U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : U.g. De Jong - Vuurpijl In De Nacht.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1516 en is laatst upgedate op 14/04/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 894 woorden.

Titel: vuurpijl in de nacht.Schrijver: U.G. de Jong.Hoofdrolspelers: Auke Wiarde.

Klaas Bethlehem.

Frans de Boer.Plaats van gebeurtenissen: de Wijde Ee (Friesland)Wanneer: 1940

Belangrijkste gebeurtenis: ontdekking van een geheim vliegveld.Samenvatting:de drie jongen die op zeilvakantie zijn op de

wijde Ee, zien dat Duitse schepen af en aan varen. Een visser vertelt dat er vliegtuigen op die schepen vervoerd worden. Ze gaan dus een geheime vliegbasis maken, zei de visser. Dat kan nooit, zei Klaas, het is hier veel te moerassig, vliegtuigen kunnen hier niet opstijgen en landen. Tenzij het watervliegtuigen zijn zei Frans, er is hier water genoeg. De jongens vertrouwen de Duitsers niet en gaan op onderzoek uit. Met hun zeilboot „De Weerwolf” zeilen ze het verboden gebied in en zien daar een losplaats. Dan worden door de Duitsers terug gestuurd. Auke en Klaas willen het verder onderzoeken maar hun jongere vriend Frans vindt het geen goed idee. Toch besluiten ze in een inham van het verboden gebied te overnachten en het verder uit te zoeken. 's Nachts gaan de jongens op pad om het uit te zoeken. Frans wil niet mee om de Duitsers te bespieden, maar om niet aan zijn vrienden te laten merken dat hij bang is gaat hij toch mee. Ze moeten door moerassige gebieden en hooivelden, aan het eind van een hooiveld is een bos, de jongens, die in het donker niet veel zien, besluiten zich aan een touw vast te houden en zo door het bos te sluipen. En gingen zo het bos door, Frans die voorop liep zei opgewonden dat er een eind aan het dichte bos kwam.

Dekken! Nieuwsgierig keken de jongens naar de open vlakte. Daar is de losplaats die we eerder hebben gezien. En daar vliegtuigen! Dus de visser had toch gelijk. Dekken! Duitse schildwachten. Het was ± 50 meter van de bosrand af. We moeten terug zei Auke. De jongens slopen zachtjes terug. Bijna bij het bos bleef Klaas met zijn trui haken aan een tak, hij kon zich niet los krijgen en raakte in paniek. Hij begon aan zijn trui te trekken en de tak brak af. De Duitse schildwachten hoorden het breken van de tak.

Klaas die nu weg kon ging bij zijn vrienden achter de struiken liggen. We moeten de Engelsen waarschuwen zei Auke, maar hoe.

Dat is nu niet belangrijk, we moeten eerst hier weg komen, en vlug want die Duitsers zoeken ons. Voorzichtig slopen de jongens terug. Toen ze bij het hooiveld waren zei Frans dat hij wel eens een boek over de oorlog gelezen had waarin stond dat ze fikkies stookten in de vorm van pijlen en zo gebieden aanwezen. Dat is de oplossing wij maken van hooi een pijl in de richting van dat Duitse vliegveld. En als Engelse overvliegen steken we de pijl in de fik, zo weten de Engelse waar ze moeten zijn. De jongens legden in een half uur een pijl van hooi in de richting van het vliegveld. Zo waren zo moe dat ze in een hooimijt gingen liggen slapen en dat er een de wacht hield, en hen zou wekken als ze vliegtuigen hoorden.

Auke hield als eerst de wacht, hij was net gevallen en bond zijn zakdoek om zijn knie. Toen hoorde hij vliegtuigen en maakte de andere jongens wakker. De jongens gingen elk bij een deel van de pijl staan. En staken het aan als vliegtuig over kwam. Het vliegtuig draaide niet in de richting van de vuurpijl. Toen hoorde ze het blaffen van honden. Ze gingen naar de oever van het meer. We moeten zwemmen anders ruiken de honden ons spoor. Bij de boot kropen ze in de schouw en vielen in slaap. De volgende dag werden ze in de middag wakker. Frans vond het het beste om in de inham te blijven en zich verscholen te houden. Klaas vond dat ze zo normaal mogelijk moesten doen.

Afloop:De drie jongens worden door de Duitse soldaten opgepakt. En aan boord van hun schepen gehaald.

Op dat moment komen er 6 Engelse vliegtuigen over, de soldaten duwen de jongens in een geul. En zoeken zelf ook dekking. Het hele vliegveld wordt gebombardeerd, dan vliegen de Engelse weg en komen nog een keer terug weer worden en bommen gegooid. De jongens, en alle andere mensen die waren opgepakt moesten mee naar Grouw van daar werden ze met een vrachtwagen naar Leeuwarden gebracht. Moe van de reis vielen de jongens in Leeuwarden in slaap, toen ze wakker werden mochten er al mensen vertrekken. Iemand vertelden hun dat ze straks werden ondervraagd, en dan naar huis mochten. De jongens moesten naar een kamertje. Daar moesten ze vertellen of ze degene hadden gezien, die de pijl in brand had gestoken. De jongens zeiden van wel, en zeiden dat het een kleine man was.

De officier die hen ondervroeg geloofde hun en zei dat ze naar huis mochten. Het vervoer werd geregeld en werden met een auto naar huis gebracht, waar ze de volgeden dag langs de burgemeester moesten. De burgemeester vond dat de jongens veel te link hadden gedaan en dat bij de Duitsers de doodstraf daarop stond. De jongens knikten braaf en mochten weg. Op naar het volgende avontuur zeiden ze vrolijk.Beoordeling: leuk spannend boek, omdat de spanning tot het laatst bewaard wordt.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen