U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Yvonne Balmberg - Het Verrotte Leven Van Floortje Bloem.
Deze versie komt van http://www.scholieren.be/huiswerk/show_stuk.php?id=637 en is laatst upgedate op Onbekend.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 872 woorden.

Schema: -Inleiding => De schrijfster zelf: - Nederlands-Indische


- °1931


- Javaanse moeder, Nederlands vader


- Mocht niet naar de toneelschool gaan


- Onderwijzeres -> trouwde->werd ontslaan


- Het verrotte leven van Floortje Bloem: 1982

-Het verhaal: - adoptie


- pleeggezinnen en tehuizen, overlijden eerste pleegvader


- Eerste misbruik: zoon van de Peperzakken


- Contact natuurlijke moeder+Adri+Beppie


- Beppie ‘helpt’ haar op het slechte pad


- Gerben, Sjon

- Bespreking: - chronologisch


- wisselend perspectief


- taalgebruik
- info drugs
- konijn


‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’


Flamingo-Pockets / Amsterdam


278p.
De Nederlands-Indische schrijfster Yvonne Balmberg werd in 1931 geboren. Ze is de jongste van 4 kinderen van een Javaanse moeder en een Nederlandse vader. Op haar zesde verhuisde ze naar Den Haag. Op school speelde ze toneel en men raadde haar aan naar de toneelschool te gaan, maar haar moeder had andere plannen: de meisjes werden onderwijzeres, de jongens soldaat. In 1954 trouwde ze met Rob Keuls waardoor ze ontslagen werd. Er mochten nog geen getrouwde onderwijzeressen zijn. Ze kreeg drie dochters die eveneens schrijfster werden. 1965 werd het jaar van haar echte doorbraak. Ze schreef ook toneelstukken. ‘Het verrotte leven van Floortje Bloem’ verscheen in 1982.
Het boek gaat over een meisje, Floortje Bloem dat geadopteerd werd en zéér moeilijk opvoedbaar is. Na het overlijden van haar pleegvader belandt ze in een tehuis om even later weer geadopteerd te worden door een onderwijzer. Daar gaat het ook fout: ze steelt en gedraagt zich overdreven aanhankelijk ten opzichte van mannen. Dus belandt ze weer in een tehuis en dankzij een leidster kan ze tijdens de vakanties bij de familie Peperzak gaan. Wanneer ze er bijna zou mogen blijven, wordt ze misbruikt door de oudste zoon en wil dus niet meer bij hen gaan. Nu wil ze in contact komen met haar echte moeder (en haar moeder gelijk met haar), maar achteraf gezien bleek haar moeder toch niet te zijn wie Floortje hoopte wie ze zou zijn, hoe ze zou zijn. Haar moeder haar( veel jongere) man Adri ziet ze wel zitten en gedraagt zich weer overdreven aanhankelijk. Floortje heeft ook een zus, Beppie, die haar inwijdt in allerlei zaken: op café gaan, en de bijpassende houding daarvoor, jongens versieren, vrijen, drugs,… Wanneer ze Adri verleidt en hem streelt , wordt ze terug weggestuurd naar een tehuis en ze moet terug naar school (want dat deed ze bij haar moeder niet). Ze houdt het ginder voor bekeken en spijbelt samen met een vriendin en ze gaan bij de pedofiele Gerben, die hen eigenlijk niet echt seksueel misbruikt. Voor zijn arrestatie geeft hij haar een pluchen konijn dat vaak haar enige steun en toeverlaat is. Ondertussen krijgt ze hulp van Sjon, een jongen die blijkbaar de wereld wil beteren. Uiteindelijk wordt ze een heroïnehoer en geraakt ze steeds aan lager wal.
Ze leidt en lijdt een liefdeloos leven. Ze is héél naïef in haar vergeefse zoeken naar liefde. Maar ze is slechts 15 jaar tegen het einde van het boek. Het boek wordt van bij haar geboorte chronologisch verteld, zonder flashbacks en vooruitblikken. Wel is er een wisselend perspectief: de ik-figuur verandert vaak in het begin en minder vaak naar het einde toe. Het verhaal wordt vrij gedetailleerd verteld zodat er weinig verbeelding nodig is voor de lezer. Het is ook nogal voorspelbaar, omdat dergelijke verhaal bijna een cliché geworden zijn. Hoewel, in 1982 bestonden waarschijnlijk nog niet zooo veel boeken over prostitutie. Het taalgebruik was typisch Nederlands (in de betekenis van geschreven in Nederland). Woorden als mesjogge, jezusmina, ach joh,… komen vaak voor. Ook spreektaal komt er in voor: Moeje nousoch meemake, dasoujesoch niegelove, dasis nou je man. (p.80). Dit werd wel gezegd door de moeder wanneer ze problemen had met haar vals gebit. Voor een Belg is dat minder aangenaam om te lezen.
Op het vlak van de drugs was het nogal leerrijk: het gaat van jointjes naar chinezen naar snuiven en spuiten. Ze zit in een vicieuze cirkel: ze heeft drugs nodig om zich te kunnen prostitueren, daar krijgt ze geld voor om drugs te kopen en ze raakt dus ook afhankelijk van die drugs. Haar zus, Beppie heeft een paar pogingen ondernomen om van haar verslaving af te raken, waarvan er één beschreven wordt in het boek, en Floortje neemt zich voor nooit zo ver te gaan, maar later moet ze toch op dat besluit terugkomen. Het konijn had een rare ‘rol’ vond ik: een 14-15-jarige heroïnehoer met een pluchen konijn…Zo beeldde zich een liefde in die voor haar gekoesterd werd. Haar ellende is begonnen met het zoeken, op haar mannier, naar liefde.
___________________________

Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen