Boekverslag : Trude De Jong - Moord In Amsterdam
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 953 woorden.

A: Primaire gegevens



Titel: Moord in Amsterdam

Auteur: Trude de Jong

Uitgever: Malmberg

Plaats van uitgifte: Den Bosch

Druk + jaar: 1e druk 1990



B: Samenvatting



Fransje en Dientje zijn hele goede vriendinnen van elkaar en wonen allebei in een rijke familie. Op een dag kwam er een schrijver van een boek een lezing geven en die lezing werd gehouden bij Fransje. Fransje ging op die dag naar boven en ging de spreekkamer binnen en daar lag haar vader (en later ontdekte ze dat er morfine was gestolen) ze rende naar beneden en verwittigde haar moeder die gelijk naar boven kwam. De volgende dag was alles weer goed met de vader. Toen kwamen ze erachter dat hij was neer geslagen. Dus Fransje en Dientje gingen op onderzoek uit en toen werden ze eigenlijk detectives ze maakten een lijstje van verdachte personen. Op dat lijstje stond ook oom Anton en die gingen ze ondervragen daar kregen ze niks uit. Maar ze moesten wel een brief aan Jasper gaan brengen. Ze waren zo nieuwsgierig en ze maakten de brief open en daar zat een foto in en op de achterkant stond: Ik weet alles! Pas op. J. Fransje en Dientje gingen naar Jasper om de brief af te geven. Ze gingen naar binnen. Op een gegeven moment toen ze net goed in het gesprek zaten moesten ze weg van Jasper en ondertussen dat Jasper naar de deur toe liep vond Fransje een ampul. Fransje mocht niet meer omgaan met Dientje omdat ze altijd te laat thuis was. Toen gingen ze in het geheim brieven naar elkaar schrijven. Op een dag mocht Fransje meen naar het treinstation om tante Emma op te halen. Op het perron was ook Dientje en dat hadden ze afgesproken dus Fransje zei tegen tante Emma dat ze naar de wc moest en toen ontmoette ze Dientje. Fransje en tante Emma gingen een dag later demonstreren omdat de vrouwen volgens Fransje en tante Emma ook stemrecht mochten hebben. Dat deden ze met borden enz. Na het demonstreren op de weg naar huis kwamen ze oma tegen en daar reden ze met de koets mee. Fransje ondervroeg tante Emma. Toen ze bij oma waren ging Fransje zogenaamd naar de wc maar eigenlijk ging ze naar de kamer van Jacob Haack. Daar vond ze een brief. En op de weg terug naar huis kwam ze toevallig Jacob Haack tegen en daaraan liet ze de brief zien en die was heel boos. Fransje had altijd een mes op zak voor noodgevallen dus toen trok ze het mes. En toen werd Jacob weer een beetje rustig en toen zei Fransje dat Bella dood was gegaan (een hele goede vriendin van Jacob). Toen Fransje lag te slapen schrok ze wakker want ze hoorde allemaal gestommel en na 2 minuten ging ze kijken en daar lag Jasper, en die schreeuwde dat hij MORFINE moest hebben en toen werd het voor Fransje heel duidelijk wie de dader was.



C: Verhaalanalyse



Fransje: is een heel rustig en lief meisje maar is een heel klein beetje geniepig maar haar karakter is over het algemeen heel goed.



Dientje: is een heel geniepig meisje en houdt wel van een avontuurtje maar heeft net als Fransje over het algemeen een heel goed karakter.

Het verhaal speelt zich af over het algemeen bij mensen thuis vooral bij Fransje. Het speelt zich af in Nederland (in Amsterdam om precies te zijn).



Het verhaal speelt zich af in 1910 en er verstrijkt ongeveer een maand in het verhaal.



D: Mening



Ik lees niet graag maar het boek vond ik toch best spannend en het was realistisch want het kan in het echt ook gebeuren alleen ik denk niet dat er dan 2 kleine meisjes op pad gaan.



E: Informatie auteur



Trude de Jong werd op 25 maart 1946 geboren in Voorburg. Na de middelbare school studeerde zij Nederlands in Amsterdam. Ze gaf enkele jaren taalles aan volwassenen en werkte in een boekhandel. Haar eerste korte verhalen verschenen in jeugdtijdschriften (waaronder Taptoe) en kranten.

Trude de Jong schrijft voor kinderen van verschillende leeftijden. Zo schrijft ze detectives voor tieners en vrolijke avonturen voor kleine kinderen. Behalve kinderboeken schrijft ze ook hoorspelen, sketches voor Sesamstraat en toneelstukken.

In 1979 verscheen haar eerste boekje, Het hondje. De verhalen over Lola en Miepje die ze voor Sesamstraat schreef, verschenen in Lola de beer en Miepjes fantastische vlechten.

Aram en de bende van de boomstam en Lola de beer werden bekroond met een Zilveren Griffel. De verhalen van Lola de beer verschenen ook in de Margriet en werden uitgegeven in Duitsland, Engeland, Denemarken, Frankrijk, Noorwegen, Zweden en Japan. Je bent geweldig! en de detectives Moord in Amsterdam en (het vervolg) Moord aan de Riviéra werden genomineerd door de Nederlandse Kinderjury. Als derde deel Moord in … verscheen in 1996 Moord in Istanbul. In deze boeken zijn twee meisjes uit een heel verschillend milieu de hoofdpersonen: de keurig opgevoede Fransje uit een deftige familie en Dientje, het ondernemende zusje van de dienstbode. Aram en de bende van de boomstam is een griezelverhaal over een onzeker jongen die op school verschrikkelijk gepest wordt. Voor het boek Een verboden kind dreeg Trude de Jong The Honory Award, onderdeel van de (Poolse) Janusz Korczak Literary Prize. Deze prijs wordt om de twee jaar uitgereikt aan een auteur die in haar of zijn boeken de vriendschap tussen kinderen van alle nationaliteiten en het begrip voor elkaar bevordert. De prijs is ingesteld door de IBBY, welke afkorting staat voor International Board on Books for Young people. De IBBY streeft ernaar om kinderen van de hele wereld toegang te geven tot boeken van grote literaire en artistieke waarde.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen