U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Frank Martinus Arion - Dubbelspel.
Deze versie komt van http://scholieren.samenvattingen.com/documenten/show/4430436/ en is laatst upgedate op 21/08/2001.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 2847 woorden.


1. Titelbeschrijving
De schrijver van het boek “Dubbelspel” heet Frank Martinus Arion. Het boek is uitgegeven door Wolters-Noordhoff te Groningen. In licentie van Uitgeverij De Bezige Bij, te Amsterdam. Dit is de eerste druk van het boek uitgegeven door Wolters-Noordhoff. Het boek is in 1995 uitgegeven bij de Grote Lijsters. Dat is een literaire reeks die jaarlijks aan scholieren door Wolters-Noordhoff wordt aangeboden. Het boek is voor het eerst door de Bezige Bij uitgegeven in 1973.
2. Samenvatting
Het verhaal speelt zich af in een dorpje genaamd Wakota op het eiland Curaçao. Dit dorpje ligt tussen het oude joodse begraafplaatsje Blenheim en Campo Alegro. Het is een buitenwijk van Willemstad. In dit dorpje wonen vier mensen die elke zondag domino spelen. Dit dominospel spelen ze twee tegen twee, twee dubbels tegen elkaar dus. Het ene dubbel bestaat uit Manchi Santanio en Boeboe Fiel en het andere dubbel uit Janchi Pau en Chamon Nicolas. Het dominospel wordt altijd op het erf van Boeboe Fiel gespeeld.
Als Boeboe Fiel op zondag terug komt uit Campo Alegro, een hoerenbuurt dichtbij Wakato, na een nacht doorgehaald te hebben, is zijn vrouw Nora boos. Ze wil weten waar het haar beloofde geld is en waar hij de hele nacht gebleven is. Nora had namelijk geld nodig voor haar zoon Ostrik die nieuwe schoenen nodig had want hij ging al twee weken niet naar school kon doordat hij geen goede schoenen had. Boeboe kon niet verklaren hoe hij het geld was kwijtgeraakt, hij had andere dingen aan zijn hoofd. Hij zou waarschijnlijk die avond voorzitter worden van de Curaçaose Vakbond voor Taxichauffeurs, Boeboe is taxichauffeur, waar hij totaal geen zin in had. Dit voorzittersschap kreeg hij doordat hij voorkomen had dat de bussen op Curaçao de taak van toeristen vervoeren over zouden nemen van de taxi’s. Dus moest Nora het geld maar zien te krijgen van haar geheime minnaar Chamon Nikolas, een dominospeler van het clubje van haar man. Hij wou die dag juist met Nora breken omdat hij het te riskant vond worden. Hij wou geen ruzie met Boeboe en hij was bang dat als Boeboe er achter zou komen er wraak acties zouden komen.
De dominopartner van Chamon is Janchi Pau. Janchi Pau woont in een half afgebouwd huis. Het huis was eigenlijk voor zijn moeder bestemd, maar die is gestorven voordat het huis af was. Hij heeft sinds kort een geheime relatie met Solema, de vrouw van Manchi. Manchi is zijn tegenspeler bij het dominospel. Als zij die dag weer bij Janchi komt, vraagt hij of ze bij hem wil komen wonen wanneer het huis klaar is. Hij vindt de wijze waarop Manchi haar behandelt schandelijk en hij houdt van haar. Manchi vernedert zijn vrouw onder andere door haar elke dag vijf gulden te vragen als zij gegeten heeft. Dit om haar te herinneren aan die keer dat Manchi haar had betrapt toen ze vreemd ging met rechter Feliciano. Manchi had Feliciano toen gedwongen om Solema als hoer te betalen, het enige wat hij op dat moment aan geld op zak had was vijf gulden. Solema die haar eigenwaarde weer terug krijgt nadat ze een relatie met Janchi begonnen is, vindt het plan van Janchi goed. Zij is haar man zat en wil bij hem weg.
Manchi is zeer trots op de wijze hoe hij zijn vrouw straft. Hij doet haar fysiek geen pijn, maar alleen mentaal. Manchi is deurwaarder op Curaçao. Manchi heeft aanzien door zijn prachtige huis op een heuvel in Wakota. Het huis heeft hij zelf in Italiaanse stijl gebouwd. In de tijd dat hij het huis bouwde heeft hij Solema ontmoet.
Voordat ze die zondag beginnen met het dominospel moest Manchi tien paar damesschoenen zwart verven. Ze hadden namelijk afgesproken dat ze de score zouden tellen in damesschoenen waarvoor Manchi zou zorgen. De vier spelers zijn goed tegen elkaar opgewassen. Alleen op deze zondag wint het duo Janchi/Chamon al de eerste ronde met het opmerkelijke aantal van vier dubbelspelen. Dit was nog nooit voorgekomen. Boeboe was ook nog erg moe van zijn nacht in Campo Alegro. Tijdens het dominospel wordt er gepraat over vrouwen en over de politiek op Curaçao. Zo heeft Boeboe het over zijn ervaringen met prostituees in Campo Alegro en zo heeft Janchi het over dat de kleine rijke groep voornamelijk blanken die de macht in handen heeft op Curaçao en hoe de Curaçaose economie te verbeteren.
Ondertussen probeert Nora de aandacht van Chamon te trekken, maar die ergert zich hieraan want hij ziet dat Boeboe het merkt. Hij besluit daarom om na dit potje te stoppen met het domino. Het wordt hem te gevaarlijk. En nog steeds blijft het duo Janchi/Chamon winnen. Het aantal schoenen dat het duo Manchi/Boeboe moet leveren is alleen nog maar toe genomen. Ze hebben namelijk nog geen ronde gewonnen.
Manchi begint zich dan ook verschrikkelijk te ergeren. Hij voelt dat zijn aanzien wordt aangetast. Janchi voelt de overwinning als een afrekening met Manchi voor zijn behandeling van Solema. Boeboe verdenkt de tegenpartij van valsspeler omdat ze geen rum willen drinken. Tijdens het spel besluit Solema, inplaats van te wachten tot het huis van Janchi klaar is, meteen bij hem in te gaan wonen. Ze pakt haar spulletjes in en de spulletjes van haar kinderen. Nadat ze dit heeft gedaan brengt ze haar kinderen naar haar ouders. Nora die nog vijf gulden voor schoenen nodig heeft gaat naar Solema om het haar te vragen. Solema geeft haar het briefje van vijf gulden van Feliciano wat zij Manchi altijd moest overhandigen na het eten. Tijdens de afwezigheid van Nora beseft Boeboe dat hij haar kwijt kan raken en dat zij onmisbaar voor hem is.
Als Nora weer terug komt van Solema ziet ze dat het domino veel belangstellenden heeft aangetrokken. Er is zelfs een radioverslaggever die bericht over het dominospel. Als ze al de belangstellende van rum voorziet merkt ze dat de fles bijna leeg is. Ze moet snel nieuwe rum hebben en vraagt haar zoon Ostrik of hij, van het geld dat ze bewaard heeft om schoenen te kopen, rum wil halen. Ze heeft dan dus weer geldzorgen want haar zoon moet nodig nieuwe schoenen. Het dominospel is dan al geëindigd in tien-nul voor het duo Janchi/Chamon.


Eindelijk kan ze Chamon om het geld vragen. Ze spreken achter het washok van het huis af. Boeboe die hun tweeën weer opgemerkt heeft, schuilt dan op de wc. Hij hoort Chamon zeggen dat die Nora gebruikte om het nooit terug gekregen uitgeleende geld. En ook dat hij anders nooit wat met haar begonnen zou zijn. Toch vroeg Nora nog steeds om het geld aan en ze vertelt hem het verhaal dat ze ‘s middags al de hele tijd gezocht heeft naar vijf gulden maar dat ze die weer moest uitgeven voor rum. Chamon was vastbesloten dat hij haar geen geld zou geven totdat ze ging snikken. Hij dacht dat ze wel eens een rel zou kunnen gaan maken, en dat Boeboe het dan alsnog zou horen. Hij probeerde haar een aantal tientjes toe te stoppen, maar op deze manier nam zij zijn geld niet aan. Boeboe zat zich natuurlijk geweldig op te winden. Eerst had die Chamon hem gezichtsverlies doen lijden door hem met tien-nul te verslaan en nu ook nog door zijn vrouw te gebruiken als hoer. Toen het gesprek tussen zijn vrouw en Chamon voorbij was en Chamon weer terug liep sloeg hij hem met een zwaar onderdeel van een auto, namelijk een krik. Chamon was nog net op tijd weg gedoken maar was wel stevig geraakt op zijn schouder. Chamon had zijn mes al in de hand en ondanks dat hij niet wilde moest hij uit zelfverdediging steken. Boeboe werd geraakt in het bovenlichaam en was meteen dood.
Toen Manchi thuiskwam lag er een briefje met daarop: “Mijn vijf gulden heb ik maar mee genomen”. Manchi was net als Boeboe al verschrikkelijk geraakt door de nederlaag en dan verlaat zijn vrouw hem ook nog voor zijn dominovriend. Hij dacht over zijn kinderen na die waarschijnlijk ook niet van hem waren. Hij pakte zijn revolver, ging voor zijn piano zitten en schoot zich door het hoofd.
Het laatste hoofdstuk wordt weergegeven door een rechtbankverslaggever. Hij vertelt dat de advocaat van Chamon hem verdedigt bij zijn proces op basis van noodweer en dat dit zeer onverstandig is. Hij krijgt waarschijnlijk een hogere straf dan als hij bijvoorbeeld verdedigd wordt op grond van hij tijdelijk ontoerekeningsvatbaar is geweest. Hij vertelt ook dat Solema met het geld dat ze kreeg door het huis van Manchi te verkopen een beweging opzet met als doel coöperatieven te maken. Eén coöperatie is er al, namelijk de Coöperatieve Meubelfabriek Solema. Deze is van Janchi Pau.
3 personages
Manchi Santanio is een man van rond de vijftig. Het is een grote dikke neger. Hij is geboren en getogen op Curaçao. Hij is deurwaarder bij de rechtsbank. Hij heeft een mooi groot huis in Italiaanse stijl gebouwd waar hijzelf met zijn gezin woont. Hij is niet gelovig in tegenstelling tot veel van zijn dorpgenoten. Hij is van mening dat zwarten evenveel kunnen als blanken. Als voorbeeld kijkt hij dan vaak naar zijn huis en naar de huizen van blanke rijke mensen die in Willemstad wonen en die hij vanaf zijn heuvel in de verte ziet liggen. Manchi is al van verschillende politieke partijen lid geweest. Hij wilde ook graag bij de vrijmetselaars.
Solemo Santanio is tien jaar jonger dan Manchi. Zij heeft in Europa voor onderwijzeres gestudeerd. Ze geeft les op Curaçao. Solema heeft kinderen. De taak van het opvoeden van haar kinderen heeft zij op zich genomen. Solema is een aantrekkelijke vrouw. Bij de dominotafel is er dan ook over haar schoonheid gepraat. Solema speelt goed piano en ze speelt orgel in de kerk.


Solema is erg in de politiek van Curaçao geïnteresseerd. Ze wil bijvoorbeeld een partij opzetten met de naam De Solidariteit. Jammer genoeg mislukte deze politieke partij. Later probeert ze het opnieuw met Janchi samen. Ze heeft met een rechter genaamd Feliciano overspel gepleegd en ze pleegt sinds kort overspel met Janchi. Ze heeft voordat ze een relatie begint met Janchi weinig eigendunk. Dit komt doordat ze onderdrukt wordt door Manchi.
Boeboe Fiel die onderaan woont de heuvel waarop het huis van Manchi staat. Zijn vrouw heet Nora. Van beroep is hij taxichauffeur op Curaçao. Hij is ongeveer even oud als Manchi. Boeboe is bijna vijftig. Hij is lui en heeft geen verantwoordelijkheidsgevoel. Hij heeft bij Nora negen of tien kinderen en dan heeft hij nog acht buitenechtelijke kinderen. Hij is geen rijke man, want hij verkwist zijn geld. Hij zou die zondagavond waarschijnlijk voorzitter worden van de Curaçaose Vakbond voor Taxichauffeurs. Dit voorzittersschap werd hem aangeboden doordat hij had voorkomen dat touringbussen op Curaçao de toeristen van de taxichauffeurs afpakten. Boeboe heeft net als Manchi een groot eergevoel. Aan het eind van de beschreven zondag, waarop zij domino hebben gespeeld, heeft zijn vriend Chamon Nicolas, hem doodgestoken. Boeboe is lid van de NVP, een nationalistische partij.
Janchi Pao is een vriendelijke man die bij de Shell werkt. Hij is even oud als Solema en dus ook tien jaar jonger dan zijn dominovrienden. Hij staat in het dorp Wakota bekend als messentrekker en rokkenjager, maar dat is hij niet echt. Hij was bezig een huis voor zijn moeder te bouwen maar toen die voortijdig stierf maakte hem het huis niks meer uit. Hij woont er nu zelf in. Het huis is nog erg lelijk want het is nog lang niet af. Nadat Solema beloofd heeft bij hem in te komen wonen als het huis af is gaat hij weer aan de gang. Hij wil later een meubelbedrijf beginnen.
Chamon Nicolas is geboren op Saba, een van de Bovenwindse Eilanden. Chamon is een gezette neger van middelmatige lengte met een vierkant gezicht. Hij is vijfentwintig jaar geleden naar Curaçao geëmigreerd voor een baan in de olieraffinaderijen. Deze kreeg hij ook, want de oliemaatschappij maakte een hoogtepunt door. Hier is hij ontslagen omdat hij materiaal stal van de maatschappij. Van deze spullen, en door de verkoop ervan, had hij een huisje in de krottenwijk Valentijn gebouwd. Dit huisje verhuurt hij aan andere Bovenenwinders. Op een gegeven moment nadat zijn zuster een goed woordje voor Chamon gedaan had, werd hij weer in dienst genomen. Hij stal weer van het terrein en kon zo nog een huisje bouwen in dezelfde krottenwijk. Hij werd later toch weer ontslagen omdat het minder goed ging met de maatschappij. Chamon Nicolas heeft een strafblad omdat hij ooit een man heeft neergestoken uit zelfverdediging. Hij is ongeveer even oud als Manchi en Boeboe.
Nora Fiel had het erg moeilijk, want ze moest een groot gezin onderhouden met weinig geld. Ze had acht kinderen. Om aan geld te komen liet ze zich als prostituee gebruiken. Ze is de vrouw van Boeboe Fiel. Ze pleegde voor geld overspel met Diego Manuel, de begrafenisondernemer van Wakota. Ze had een geheime relatie met Chamon Nikolas. Nora was, ondanks dat ze van middelbare leeftijd was, nog aardig knap. Ze heeft nog een jong hoofd.
Ostrik Fiel is de zoon van Boeboe en Nora. Hij zit op de middelbare school en hij kan goed leren. Doordat er geen geld is voor nieuwe schoenen is hij al een week thuisgebleven. Hij staat in de omtrek bekend als goed student.
Diego Manuel is de doodgraver van Wakota. Hij heeft een vrouw die Margarita heet. Diego pleegt voor geld overspel met Nora. Zijn vrouw is in verwachting van hun negende kind. Diego is een zware man. Hij is vrij klein.


4 Karakterbeschrijving
Manchi is een man met een groot eergevoel. Aanzien krijgt hij doordat hij zo’n prachtig huis gebouwd heeft op een heuvel in Wakota. Dit getuigt van het doorzettingsvermogen dat Manchi heeft. Het is geen aardige man, want hij is erg egoïstisch. Op het laatst wordt zijn eergevoel aan twee kanten bedreigd. Ten eerste door het ondraagbare verlies met het dominospel en ten tweede door het weglopen van zijn vrouw. Dit kan hij niet meer aan en hij pleegt zelfmoord.


Voorbeelden:


Blz. 354 “Bedreigd aan twee kanten: Dáár die tien/nul en hier dit gruwelijke bedrog van Solema.”


Blz. 19 “Een hoer was ze, een goedkope; een hoer van vijf gulden, niet meer en niet minder, al was ze de moeder van zijn drie kinderen en al was hij gedwongen met haar schoonheid te pronken en met het feit dat ze had gestudeerd in Europa!”
Janchi Pau heeft medelijden met Solema. Dit komt door de verhalen van Manchi onder het domino. Omdat hij bekend staat als rokkenjager denkt Solema dat Janchi alleen maar met haar naar bed wil. Dit was niet de bedoeling van Janchi. Hij hield haar eerst tegen. Toen ontdekte Solema dat Janchi niet met haar naar bed wou. Ze vond het zo lief dat hij aan om haar gaf dat ze een relatie met hem begon. Janchi snapte niet waarom hij rokkenjager werd genoemd. Janchi stond ook bekend als messentrekker. Dit kwam doordat hij tijdens een gevecht iemand had dood gestoken. Hij had daarvoor in de gevangenis gezeten. Janchi heeft een aardig karakter. Zo denkt hij aan Solema, maar hij zorgde ook voor zijn moeder. Hij wilde een huis voor haar bouwen. Toen zij stierf was hij zo droevig dat hij het huis niet meer afmaakte. Solema haalt hem uit zijn droevige periode en geeft hem veel inspiratie. Zo wil hij aan het eind van het boek een meubelfabriek opricht genaamd Solema. Die meubelfabriek heeft succes.
Boeboe Fiel is een onaardige man. Hij gaat naar de hoeren in Campo Alegro, een slechte buurt. Hij laat zijn vrouw al het werk doen. Hij verdient geen geld voor het gezin zodat zijn vrouw moet gaan hoereren. Hij is bovendien erg lui. Hij kijkt erg tegen Manchi op terwijl Manchi toch geen best karakter heeft.


Voorbeelden:


Blz. 113 “Maar Boeboe Fiel loog niet helemaal, al was hij natuurlijk zoals Nora dacht wel in het kamp geweest. Hij had het geld in ieder geval met pokeren verloren en niet aan een hoer weggegeven zoals ze ten onrechte meende; de hoer was namelijk gratis geweest.”
5 Thema


Het boek gaat over het leven van een aantal mensen op Curaçao die op een zondag door bepaalde gebeurtenissen die er op dat moment plaats vinden drastisch gaat veranderen. De gebeurtenissen die plaats vinden hebben allemaal met eergevoel en met vrouwen te maken.


Voorbeelden:


Blz. 289 “Ze deed het openlijk! Zie je dáár zat de moeilijkheid. Zij liet dit huis, met alles wat een vrouw als zij kon wensen erin; met een man als hij die een baan had als rechter aan het parket…zo’n man liet ze in de steek voor een straatslijper, vrouwenjager, messenwerper als Janchi Pau.


Blz. 219 “Hoewel hij zijn zelfverzekerde houding van de hele middag bleef handhaven, had Chamon Nikolas nu ineens toch het gevoel, dat hij in het ver5band met Nora toch fout had gehandeld.”
6 Titelverklaring
De titel Dubbelspel heeft twee betekenissen in het boek. Een betekenis is dat ze domino spelen. Dubbelspel is een bepaalde manier om bij domino een slag te winnen. De tweede betekenis is dat de vrouw van Manchi vreemd gaat met Janchi Pau en dat de vrouw van Boeboe Fiel slaapt met Chamon Nicolas. Ook dat zijn dubbelspelen.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen