar later gaan ze hun eigen huis wonen in Amsterdam. Tante Inge is een tante die iedereen eigenlijk wel zou willen hebben. Ze is precies het tegenovergestelde van haar zus, de moeder van Casper. Ze is netjes en houd van koken

Pim:

Pim is een dunne jongen en hij is heel klein.

Hij is goed in striptekenen en hij wil daarom ook striptekenaar worden. Hij is ook heel humoristisch. Hij zit bij Casper in de klas. Hij is 15.Roy:

Roy is een Surinaamse jongen. Hij heeft rastavlechtjes.

Roy is de vriend van Sofie. Hij zit in de 4e. Hij is ± 1Anouk Spoelstra: is een vriendin van Casper, als hij haar voor het eerst tegen komt, voelt hij liefde op het eerste gezicht. Hij mag niet verliefd op haar worden want ze heeft een vriend Wouter, die vreemdgaat. Als het uit is, krijgen Casper en Anouk samen wat. Anouk is een grote steun voor Casper.

Anouk heeft blond haar en bruine ogen.

Anouk kan heel goed zingen > Ze is dus heel muzikaal net als Casper. Daarom doet ze samen met Casper auditie voor het orkest. Ze zit niet bij Casper in de klas. Ze is 15.Pien: ze is de muzieklerares van Casper en Anouk, ze is een echte doordrammer, zo wil ze het onderste van je naar buiten halen, en dat valt nog wel eens verkeerd vooral bij Anouk.Probleem hoofdpersoon:

Casper zijn moeder heeft kanker. Ze wordt geopereerd. De operatie mislukt. Casper neemt haar mee naar een alternatieve arts. Uit eindelijk overlijdt ze.Plaats waar het verhaal afspeelt:

Het verhaal speelt vooral af in Amsterdam.In welke tijd het verhaal afspeelt:

Het verhaal speelt ongeveer af net toen de mobieltjes er nog niet waren.

In de jaren 90.Het verhaalsoort:

ProbleemSamenvatting:Camper` s ouders zijn al vanaf dat Casper geboren werd gescheiden. Hij heeft zijn vader nog nooit gezien. En daar is hij wel erg benieuwd naar. Hij weet niks van zijn vader, alleen dat hij fotograaf is. Samen met een vriendin van hem Sofie, gaat hij zijn vader zoeken. Casper vindt Sofie al een tijd leuk. Hij heeft alleen nog geen moment gevonden om het haar te vertellen. Sofie komt erachter dat de vader en moeder van de vader van Casper (zijn opa en oma dus) een eigen zaak hebben, en Ze maakt er een afspraak en probeert dingen los te peuteren bij die oude mensen. Zo vindt ze ook snel uit waar hij woont, en ze vertelt dit aan Casper. Casper is heel enthousiast en bedankt haar heel vriendelijk. De laatste tijd vindt Casper dat zijn moeder heel chagrijnig is en veel minder vrolijk. Daarom wil hij haar verrassen met een etentje, zoals ze vroeger wel eens deden. Hij zoekt haar agenda en zet erin op een avond: uit eten met Casper. Hij is heel trots op zichzelf en wil de agenda terug leggen tot zijn ogen vallen op het ziekenhuispasje. Hij bekijkt het en leest: Antonie van leeuwenhoek ziekenhuis. Hij schrikt heel erg! Zijn moeder, zijn eigen moeder heeft kanker…

Toen ging de deur open en zijn moeder zag hem kijken. Ze schrok en begon te huilen. Casper begon ook heel hard te huilen en vroeg waarom ze hem dat niet verteld had. Zijn moeder zei dat ze het ook nog maar kort wist en dat alles goed zal komen. Casper kon het allemaal niet meer horen en vluchtte naar Anouk. Daar luchtte hij zijn hard uit en Anouk probeerde hem te troosten. Haar vader heeft ook kanker gehad en het is door een dokter weer helemaal goed gekomen. Casper en Anouk maken bij die arts ook een afspraak voor zijn moeder, alleen mag zijn moeder er niks van afweten. Dat zou ze toch niet willen. Alleen hoe krijgen ze haar naar Den Haag? Voor de volgende week maken ze een afspraak en kijken elkaar aan wat ze nu moeten doen. Anouk zegt tegen Casper dat hij tegen zijn moeder moet zeggen dat ze een verrassing hebben voor haar. Die dag aangebroken rijden ze naar Den Haag. Het gaat steeds slechter met zijn moeder. Chemokuur na chemokuur gaat het slechter met zijn moeder. Nu maar hopen dat deze dokter haar kan helpen want in het ziekenhuis hebben ze het opgegeven. Volgens hen wordt ze niet meer beter. De tante van Casper woont nu ook tijdelijk bij hen in huis. Voor het huishuiden en het koken en andere dingen wat zijn moeder niet meer kan springt tante Inge in. De dokter in Den Haag kan ook niks voor zijn moeder meer doen. Het gaat slechter en slechter. Casper speelt zo goed mogelijk keyboard en zijn moeder vindt het heel mooi. Ze vraagt ook vaak of Casper wat voor haar wil spelen. Daar wordt ze rustig van zegt ze. Het bed van zijn moeder staat al in de huiskamer. Het zal niet lang meer duren voor zijn moeder sterft. Na schooltijd gaat Casper ook meteen naar huis om te kijken hoe het met zijn moeder gaat. Dan gaat hij achter zijn keyboard staan en speelt hij zo mooi hij kan. In de les kan Casper zijn hoofd er niet bijhouden. Hij voelt dat het vandaag mis gaat. Hij rent de klas uit en fietst zo snel mogelijk naar huis. Daar aangekomen ziet hij dat zijn moeder helemaal wit is. Tante Inge zegt dat ze slaapt. Maar dat kan Casper niks schelen. Hij wil bij haar zijn nu het nog kan. Hij houdt haar hand vast en zijn moeder begint te lachen. Speel zegt ze.. Even twijfelt Casper maar dan doet hij het toch. Zijn moeder glimlacht naar hem en word steeds witter. Ze snakt nu naar adem en Casper stopt meteen met spelen. Hij rent naar haar toe en houd zijn hand vast. Ze zegt nog het laatste woordje: ik hou van je en zal je nooit vergeten. Haar hand wordt helemaal koud en Casper raakt in paniek. Zijn moeder is dood!

Een paar dagen later is de begrafenis van zijn moeder. Tante Inge wil graag dat hij wat op zijn keyboard speelt, maar Casper wil het niet. Hij geeft zijn keyboard alle schuld dat zijn moeder dood is. Hij gaat ook van keyboardles af zegt hij, maar Sofie en tante Inge halen hem over dat niet te doen. De begrafenis is een mooi afscheid. Samen met tante Inge blijft hij in zijn huis wonen. Casper mag zijn moeders kamer hebben en in de hoek staat zijn keyboard.

Hij heeft het geaccepteerd dat zijn moeder er niet meer is en probeert het beste van zijn leven te maken. Dat heeft zijn moeder ook zo gewild. Hij is zijn moeder kwijt om zich heen en heeft een vader en een vriendin gekregen! Anouk en Casper hebben met elkaar gekregen.Mijn mening:Het verhaal:

Casper speelt heel goed keyboard. Hij ontmoet Anouk om samen in een Jeugd-orkerst te spelen

Hij merkt dat het slecht met zijn moeder gaat. Ze heeft kanker. Uiteindelijk overlijdt ze.Eerste reactie:

Zeer indrukwekkend je leeft echt met hem mee!Onderwerp:

Wat ik merk, dat heleboel mensen moeite hebben om over dit onderwerp te praten. Ik vind het knap dat ze hier over kan schrijven. Ik zelf vind het ook een moeilijk onderwerp.

Ik ben het wel eens met het onderwerp uit het boek. Alleen ik Zou het niet aan kunnen dat mijn moeder thuis op sterven licht.

Het verdriet erbij is teveel weggelaten. Als je moeder dood is gegaan ben je veel treuriger.

Maar ze zou het niet verdrietiger moeten schrijven. Ik heb al soms met tranen in mijn ogen zitten lezen.Personages:

Ik zou zelf wel in de klas van Casper willen zitten. Er hangt daar een hele gezellige sfeer. Vooral Pim lijkt mij wel een leuke jongen. Hij heeft gevoel voor humor. Niet dat ik Casper een stomme jongen vind. Hij heeft ook wel leuk karakter.

Ik vind het jammer dat je zo weinig komt te weten over Caspers vader. Het lijkt mij namelijk een leuke vent.De opbouw van het verhaal:

Het verhaal hangt goed samen met de gebeurtenissen. Het is zo spannend dat ik het boek in een keer heb uitgelezen.

Ik ben benieuwd hoe het met Casper en Anouk gaat als hun eerste optreden met het orkest. Of zijn vader komt kijken. Maar omdat er zoveel onduidelijk blijft kan je wel lekker er over fantaseren.Taalgebruik:

Het taalgebruik is op het niveau van onze leeftijdsgroep. Het past ook bij de personen uit het boek. Ze praten net zoals ons.

Je kan goed merken of er iets gezegd of vertelt wordt

einde
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen