U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag :  - Verslag Documentaire Pinguins Ingezonden Door: Robin .
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=666 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Biologie en het aantal woorden bedraagt 477 woorden.

National geographic ; 12/08/02



Nick’s quest.



Nick Baker gaat op zoek naar de 5 pinguïnsoorten op de laaggelegen Falklandeilanden, ongeveer 650 km voor de Zuid-Amerikaanse kust en zo’n 1300 km van Antartica. De Falklandeilanden tellen zo’n 2500 inwoners. Verspreidt over 200 tot 700 eilandjes. Gemiddeld dus zo’n 5 personen per eiland. De plaatselijke bevolking leeft vooral van de visvangst die zo’n 20miljoen pond oplevert.

Om er te geraken rijst Nick mee met de luchtmacht,





De eerste pinguïn is de magelhaenpinguïn:

Het is de enige pinguïn die in een hol woont, niemand weet waarom maar het is voor de hand liggend dat het voor de bescherming is tegen het harde klimaat en eierdieven.

er zijn er zo’n 100.000 van deze pinguïns. Ze broedden er in september+en gaan in april weer de zee op. De bevolking noemt hem ook wel de ezelspinguïn, omwille van zijn luid gebalk.

het aantal soorten pinguïns die hier broedden is erg teruggedrongen, het kan liggen aan het feit dat de visserij te veel voedsel voor deze dieren ontneemt. Zo vangen ze daar wel honderdduizenden tonnen inktvis gevangen. Ook kril is één van de belangrijke voedselbronnen voor de pinguïn. Maar ook vissers, zeehonden, en dolfijnen zijn hier op uit.

çKril

De tweede pinguïn is de rotspinguïn.

deze pinguïn is de kleinste maar ook agressiefste van de 5.

ze hebben van die gele veren boven hun ogen, dit dient om elkaar te kunnen herkennen want buiten deze veren zijn ze allemaal gelijk. Deze pinguïns zijn zowel prooi als roofdier.

hun kleur, wit onderaan en zwart bovenaan noemt men countershading. Als je onder het water naar boven kijkt, kan je hem niet zien, kijk je vanuit de lucht in het water kan je hem ook niet zien. Merkwaardig is dat de vogels ieder jaar naar hetzelfde strand terugkeren en hetzelfde nest gebruiken, jaar na jaar.



De derde pinguïn is de ezelspinguin.

hij leeft op parelwitte stranden. Je ziet hem meestal s’avonds als hij uit de zee komt.

verder van de zee weg zijn er bossen van beemdgras, pinguïns zijn er dol op omdat het beschutting biedt tegen de wind, deze planten kunnen 200 jaar oud worden, omdat het onderste van de plant niet meer leeft. Onderaan vormt zich een blok humus, hierin graven de pinguïns vaak een hol. Van deze soort zijn er zo’n 65.000.



de vierde pinguïn is de macaronipinguïn,

deze trekt heel hard op de rotspinguïn, hij heeft enkel een oranjere kam, en zijn oogveren zijn geler en langer.hij is ook de meest zeldzame pinguïn die er is.

De vijfde en laatste pinguïn is de koningspinguïn. Hij is de grootste pinguïn, en ook de meest bekende, hij staat model voor alle afbeeldingen van pinguïns. De voortplantingscyclus van deze pinguïn duurt 13 tot 14 maannden, dit maakt dat er pinguïns in alle stadia zijn, jongen, volwassen, parende, de jongen hebben een dikke bruine bontjas aan, dit tegen de kou.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen