U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Etty Hillesum - Brieven Uit Westerbork.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1488 en is laatst upgedate op 28/07/1999.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 453 woorden.

Titel

Brieven uit WesterborkAuteur

Etty HillesumUitgever

Balans Amsterdam 1994Belangrijkste personen

Etty van Hillesum is een verpleegster in het doorgangskamp Westerbork. Ze staat hier altijd voor iedereen klaar, hoe moeilijk dat vaak ook is, wegens gebrek aan zo'n beetje alles (geen medicijnen en andere verpleegbenodigdheden). Ondanks alles geeft ze niet op.

-Vader Louis Hillesum zat met zijn vrouw Riva in Westerbork. Hij was classicus en rector van het Deventer gymnasium. Hij lag meestal in de ziekenboeg, maar bleef er altijd laconiek onder.

Ettys broer Mischa was samen met zijn ouders naar het kamp gekomen. Hij wil dan ook kost wat kost bij zijn ouders blijven.Wat vind je de meest aardige persoon in het boek en de minst aardige?

De aardigste persoon vind ik Etty, omdat zij altijd bereid was om een ander te helpen, tot ze er bij neerviel.

De afschuwelijkste persoon vind ik de commandant van het kamp, die een aantal represaille maatregelen invoerde.Wat vind je de indrukwekkendste gebeurtenis?

De indrukwekkendste gebeurtenis vind ik dat Etty op transport wordt gesteld: " Het vertrek kwam toch nog vrij onverwachts. Plotseling bevel uit Den Haag. We hebben zingend dit kamp verlaten, Vader en Moeder zeer rustig, Mischa eveneens." Dit stond in de laatste brief die ze stuurde.Verslag van de inhoud

Etty van Hillesum is Joodse. Ze heeft een administratief baantje bij de Joodse raad, een Joods comité dat in overleg met de trad met Duitsers over wie wel en wie niet naar Wester-bork moest vertrekken. Ze ver afschuwde dit werk en gaf zich vrijwillig op om als sociaal werkster naar Westerbork te gaan.

In het kamp sloot ze met een aantal mensen vriendschap. Doordat ze medewerkster was bij de Joodse raad, kreeg ze "reispermissie". Ze maakt daar twee keer gebruik van om naar Amsterdam te gaan. Ze is dan echter meestal ziek en belandt dan zelfs een keer in ziekenhuis.

Ze weet steeds haar ouders en broer weg te houden van transport. Dit gaat echter steeds moeilijker. In september 1943 worden ze dan met zijn allen dan toch op transport gesteld.

Er wordt hierna niks meer van ze vernomen.Zit er een bepaalde boodschap in het boek?

In dit boek zit wel degelijk een boodschap, zoals in de meeste boeken die zich ten tijde van W.O.II afspelen. Er wordt de lezers duidelijk gemaakt welke verschrikkingen zich in die tijd hebben afgespeeld.Vertel iets over de auteur

Etty Hillesum is geboren op 15 januari 1914 in Middelburg en is opgegroeid in Deventer. Op haar 27ste begon zij haar dagboek in maart 1941. Ze woonde toen in Amsterdam - Gabriëlle Metsustraat nr. 6 - en in haar kamer die uitzicht had op het Museumplein, schreef zij dagelijks aan haar "Kroniek der tijd".
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen