Boekverslag : Waarover Je Meer Informatie Vindt Op Bijgevoegd Blad - Recensie Smash! - Door Robert Swindells Ingezonden Door: P
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1309 woorden.

Recensie "Smash!" van Robert Swindells




De thriller "Smash!", geschreven door Robert Swindells, (waarover je meer informatie vindt op bijgevoegd blad) gaat over twee vrienden, Ashraf en Stephen, die verschillen van ras. Opgehitst en overtuigd door anderen sluiten ze zich beiden aan bij een verschillende extremistische groep. In het stadje Shadderton is er heel wat sprake over een project dat de gemeenteraad heeft goedgekeurd. Zo denken ze de contacten tussen de allochtonen en de autochtonen te bevorderen. Maar van beide kanten komt er alleen protest. Stephen, een vriend van Ashraf, komt tijdens een voetbalmatch in contact met BlackOut, een extremistische groep die alle pakistanen en andere allochtonen buiten wil. Ashraf komt het bestaan van Khalifa te weten dankzij zijn neef Waseem. Hij overtuigt Ashraf om eens een vergadering bij te wonen. Stephen wordt opgevangen door de leider van BlackOut en die verbiedt hem later ook om BlackOut te verlaten. Een ongeschreven regel die Stephen nooit verteld werd. Beide groepen, BlackOut en Khalifa, krijgen financiële steun van een anoniem persoon die later Fixby blijkt te zijn, de baas van Fixby & Walsh, die het Millennium Project wil saboteren. Dit wordt ontdekt door Colleen en Abida die op stage zijn bij Fixby & Walsh.


Na een hevig gevecht tussen de 2 extremistische groepen worden Stephen en Ashraf weer met elkaar geconfronteerd. Ze liggen in dezelfde kamer in het ziekenhuis. Zo komen ze tot inzicht dat wat ze gedaan hebben stom en ondoordacht was. Ze vergeven elkaar hun stommiteiten en alles wordt weer zoals vroeger.


De titel is een verwijzing naar het laatste gevecht, waar iedereen gewoon op elkaar slaat, in het wilde weg. Deze jeugdroman over racisme geeft duidelijk weer dat racisme nergens goed voor is. Je kan er alleen problemen mee krijgen. En dat is volledig waar. Ieder mens is gelijk of ze nu een verschillende huidskleur hebben of een andere taal, het blijven mensen. Stephen is de oudere broer van Colleen in het gezin Crowley. Hij is blank.Hij begint de racistische opvattingen van Martin Lawson, de leider van BlackOut, te geloven en is heel naïef. Gelukkig ziet hij dat in op het einde van het verhaal. Hij is de vriend van Ashraf en is zijn tegenpool, maar langs de andere kant ook zijn gelijke. Ze twijfelen allebei bij hun acties, maar geven ook allebei het voordeel van de twijfel aan hun groepen. Ashraf is de oudere broer van Abida in het gezin Khan. Hij is een Pakistani.Hij krijgt de ideëen van Waseem, zijn neef, over, hoewel zijn vader hem gewaarschuwd had daarvoor. Zowel Ashraf als Stephen hebben een eigen karakter, hun eigen twijfels en overtuigingen. Door het verhaal heen komt de lezer te weten hoe Ashraf en Stephen eigenlijk écht zijn door de situaties waarin ze terechtkomen. "Smash!" is een geloofwaardig verhaal met soms een klein beetje overdrijving in de acties van de groepen naar mijn mening. Het verhaal wordt verteld door een alwetend verteller wat het effect geeft dat je sommige dingen al weet terwijl een bepaald persoon dan handelt uit onwetendheid. Het verhaal speelt zich af rond deze tijd, het gaat over de problemen tussen rassen in het heden.


Het verhaal begint midden in een handeling, je wordt direct meegesleurd in het verhaal. De lezer maakt eerst kort kennis met de personages en het wordt al snel duidelijk wie de hoofdpersonages zijn. Al na een tiental bladzijden komt het thema aan bod en krijgt de lezer al een voorsmaakje van wat nog komen zal. Het verhaal bouwt rustig op, de lezer krijgt de kans om de hoofdpersonages hun beslissingen te begrijpen en de twee vrienden krijgen iedere bladzijde wat meer karakter. Het verhaal verloopt redelijk rustig tot de leden van BlackOut binnenstormen in de vergaderzaal van Khalifa en in het wilde weg slaan om toch iets te kunnen raken. Dit is de grote verandering in het verhaal. De twee jongens beseffen dat ze verkeerd bezig waren en dat ze zich hebben laten meeslepen door de anderen. Het verhaal eindigt precies 1 jaar na het begin van het boek. Het is een melig einde waar iedereen gelukkig is en alles in het stadje Shadderton weer vredig is. "Smash!" is een zeer voorspelbaar verhaal en niet erg origineel, maar het is dan ook een verhaal dat voor een groot deel gebaseerd is op wat er in de werkelijkheid gebeurt.


Over de stijl kan ik alleen maar zeggen dat er veel variatie is, er is een ruim aanbod van dialogen, beschrijvingen en acties. Swindells slaagt er goed in om de sfeer van de opgehitste leden van BlackOut weer te geven.




Swindells schreef dit boek omdat hij net zoals ik en vele andere mensen racisme onrechtvaardig vindt. Alle mensen zijn evenwaardig, of je nu blank of zwart bent, of je nu een moslim bent of een christen. Welke kleur of godsdienst je ook hebt, je bent een mens net zoals alle anderen en hebt dezelfde rechten.




"Smash!" is een meeslepend, soms overdreven verhaal over twee vrienden die elkaar kwijtraken door hun huidskleur en die onder invloed van anderen meedoen aan dingen die ze eigenlijk niet echt willen. Het jammere aan het boek is dat het een nogal zwak detectiveverhaaltje is dat zelf een kind kan bedenken. De twee meisjes moeten 'toevallig' ergens werken en vinden er 'toevallig' iets in verband met hun twee broers waarvan ze 'toevallig' iets gehoord hebben. Ik vind dit een nogal simplistisch plot en heb het meer voor eindes die onverwacht zijn en waar alles mooi aan elkaar hangt. Maar dat is alleen over het deel waar de meisjes te weten komen wie de geldschieter is van de acties van Khalifa en BlackOut. De rest van het boek opent wel je ogen in verband met racisme.




































































Robert Swindells had tot nu toe al een bewogen leven. Hij werd geboren in Bradford, Engeland op 20 maart 1939. Op 15-jarige leeftijd verlaat hij de school. Het jaar ervoor deed hij mee aan een wedstrijd, waarvoor hij een essay moest schrijven. Tot zijn grote verbazing won hij. Zijn prijs was een boek, dat hij na al die jaren nog altijd in zijn bezit heeft. Daarna oefende hij verschillende jobs uit. Wanneer hij 30 was, begon hij aan een lerarenopleiding. Hij deed er twee jaar over om het nodige diploma te behalen waardoor hij zou toegelaten worden in zo`n lerarenopleiding. Gedurende die tijd studeerde hij `s avonds en ging hij overdag werken in een fabriek. De dag dat hij vernam dat hij geslaagd was, schreef hij een brief naar een hogeschool in zijn buurt. En hij werd toegelaten om daar te beginnen. Dat veranderde zijn leven drastisch: nu ontdekte hij de rijkdom in kinder- en jeugdboeken. Hij las er heel veel en hield er erg van. Als scriptie schreef hij een jeugdroman die later werd gepubliceerd. Andere boeken volgden snel. Wanneer hij als leraar werkte, vond hij `s morgens een beetje tijd om te schrijven, maar om nog meer te kunnen schrijven en lezingen te geven, stopte hij met lesgeven. In 1986 ging hij opnieuw studeren, aan de universiteit van Bradford.




Hij won verschillende prijzen in Engeland


Voor zijn boek Brother in the land won hij de Children`s Book Award en The Other Award, én een eervolle vermelding voor de Carnegie Medal. Hij kreeg daarna nog enkele andere prijzen.




Waarover gaan zijn boeken ?


Vroeger was Swindells actief lid van verschillende vredesbewegingen en natuurverenigingen. Nu voelt hij zich daar te oud voor, maar toch kan je in zijn boeken dikwijls maatschappelijk problemen zien terugkomen. Zo schreef hij al boeken over: milieu, kernenergie, kernafval, daklozen, racisme, drugs... Hij is er van overtuigd dat hij hiermee ook zijn steentje bijdraagt en dat zijn boeken ook effect hebben. Al zijn het geen grote acties zoals bv. van Greenpeace, toch kunnen zijn boeken misschien enkele jongeren helpen. En dat vindt hij heel belangrijk. Zijn boeken zijn spannend en aangrijpend geschreven. Robert Swindells is op dit ogenblik een van de beste Engelse auteurs.

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen