U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Bernard Ashley - Janey.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/0239880/ en is laatst upgedate op 08/01/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1129 woorden.


Janey is een meisje, dat bij haar stiefvader en bij haar stiefbroer woont. Haar moeder had haar bij hen gelaten toen ze wegging met een andere vriend. Janey moet altijd mee om huizen binnen te dringen en spullen en geld te jatten.

Op een dag gaan ze naar een groot huis met een mooi glas in lood raam. Als Janey naar binnen gaat, ziet ze twee benen liggen en daarna hoort ze een oude vrouw om hulp roepen. Janey helpt haar overeind en de oude vrouw, die Nora heet, zegt dat als ze morgen nou weer terugkomt een beloning zal krijgen. Janey zegt dat haar naam Kelly is. Janey zegt hier niks van tegen haar vader en broer.

De volgende dag krijgt ze een klein geborduurd portemonneetje waar tien pond in zit. Nora vraagt of Kelly vaker langs komt om wat in het huishouden te helpen en om misschien wat boodschappen te doen voor een zakcentje. Dat doet ze. Nora loopt namelijk slecht.

Janey heeft een goede vriendin, Mary. Mary gaat naar een turnschool, waar je les krijgt van Olympische helden. Ze vraagt of Janey ook komt, maar Janey belooft niks, want het kost veel geld, en dat heeft Janey niet.

Als Janey thuis komt verstopt ze het geld in de pot waar chocoladecacao in zit. Helaas ontdekt Reggie het en pakt het geld van haar af. Janey moet alles vertellen aan Reggie.

Janey en Nora hebben samen veel plezier. Ze maken een vuurtje in de openhaard of ze drinken limonade en eten koekjes. Nora verteld veel verhalen over vroeger, waar Janey dol op is. Nora laat haar een zilveren beeldje zien. Hij heet Rudy. Ze had hem samen met haar man bij een danswedstrijd gewonnen. Als ze met z’n tweeën naar boven gaan, naar de kamer met het mooie raam, vertelt Nora het verhaal van Ruth uit de bijbel. Janey vindt het een geweldig verhaal. Op een dag vertelt Nora dat haar dochter uit Canada overkomt. Die is bang dat Nora niet goed voor zichzelf kan zorgen.

Een paar dagen later, als Janey en Nora in de tuin bezig zijn het gras weg te knippen, komt Reggie. Hij bied aan om het gras te maaien voor wat geld. Nora vindt het goed. Als hij klaar is vraagt hij er vijftien pond voor. Nora vindt het een beetje erg veel, maar geeft het toch maar. Janey weet dat hij ook nog wat anders heeft gejat.

Als Nora en Janey naar binnengaan ziet Nora dat Rudy is verdwenen. Nora gaat op de grond zitten en barst in tranen uit. Janey probeert haar te troosten, maar Nora is amper te troosten.

Een paar dagen later komen Nora’s dochter met haar dochter. Als Janey langskomt voor haar geld krijgt ze maar heel weinig van Nora’s dochter. Janey wordt weggestuurd.

Janey heeft het beeldje te pakken gekregen en wil het terugbrengen naar Nora, maar krijgt ruzie met Sammy, de kleindochter van Nora. Als Sammy het beeldje ziet pakt ze het af en zegt dat Janey het gestolen heeft. Janey loopt weg en komt niet meer terug.

Veel later denkt Janey eraan om de waarheid aan Nora te vertellen en besluit om die middag nog naar Nora te gaan. Als ze bij het grote huis komt staat het te koop. Janey gaat overal informeren waar Nora eventueel kan zitten. Uiteindelijk blijkt Nora in een ziekenhuis te liggen. Janey gaat er heen en vraagt aan een zuster wat er aan de hand is. Ze was gevallen en lijd nu aan een geheugenverlies. Janey doet er alles aan die dag, om Nora te vertellen wie ze is, maar Nora blijft denken dat Janey het krantenmeisje is.

Janey neemt de volgende dag Rudy mee en Nora weet nu in ieder geval wie Janey is. Een paar dagen later weet Nora alles weer en Janey besluit om Nora de hele waarheid te vertellen. Nora snapt het best en Janey is daar erg blij om.

Later vraagt Nora aan de dokter of ze weer naar huis mag en daar krijgt ze toestemming voor. Ze neemt Janey mee naar huis. Janey hoeft nu niet meer bij haar stiefvader en stiefbroer te blijven en op een dag verraad Janey een inbraak die haar vader en haar broer willen plegen.Mening:

Een prachtig verhaal. Ik leefde helemaal mee met Janey. Soms dacht ik van, waarom doe je dat nou, en anders had ik heel erge medelijden. Er zitten hele leuke stukken tussen maar ook zielige stukken. Een keer kreeg ik zelfs een brok in mijn keel.

In het begin dacht ik dat het een heel saai boek zou worden, maar toen ik eenmaal een stuk had gelezen wilde ik liever doorlezen tot ik het uit had.

Deze schrijver beschrijft heel goed de gevoelens. Je kan ook heel goed alles in je hoofd laten spelen. Als je er echt helemaal in verdiept bent lijkt het net of het op dat moment gebeurd.

Saai vond ik het zeker niet. Ja, in het begin wel een beetje, dan heb je zo iets van: Kan hij dit niet weg laten. Maar die dingen zijn toch nodig bij dit verhaal. Als hij sommige dingen weg zo halen, zou ik het een minder leuk boek gevonden hebben.

Hoofdpersonages: Janey Pearce en Nora Woodcroft.

Bijfiguren: Lou en Reggie Turner en Mary Richards

Lou is de stiefvader van Janey. Hij wil dat Janey voor hem kijkt of er iemand in het huis, dat ze gaan beroven, aanwezig is. Hij is niet zo gemeen als Reggie, maar aardig is anders. Als hij merkt dat Janey vaak weg is begint hij te twijfelen aan haar.

Reggie is het punk-broertje van Janey. Hij is agressief en haat Janey. Hij weet dat Janey vaak naar Nora gaat, wat hij niet leuk vind. Hij wilt dat Janey voor hem alsnog daar uit stelen gaat. Dat doet ze niet en Reggie verzint een list zodat hij zelf kan gaan stelen. Hij stuurt Janey een keer het huis uit en wilt haar zelfs slaan, maar zijn vader houd hem tegen.

Mary is het vriendinnetje van Janey. Mary zit op gymnastiek en wilt naar de Olympische Gymnastiek Vereniging. Ze vind Janey erg aardig en vind het jammer dat Janey niet meteen weet of ze ook kan. Aan het einde van het boek zijn ze nog wel vriendinnen, maar niet meer zo dik bevriend als dat ze eerst waren.Thema: De strijd van Janey tussen Nora en haar stiefvader en stiefbroer.

Motieven: Janey gaat vaak naar Nora. Ze worden dikke vrinden.

Janey moet nog steeds stelen, maar dat doet ze niet.

Ze moet ook stelen bij Nora, ook dat doet ze niet.Eerste druk

Schrijver: Bernhard Ashley

Geschreven: 1985

Vertaling: uitgeverij Sjaloom, Utrecht, 1987
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen