U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Hanny Alders - Jan Van Scorel : Een Leven In Schetsen.
Deze versie komt van http://www.collegenet.nl/studiemateriaal/verslagen.php?verslag_id=2 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 290 woorden.

Man van tegenstellingen

De Hollandse Leonardo Da Vinci, zo wordt Jan van Scorel, schilder, architect en waterbouwkundige, wel genoemd. Een veelzijdig man met een redelijk turbulent leven, dat door de Schoorlse schrijfster Hanny Alders als biografische kroniek is verwoord onder de titel "Jan van Scorel. Een leven in schetsen".
Van Scorel werd in 1495 in het Noordhollandse Schoorl geboren als onwettige zoon van een pastoor. Invloedrijke en vermogende heren herkenden al gauw zijn schilder- en tekentalent. De schilder Jan Gossaert spoort hem aan naar Italië te gaan. Indrukken van die reis en van een tocht naar Jeruzalem verwerkte hij in altaarstukken en portretten. Om van geregelde inkomsten verzekerd te zijn, wordt Van Scorel (na conflicten met de "ballotage-commissie") kanunnik van Sint Marie in Utrecht. Hij trouwt (geestelijken hadden dat recht) met Agatha van Schoonhoven.
Van Scorel was een tegenstrijdig man. Het is bijvoorbeeld verbazend dat hij ondanks zijn drang naar onafhankelijkheid zijn hele leven is omgegaan met kleine en grote machthebbers, soms met conflicten, maar lang niet altijd. Ander voorbeeld. Zijn werk is na Italië renaissancistisch, maar in een soort belijdenis stelt hij kort na de Reformatie zijn werk geheel in dienst van de Roomse kerk. Jan van Scorels meest bijzondere werkzaamheid is geweest de drooglegging van de polder de Zijpe, even ten noorden van Schoorl, een project waar verschillende Antwerpse handelaars financieel ruim aan hebben bijgedragen. Jan van Scorel overleed in 1562. "Bij zijn dood dacht de kunst dat zij zelf stierf."

Het boek is geïllustreerd met o.a. een kaart van de polder De Zijpe. Uit de door Hanny Alders opgesomde bronnen blijkt haar gedegen studie voorafgaand aan deze kroniek.

Conserve, 200 blz. fl. 29,90; geb. fl. 44,90

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen