U kijkt nu naar de cache versie van het boekverslag : Willem F. Hermans - Au Pair.
Deze versie komt van http://www.scholieren.com/boekverslagen/1448 en is laatst upgedate op 05/03/2000.
De taal ervan is Nederlands en het aantal woorden bedraagt 1375 woorden.

BoekbeschrijvingTitel: Au pairAuteur: Willem Frederik Hermans

Willem Frederik Hermans is geboren in Amsterdam op 1 september 1921. Allebei zijn ouders waren onderwijzers, maar zijn moeder stopte ermee toen ze trouwde. Hij heeft zijn jeugd niet zo goed ervaren. Zijn zusje was het lievelingetje en alles waar hij enthousiast over was werd gelijk afgekraakt. Hij gaat naar het gymnasium en op zijn 17 wint hij een opstellen wedstrijd, dit wordt twee jaar later geplaatst in het Algemeen Dagblad. Daarna wordt het oorlog en pleegt zijn zus zelfmoord. In 1943 duikt hij onder en brengt de oorlog lezend en schrijvend door. Na de oorlog schrijft hij enkele gedichten bundels, zoals Kussen door een rag van woorden.Plaats van uitgave: GroningenJaar van uitgave: 1999

Voor de Grote LijstersJaar van eerste druk: 1989Uitgeverij: Wolters-Noordhoff en Wolters PlantynAantal bladzijdes: 415Aantal hoofdstukken: 96Samenvatting:

Paulina komt uit Vlissingen en wil Kunstgeschiedenis en Frans gaan studeren in Frankrijk, maar omdat haar ouders dit niet kunnen betalen gaat ze alleen naar Parijs om daar te werken als au Pair. Ze krijgt van haar vader een klein maandgeld om van rond te komen.

Als eerste komt ze terecht bij het welgestelde advocatengezin Pauchard en hun 13-jarige zoontje Hughes. Maar omdat ze daar heel slecht behandeld wordt gaat ze na twee en een halve dag weer weg.

Van de vrouw achter de balie van het au pairbureau krijgt ze het adres van een steenrijke gepensioneerde generaal De Lune. De vrouw achter de balie blijkt familie te zijn van de generaal, en deze vrouw had de opdracht gekregen op een Nederlands meisje te zoeken dat interesse heeft voor kunst. De generaal blijkt zelf een bewonderaar te zijn van de tekenaar Guys uit Vlissingen.

Bij deze generaal hoeft Paulina helemaal niets te doen, behalve soms met de generaal en zijn overige familieleden praten. Ze wordt hier overladen met cadeaus en voelt zich hier een beetje ongemakkelijk bij.

In de loop van het verhaal maakt Paulina kennis met de overige familieleden van de generaal en zijn vrouw, Germaine. Hun zoon Armand, zijn vrouw Jacqeline en hun zoon Edouard. En natuurlijk Michel, de tweede zoon van de generaal.

Paulina probeert erachter te komen wat er van haar verwacht wordt. Uiteindelijk is het Edouard die er als eerste over begint, zonder dat Paulina weet wat ze verwachten. En van zijn opa hoort ze de details van het verhaal: hij heeft tijdens de oorlog een koffer met geld en waardepapieren van een joodse buurman in bewaring gekregen, die met zijn vrouw naar Spanje wilde vluchten. De koffer is nooit opgehaald door deze man, de man en vrouw zijn waarschijnlijk dood en de enige erfgenaam is een oud-SS’er. De generaal wil niet dat het geld in zijn handen komt, en besluit dat het geld naar een joodse organisatie voor kinderbescherming in Israël gaat. Hiervoor moet de koffer eerst naar Zwitserland worden gebracht, en daarvandaan naar Israël worden doorgesluisd. Als Paulina dit hoort biedt ze spontaan aan de koffer over de grens te willen brengen, maar bedenkt op dat moment het idee in de val getrapt te zijn. Er blijken al meer meisjes met deze opdracht opgezadeld geweest te zijn, maar daar ging het niet goed.

Alles wordt met behulp van een notaris voorbereid, maar op het allerlaatste moment wordt het reisdoel Basel veranderd in Luxemburg. Paulina levert de koffer zonder problemen af bij de bank. Maar later hoort ze van Michel dat het geld toch aan de voormalige SS-er is gegeven omdat die een testament van de erflater bezat. Het andere verhaal zou alleen verzonnen zijn om de generaal te ontzien. Deze sterft enkele dagen later, omdat hij al heel ziek was. Maar hij heeft dus nooit de echte waarheid gekend.

Paulina verlaat de familie nadat ze erachter is gekomen eringeluisd te zijn, en zoekt eigen woonruimte en wijdt zich verder aan haar studie.

Analyse:

Centrale gedachte: Het vertrouwen van mensen kan zomaar worden misbruikt. Paulina denkt dat ze als au pair komt werken, maar eigenlijk moet ze als koerier optreden. De generaal denkt dat het geld naar een organisatie voor kinderbescherming gaat, maar het gaat toch naar de SS’er.Thema(s): VertrouwenMotieven: Geheimhouding:

Bedriegen:

Onzekerheid:Motto: Er is geen mottoPerspectief: Het verhaal wordt verteld door een alwetende verteller, vanuit de blik van Paulina.Personages: Paulina: Paulina is een meisje van 19 jaar uit een normaal gezin in Vlissingen. Ze heeft een lengte van 1 meter 92, lang blond haar, blauwe ogen en een “Diana”-figuurtje. Ze lijkt zelfverzekerd, maar is dat helemaal niet. Ze is heel ontevreden over haar lengte en haar flaporen. In de loop van het boek groeit ze over haar twijfels heen. Paulina is een heel rustig en serieus meisje, ze spreekt meer dan gemiddeld Frans. Ze is ook een beetje naïef wat betreft situaties en mensen. Paulina is een round-character.Familie Pauchard: De familie Pauchard is een karikatuur van een welgesteld, Parijs gezin. Types.Armand en Michel:

Armand en Michel worden belachelijk gemaakt als mislukte kunstenaars. Types.De generaal en zijn vrouw:

Emile en Germaine De Lune maken de statige indruk van gefortuneerde Fransen uit de hogere kringen. Types.Edouard:

Edouard is de enige die wat meer gestalte krijgt, hij vormt een soort tegenstelling met de rest, omdat hij zichzelf niet voor de gek houdt en er voor uitkomt, dat alleen geld hem interesseert. Maar hij is toch even geheimzinnig en doortrapt als de rest. Hij neemt niet eens de moeite om zijn ouders af en toe iets van hem te laten horen. Flat-character.Madame Le Dantec:

Madame le Dantec is de huishoudster en is erg lief voor Paulina. Ze wordt als zeer toegewijd beschreven. Type.

Tijd: Vertelde tijd: van half september tot voor Kerstmis.

Het verhaal wordt chronologisch verteld, er komen geen flashbacks of vooruitwijzingen in voor.

Het einde van het verhaal is een gesloten einde. Het verhaal speelt zich in deze tijd af.Ruimte: Het hele verhaal speelt zich hoofdzakelijk af in Parijs, met uitzondering van de reis naar Luxemburg en een paar dagen Londen met Michel.Titelverklaring; De titel is niet echt ver gezocht. De titel duidt op het feit dat de hoofdpersoon, Paulina, als au pair gaat werken in Parijs.

Eigen mening:

Ik vond dat niet zo’n leuk boek. Ik zag sowieso al tegen het lezen op toen ik het boek bij de bibliotheek haalde. Het was zo dik, dat was ik helemaal niet meer gewend na al die dunne boekjes van de “lijsters”. Ik moest me zelf er echt toe dwingen om te gaan lezen, iedere keer maar weer. Maar ik had een stukje over dit boek in een tijdschrift gelezen en op de achterkant van het boek. Het leek me een heel leuk boek, omdat ik zelf ook wel eens als au pair zou willen werken. Maar ik vond het zo’n saai en langdradig boek. Alles werd veelte uitgebreid vertelt en er gebeurde eigenlijk helemaal niets. En ik houdt ziezo al meer van boeken waar iets meer actie in zit of waar tenminste iets gebeurt. Want wat ik uit het boek op kon maken verveelde Paulina zich al, nou wat moet de lezer dan wel niet doen!

Het verhaal komt op mij niet zo heel realistisch over, doordat de omgeving naar mijn idee een beetje overdreef wordt. Neem nou de kamer waar ze bij de familie Pauchard in woonde. Of het park achter het flatgebouw van de familie De Lune. De omgeving wordt voor mijn gevoel een beetje als in een film omschreven. En het verhaal is ook wel een beetje sterk. Je moet toch wel erg dom zijn om in al die verhalen van de familie De Lune te trappen.

Ook vond ik het vervelend dat er af en toe Frans in werd gesproken en dat ik niet snapte waar het dan over ging.

Kortom ik heb dit boek met veel tegenzin gelezen, dit kwam onder andere door de hierboven genoemde argumenten en doordat ik het taalgebruik een beetje moeilijk vond.
Andere boeken van deze auteur:


Home - Contact - Over - ZoekBoekverslag op uw site - Onze Boekverslagen - Boekverslag toevoegen