U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Maria Jacques - Indiaan Met Blanke Voet.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1506 en is laatst upgedate op 25/01/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 344 woorden.

Indiaan met blanke voet.Korte Inhoud

Poli is de hoofdpersonage van dit boek. Haar echte naam is Poliitikiwa, dit betekent 'zij die danst als een vlinder'. Dit is een te lange naam, dus daarom noemt men haar Poli ' vlinder'. Ze woont samen met haar familie en stamgenoten in de bergen aan de rand van de dorre woestijn van Arizona. Ze woont op een mesa, een droge en wilde hoogvlakte, die doorsneden is met canyons, dit zijn diepe kloven. Ze heeft een broer Warikywe 'hij die rechtdoor het pad volgt', een kleiner broertje van drie jaar, Kono en een zusje, Quma.

Ze bewerken akkers en verzorgen dieren.

Af en toe komen er Navajo-soldaten in het dorp en ontvoeren alle kinderen die ze kunnen grijpen om ze naar de school van de blanken te brengen. Hiervoor krijgen de Navajo's geld.

Op een dag worden Poli, haar broer en nog een paar andere kinderen meegenomen. Ze belanden daar op school en moeten zich helemaal aanpassen aan de gewoontes van de blanken. Hun mooie lange haren worden kortgeknipt. Normaal dragen ze wollen Hopi-jurken en geen schoenen, die worden vervangen door lange, katoenen kleren, zware schoenen en lange, zwarte kousen. Ze moeten Engels spreken want niemand verstaat de Hopi-taal. Op een dag kunnen Nimke, haar vriendin, en haar broer ontsnappen, maar zij wordt juist gezien.

Na een tijd lukt het haar om thuis te geraken. Daar wordt het juist zoals vroeger.

Ze worden nog een keer gevangengenomen, maar ze kunnen ontsnappen. Na een lange, vermoeiende tocht geraken ze terug thuis.

Zouden ze nog eens gevangen worden of zou er vrede komen tussen de twee stammen? Als je het wilt weten moet je het boek maar eens lezen.Auteur: Maria Jacques. We zijn bij haar op bezoek geweest. Dit is een mapje met alle info over haar boek en haar ide├źn en dit is de toespraak die ze gehouden heeft bij de uitreiking van de Jacob van Maerlant Prijs die ze gewonnen heeft in 1994Uitgeverij: Davidsfonds INFODOK

Omslag en illustraties: Sylvia Hens

Aantal blz.: 141
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen